Vlada je pri uskladitvi sodniških plač upoštevala odločbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Vlada je pri uskladitvi sodniških plač upoštevala odločbo ustavnega sodišča. Foto: EPA
Andrijana Starina Kosem
Starina Kosmova je odstopila z mesta nadzornice Kada in kot državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo. Foto: RTV SLO

Zdaj bom še tesneje vpet v priprave in ne samo slovensko predsedovanje Evropski uniji.

Gregor Krajc
Sodniške plače usklajene z ustavo

Glede uvrščanja plač funkcionarjev v plačne razrede je s predlogom sprememb o plačah v javnem sektorju predvideno, da se funkcije večinoma uvrstijo v iste razrede, kot je odločal odlok o plačah funkcionarjev, izjema so nekatere plače v pravosodju. Plače funkcionarjev v pravosodnih organih so se zvišale, a nobeno zvišanje ni preseglo enega plačnega razreda.

"Zavarovali smo nominalne plače sodnikov in jih spravili v zakon. S tem smo izpolnili odločbo ustavnega sodišča," je po seji povedal minister za javno upravo Gregor Virant.

Vlada določila besedilo predlogov zakona o družbah tveganega kapitala in zakona o varnosti v železniškem prometu.

Ministri so v državni zbor poslali zakon o digitalni radiodifuziji, ki regulira uvedbo in postopen prehod z analogne na digitalno radiodifuzijo. Zakon ob tem določa pogoje, pravice in obveznosti glede digitalne radiodifuzije.

Ministrstvo za javno upravo je skupaj z ministrstvom za promet, občino Piran in Darsom pripravilo sporazum o izgradnji in načinu financiranja začasne obvozne ceste mimo naselja Dragonja

Razrešena Andrijana Starina Kosem in Gregor Krajc
Andrijana Starina Kosem je bila razrešena z mesta državne sekretarke na ministrstvu za gospodarstvo in mesta nadzornice v Kadu. Državni sekretar bo postal Tomaž Jeršič, v Kapitalski družbi pa jo bo nadomestil Boris Zupančič.

Vlada je z mesta direktorja Urada vlade za komuniciranje z njegovim soglasjem razrešila Gregorja Krajca in s 15. junijem na položaj vršilca dolžnosti imenovala Anžeta Logarja. Krajc je povedal, da je do razrešitve prišlo z njegovim soglasjem in na njegovo pobudo. Neuradno naj bi se potegoval za visok položaj v službi vlade za evropske zadeve, vendar pa sam o tem noče govoriti. Za delovno mesto v SVEZ-u je namreč potreben razpis, ki pa ga zdaj še ni.

Med zanimivejše ukrepe sodi še ustanovitev enajstčlanske projektne skupine za pripravo strokovnih podlag za ustanovitev Centra za slovenske študije v ameriškem Clevelandu.

Zdaj bom še tesneje vpet v priprave in ne samo slovensko predsedovanje Evropski uniji.

Gregor Krajc
Sodniške plače usklajene z ustavo