Računsko sodišče opozarja na prikrito zadolževanje slovenskih občin. Foto: EPA
Računsko sodišče opozarja na prikrito zadolževanje slovenskih občin. Foto: EPA

Že zadnjih nekaj let je glede na število prebivalcev najbolj zadolžena slovenska občina Gornji Petrovci, vsak njen občan je dolžan kar 1.740 evrov. Računsko sodišče je v preteklih revizijah ugotovilo več nepravilnosti pri najemanju posojil. Župan pravi, da imajo najvišji dolg zato, ker se število prebivalcev zmanjšuje.

"Pričakujem, da bo vlada storila to, kar bi morale že prejšnje vlade, in sicer v zakonu o financiranju občin je treba urediti, da je treba tam, kjer število prebivalcev rapidno pada, formulo prilagoditi in spremeniti," je prepričan Franc Šlihthuber, župan Gornjih Petrovcev.

Druga najbolj zadolžena je občina Komenda. Vsak občan je dolžan 1.362 evrov. Župan pravi, da občina na to mesto ne sodi. "Nimamo niti enega zapadlega računa, trenutno si lahko privoščimo tudi naložbe. Imamo ves vodovod in fekalne kanalizacije, zgrajene iz lastnih sredstev," je dejal Tomaž Drolec, župan Komende.
Prikrito zadolževanje
Okoli tisoč evrov dolga na prebivalca imajo tudi občine Litija, Koper, Kostel ter Solčava. Nekatere od teh občin pregleduje računsko sodišče, saj so na meji še dovoljenega zadolževanja. Sodišče bo pregledalo, ali župani s tveganimi zadolžitvami ogrožajo javna sredstva.

"Menimo, da je ključno tveganje pri oblikovanju javno-zasebnih partnerstev in podeljevanju stavbnih pravic, ker gre za potencialno prikrito obliko zadolževanja," je pojasnil Tomaž Vesel, predsednik računskega sodišča. Računsko sodišče je revizijo šele začelo in pričakuje, da bo končana v nekaj mesecih.