Kmalu po odločitvi parlamenta o razrešitvi Basescuja so se v Bukarešti zbrali njegovi privrženci. Foto: EPA
Kmalu po odločitvi parlamenta o razrešitvi Basescuja so se v Bukarešti zbrali njegovi privrženci. Foto: EPA
Traian Basescu
Traian Basescu je zadnje čase v sporu s premierjem Calinom Popescujem Tariceanujem. Foto: EPA

V četrtek je romunski parlament zaradi kršenja ustave glasoval za razrešitev Basescuja, kar pomeni, da mora v 30 dneh slediti referendum o njegovem odpoklicu. Basescu je pred glasovanjem v parlamentu dejal, da bo odstopil sam v primeru izglasovanja razrešitve, a je zdaj sporočil, da bo odločitev o tem prepustil referendumski volji, saj meni, da bi njegov odstop le poglobil in podaljšal politično krizo v državi, saj bi bile potrebne predsedniške volitve, katerih organizacija bi se lahko zavlekla v več mesecev.

Priljubljenost ni padla
55-letni Basescu ostaja najpriljubljenejši romunski politik, zato je njegov odpoklic malo verjeten, zmagal pa bi verjetno tudi na morebitnih predčasnih predsedniških volitvah, če bi se odločil znova kandidirati. Do referenduma je bo delo predsednika opravljal predsednik senata Nicolae Vacaroiu.

Kršitve ustave
Parlament je za suspenz gladoval zaradi domnevnih kršitev ustave, saj naj bi Basescu onemogočal delovanje vlade, netil politične spore, si samovoljno prilaščal pooblastila premierja, zavračal imenovanja ministrov in spodkopaval delo obveščevalnih služb. Ustavno sodišče je sicer ugotovilo, da predsednik ni kršil ustave, vendar je parlament vseeno glasoval za razrešitev.

Reforme ogrožene?
Nad politično krizo v novi članici je zaskrbljena Evropska komisija, ki se boji, da bi bile lahko ogrožene reforme in boj proti korupciji. Kriza pa lahko povzroči težave Romuniji tudi pri črpanju evropskih sredstev za pomoč razvoju v vrednosti več milijard evrov.