Foto:
Foto:
Janšin SDS: Odločitev ni bila najbolj modra

Po Jelinčičevem prepričanju je to sramota za Slovenijo in dokaz nesposobnosti slovenskih pogajalcev. Kot je zatrdil, so v Italiji ob meji s Slovenijo stalno nameščena tudi ameriška in nizozemska letala, ki bi lahko opravljala to nalogo.

Z Jelinčičem se je strinjal tudi Jaša L. Zlobec (LDS) in situacijo označil kot diplomatsko in politično nevzdržno.

Italijanska letala so pod poveljstvom Nata
Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar je po poročanju Radia Slovenija sodelujoče opomnil, da se ministrstvo sicer zaveda pomena zgodovine, vendar so odnosi usmerjeni v prihodnost. Odnose z Italijo je treba graditi na dejstvu, da je naša zaveznica v Natu, je sklenil. V odgovoru je še pojasnil, da sta se na prošnjo zveze Nato za zaščito slovenskega zračnega prostora javili le Italija z letali in Madžarska. Poudaril je, da so letala res italijanska, so pa pod poveljstvom zveze Nato. Slovenski zračni prostor ščiti severnoatlantsko zavezništvo, to pa svojih letal nima, je povedal.

SDS: Odločitev vlade ni najbolj primerna
V SDS-u menijo, da odločitev slovenske vlade, da slovenski zračni prostor po vstopu Slovenije v zvezo Nato varujejo letala italijanskih zračnih sil, ni bila najbolj primerna. Po njihovem mnenju takšna odločitev kaže na slabo poznavanje slovenske zgodovine, sicer pa naj bi bile na razpolago tudi nekatere druge, boljše možnosti. V stranki pričakujejo, da bo slovenska vlada bolj natančno pojasnila takšno odločitev. Odbor je sicer obravnaval tudi več predlogov zakonov o ratifikaciji mednarodnih pogodb, ki jih mora DZ ratificirati še pred vstopom v EU.