Filip Flisar, ki je v kvalifikacijah v Sončni dolini dosegel deveti najboljši čas, je tekmo v Sončni dolini končal na drugem mestu. Foto: Reuters
Filip Flisar, ki je v kvalifikacijah v Sončni dolini dosegel deveti najboljši čas, je tekmo v Sončni dolini končal na drugem mestu. Foto: Reuters

Karizmatični Mariborčan je pred sobotno tekmo v Sončni dolini najboljši rezultat v letošnji sezoni svetovnega pokala dosegel v Idre Fjällu, kjer je bil deseti. Letos mu sicer ne gre vse po načrtu, a v Rusiji je pokazal zametke dobrega starega Flisarja, ki na progi "melje" nasprotnike.

Filip Flisar v Rusiji na stopničkah

To je njegova 16. uvrstitev na stopničke in prva po lanski preizkušnji v Sončni dolini, ko je v finalni vožnji osvojil tretje mesto in zaostal le za Kanadčanom Kevinom Druryjem in Švicarjem Jonasom Lenherrom.

Finalni nastop Filipa Flisarja v Sončni dolini

"Odpihnil" tekmece v osmini finala
Flisar se je prebil skozi kvalifikacijsko sito v osmino finala, kjer je v šesti skupini za nasprotnike dobil Avstrijca Johannesa Aujeskyja in Sandra Siebenhoferja ter Švicarja Armina Nidererja. Obračun je 31-letni Mariborčan dobil brez večjih težav. Že na štartu je smuknil v vodstvo, smučal je brezhibno, vztrajno večal prednost, ki je ob prihodu v cilj znašala pol sekunde. V nadaljnje tekmovanje se je ob Flisarju uvrstil še Aujesky.

V srednjem delu v vodstvo in do polfinala
V četrtfinalu se je Flisar nato pomeril z novim Avstrijskim dvojcem Aujesky-Johannes Rohrweck, tretjo skupino je dopolnil še Japonec Rjo Sugai. Tudi tokrat je dobro začel svoj nastop, se prebil na drugo mesto, nato pa v srednjem delu povedel in vodstvo ohranil do konca za polfinale.

Odbil vse napade v zaključku polfinalne vožnje
Za finale se je v drugi skupini "udaril" s Francozom Jeanom Fredericom Chapuisom in Avstrijcema Robertom Winklerjem ter Rohrweckom. Znova odličen začetek Štajerca, takoj se je prebil v ospredje, vodstvo je kljub napadom Chapuisa in Winklerja v zaključku vožnje obdržal in se zanesljivo uvrstil v veliki finale.

Podelitev najboljšim v Sončni dolini: Bastienu Midolu, Filipu Flisarju in Jeanu Fredericu Chapuisu.

Na koncu zaostal le za Midolom
V finalni vožnji so mu družbo na progi delali Francoza Chapuis in Bastien Midol ter Švicar Alex Fiva. Torej, najboljši trije v skupnem seštevku za svetovni pokal. Finale je začel na zunanji strani in v uvodni zavoj zapeljal za Midola. Fiva je sredi proge odstopil, v zaključku finala je Flisar poskusil z napadom na zmago, a se ni izšlo. Tekmo je končal na drugem mestu, za zmagovalcem je zaostal za osem stotink sekunde. Tretji je bil Chapuis.

Nekako je bil že čas! Sicer ni bilo lahko, saj je težko, če imaš za seboj slabo sezono. Lahko se ves čas spodbujaš in si praviš, da dobro smučaš, vendar imaš na štartu potem vedno nek pomislek. Zato je ta rezultat še toliko bolj pomemben, da sem prebil zid, tako da super!

Filip Flisar

Flisar dobil samozaupanje za nedeljsko tekmo
"Nekako je bil že čas! Sicer ni bilo lahko, saj je težko, če imaš za seboj slabo sezono. Lahko se ves čas spodbujaš in si praviš, da dobro smučaš, vendar imaš na štartu potem vedno nek pomislek. Zato je ta rezultat še toliko bolj pomemben, da sem prebil zid, tako da super! Tudi vožnje so bile zelo dobre," je po tekmi dejal Flisar in poudaril, da finalna vožnja še zdaleč ni bila tako lahko, kot je morda izgledalo: "Štartati povsem z leve je bilo zelo težko, tako da sem lahko zelo srečen, da sem prišel na drugo mesto. Še posebej zato, ker sta bila ob meni Fiva in Chaupis, ki ravno ne slovita kot dva, ki slabo štartata. V sami vožnji sem bil tudi ves čas povsem na repih Midola, ker sem ga hotel prehiteti. Bilo je zelo kritično, da bi padel, a sem se nekako rešil in zdaj imam neko samozaupanje tudi za jutri, za nov finale."

Smithova "pobrala smetano"
V ženski konkurenci je zmagala Švicarka Fanny Smith, drugo mesto je osvojila Švedinja Sandra Naeslund, tretja je bila Avstrijka Andrea Limbacher. S četrtim mestom v finalu se je morala zadovoljiti Kanadčanka Marielle Thompson.

V nedeljo je v Sončni dolini na sporedu še ena tekma, tudi ta s Flisarjem, saj se je prek kvalifikacij nanjo že uvrstil.


Smučarski kros (M), Sončna dolina

Smučarski kros (Ž), Sončna dolina