Bogdan Bogdanović je bil v zadnjih letih prvi strelec srbske izbrane vrste. Foto: Reuters
Bogdan Bogdanović je bil v zadnjih letih prvi strelec srbske izbrane vrste. Foto: Reuters

29-letni Beograjčan je moral zaradi težav z desnim kolenom na operacijo, okrevanje pa bo trajalo najmanj tri mesece. Srbski mediji so že konec maja pisali, da je njegov nastop vprašljiv, zdaj pa je reprezentančni zdravnik Dragan Radovanović potrdil, da bodo orli na EuroBasketu igrali brez enega glavnih adutov.

Branilec Atlante je operacijo opravil v Kaliforniji, še vedno je v ZDA, v domovino pa naj bi se vrnil čez približno mesec dni. V zadnjem obdobju je imel ostrostrelec precej težav s kolenom, zaradi česar je izpustil nekaj tekem v NBA-ju.

Bogdanović je sicer stalni član srbske izbrane vrste, s katero je postal že svetovni, evropski in olimpijski podprvak. Lani je zaradi končnice v NBA-ju izpustil olimpijske kvalifikacije, predtem pa je igral na vseh velikih tekmovanjih od EuroBasketa 2013 dalje.

Pred tremi leti je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva na Kitajskem. Dve leti predtem je bil šesti strelec evropskega prvenstva in najboljši srbski košarkar turnirja, na katerem je vrsta Aleksandra Đorđevića v finalu klonila pred Slovenijo. Bogdanović je bil izbran v prvo peterko EuroBasketa, v kateri sta bila tudi MVP Goran Dragić in Luka Dončić.

Srbija bo imela tudi na letošnjem evropskem prvenstvu visoke cilje, a Bogdanovićeva odsotnost pomeni velik udarec. Orli bodo sicer skupinski del igrali v Pragi, kjer se bodo pomerili s Češko, Poljsko, Finsko, Izraelom in Nizozemsko. Še vedno je negotov nastop dvakratnega MVP-ja Lige NBA Nikole Jokića.