Primož Peterka je bil še najstnik, ko je v Nagano na olimpijske igre pripotoval kot eden glavnih kandidatov za medaljo. Ni se izšlo, na srednji skakalnici je bil šesti, na veliki peti. Olimpijsko medaljo je osvojil štiri leta kasneje, vendar na moštveni tekmi, ki jo je Slovenija končala na 3. mestu. Peterka je nastopil tudi v Torinu, vendar brez uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka je bil še najstnik, ko je v Nagano na olimpijske igre pripotoval kot eden glavnih kandidatov za medaljo. Ni se izšlo, na srednji skakalnici je bil šesti, na veliki peti. Olimpijsko medaljo je osvojil štiri leta kasneje, vendar na moštveni tekmi, ki jo je Slovenija končala na 3. mestu. Peterka je nastopil tudi v Torinu, vendar brez uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka
V tej sezoni Primožu prav nič ne uspeva. Zgodilo se je tudi, da na tekmi celinskega pokala ni prišel med prvih 50. V skokih ne uživa več, razen če se na treningu spusti z višjega zaletišča. Foto: MMC RTV SLO
Primož Peterka
Za prvi slovenski polet čez 200 metrov je Peterka dobil motor harley davidson, ki pa ga zelo redko vozi. Foto: EPA
Petra Majdič
Tekačica Petra Majdič je, tako kot Peterka, rojena leta 1979. Obema je uspela filmska kariera, vendar sta bili krivulji povsem različni, kar je zaradi različnosti obeh športov po svoje tudi razumljivo. Peterka je bil v svetovnem vrhu že kot najstnik, medtem ko je Majdičeva iz leta v leto napredovala in "šele" pri 30 dosegla vrhunec. Foto: STA
Primož Peterka
'Peti' zdaj največ časa nameni svoji družini. Foto: MMC RTV SLO
Kranjec, Peterka, Fras in Žonta (Salt Lake City 2002)
Najlepši olimpijski spomin Primoža Peterke - bron z ekipne tekme v Salt Lake Cityju. Foto: Reuters

Peterka, ki je v nedeljo praznoval 31. rojstni dan, je v torek v Kranju z državnim prvenstvom zaključil sezono, morda pa bo to celo njegov zadnji nastop v neverjetni karieri.

15 zmag na tekmah svetovnega pokala in dvakrat osvojeni veliki kristalni globus so ga naredili za velikana slovenskega športa. Njegovi vzponi in padci so bili navdih tudi za film in knjigo. Kakšno bo novo poglavje v njegovem življenju, še ni znano.

V pogovoru za MMC je povedal, da se bo lotil priprav na novo sezono in se potem odločil, ali bo pozimi še skakal. V zadnjih dneh so ga novinarji zaradi olimpijskih iger precej oblegali in pravi, da je govoril toliko, kot sicer govori v enem mesecu. Tudi v našem pogovoru je kratko, a iskrivo odgovarjal na vprašanja. Preprosto - Primož!



Olimpijske igre so končane. Katere boje ste si ogledali?
Praktično vse, kjer so nastopali Slovenci. O uspehu Tine in Petre sploh ne bi izgubljal besed. Tudi skakalci so dobro opravili delo. Niso razočarali.

Robi Kranjec je imel na veliki skakalnici v prvi seriji smolo z vetrom. Ste takrat pomislili na Nagano, ko so vam slabe razmere odnesle medaljo?
Ja, ravno zato pa imajo te olimpijske igre pri meni takšen ugled, kot ga imajo. Vem, kako je, če to doživiš. Štiri leta čakaš na ti dve tekmi in vse staviti samo na to, meni nikoli ni bilo pri srcu.

Pa vam je nastop v Naganu uspelo hitro pozabiti?
Ne, me je še nekaj časa spremljal. Tisti skok sva z Jelkom Grosom, ki je bil takrat trener, še pogosto analizirala. To je bil namreč eden boljših skokov v življenju, in ko sem bil v krizi, sva si ogledala ta skok. Če bi bile takrat normalne razmere, bi bila medalja ...

Potem res toliko bolje razumete Robijevo žalost. Je v tistih trenutkih sploh smiselna kakšna tolažba?
Kar koli govoriti je enostavno brez zveze. Meni je pomagala že naslednja tekma, ki je takoj dala rezultat, in dobil sem potrditev, da nisem tako slab, kot se je zdelo na olimpijskih igrah.

No ja, 5. mesto, ki ste ga dosegli v Naganu, je še vedno odličen dosežek, ampak očitno vam takrat to ni nič pomenilo?
Ja, danes bi bilo sijajno, če bi bil peti, ampak takrat sem bil v svetovnem pokalu v vrhu in mi peto mesto ni nič pomenilo. Bilo je veliko razočaranje.

Do kdaj ste imeli upanje, da boste v ekipi za Vancouver za vaše četrte olimpijske igre?
Do začetka te zime, ko smo bili na prvem snežnem treningu. To je bilo precej pozno, ker je bilo novembra malo snega. Pri meni je zelo pomembno, kako se zima začne, in ta se ni začela v redu. Skoki so bili zanič, to se je takoj videlo.

In ni bilo možnosti, da bi se zgodil preobrat?
Zelo težko, redki to zmorejo.

Poleti ni še nič kazalo, da vam ne gre?
Niti ne, morda proti koncu poletne sezone, ampak sem si govoril: pozimi bo drugače, druga podlaga je in bo bolje.

Ste v pripravljalnem obdobju trenirali manj ali več kot prejšnje sezone?
Mislim, da več.

Kako ste se odzvali, ko med zimsko sezono nikakor ni steklo in so bili rezultati slabi?
Motivacija pade in težko je oditi na trening. Zakaj bi treniral, če ti ne gre?

Formo ste iskali na tretjerazrednih tekmovanjih. Je bilo to še posebej težko?
Pač, šel sem tudi na te tekme, saj sem vse poletje treniral, da bom tekmoval. Hotel sem si dvigniti samozavest, pa je bilo na koncu še slabše kot na treningu. To je začaran krog.

Pa ste še znali uživati v skokih?
O ja, kakšen trening vmes je pa res bil, v Kranju, ko mi je šlo. Na treningu je tudi lažje, saj je višji nalet in lahko uživaš.

Koliko boste letos še skakali?
Zanesljivo na državnem prvenstvu, ki bo v torek, potem pa bo zame sezone konec.

Nič ne razmišljate, da bi skakali v Planici na svetovnem prvenstvu v poletih?
S takšnim skakanjem, po pravici povedano, ne.

Mar to pomeni tudi konec kariere?
Vse je odvisno od tega, kako bo poleti in kakšni bodo skoki. Priprave na novo sezono bom vsekakor začel.

Verjetno vam skakanje trenutno ne prinaša finančnih koristi ...
To me res malce moti in tudi zato bom moral razmisliti, kako naprej.

Pred dvema letoma smo lahko brali, da zbirajo pomoč za vas, češ da ste v finančnih težavah!
Tega sploh nisem bral, sram me je bilo. Mene nihče ni nič vprašal.

In kaj bi jim rekli, če bi vas vprašali?
Naj ga nehajo "srat".

Očitno se na krilih nekdanje slave ne da živeti, pa čeprav ste dvakratni zmagovalec svetovnega pokala. Menite, da se niste znali dobro prodati?
Morda, čeprav meni ni težko delati, bolj je težava najti pravo delo. Trenutno sicer pomagam v svojem klubu pri treniranju mladih.

Če bo kriza, lahko še vedno prodate motor harley davidson. Saj ga še imate, kajne?
V garaži je. Glede na to, kako malo ga uporabljam, res ne vem, zakaj ga še imam. Lani sem se peljal morda dvakrat. Po duši nisem motorist.

31 let ste praznovali v nedeljo. Kakšne želje imate?
Nič posebnega - da bi bili vsi v družini zdravi, tako kot so bili do zdaj.