Pod Poncami se bo tudi letos zbralo veliko gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Pod Poncami se bo tudi letos zbralo veliko gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Bill Demong in Johnny Spillane
Bill Demong in Johnny Spillane bosta po uspešni sezoni za nagrado nastopila kot predskakalca v Planici. Foto: EPA
Branko Iskra
Branko Iskra bo prvi preizkusil letalnico. Foto: MMC RTV SLO

Znani so že tudi vsi predskakalci, med katerimi bo tudi olimpijski prvak iz Vancouvra, ameriški kombinatorec Bill Demong. Prvi polet čez letalnico je predviden za sredo ob 11. uri. Tako kot lani bo preizkušnjo odprl član kranjskega Triglava Branko Iskra, ki ima osebni rekord z 208 metri.

Več varnosti za dolge polete
Po besedah konstruktorja letalnice Janeza Goriška je ta letos doživela korenito prenovo in je pripravljena tako dobro kot še nikoli. Oblikovana je namreč po novih izhodiščih za projektiranje letalnic, kar so potrdili tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Takšno oblikovanje omogoča večjo varnosti za dolge polete, kar je po Goriškovem mnenju največji letošnji dosežek za Planico in za svetovna prvenstva nasploh.

Pisana zasedba predskakalcev
Poleg Iskre bo nalogo predskakalcev opravljalo še šest Slovencev (Matevž Šparovec, Matej Dobovšek, Rok Mandl, Andraž Pograjc, Sašo Tadič, Rok Urbanc), štirje Avstrijci (Mario Innauer, Stefan Thurnbichler, Thomas Thurnbichler, David Unterberger), trije Američani (poleg Demonga še dva uspešna kombinatorca Johnny Spillane in Todd Lodwick), trije Norvežani (Thomas Lobben, Fredrik Bjerkeengen, Andreas Vilberg), dva Nemca (Bernd Heinzmann, Christian Ulmer) in en Finec (Kimmo Yliriesto).
Če bodo razmere to dopuščale, bo v sredo letalnico dodatno preizkusilo še sedem slovenskih "orlov", ki bodo obenem tudi rezerve za postavljene predskakalce.