Glavna tema pogovorov v Siriji je v teh dneh resolucija Združenih narodov. Foto: EPA
Glavna tema pogovorov v Siriji je v teh dneh resolucija Združenih narodov. Foto: EPA
Jack Straw.
Straw in Riceova sta se ostro odzvala na besede Šare. Foto: EPA
Faruk Al Šara.
Riceova in Straw sta takoj odgovorila na napad sirskega zunanjega ministra. Foto: EPA

Sirski zunanji minister Faruk Al Šara je omenil tudi Španijo in Veliko Britanijo in napada, ki sta se zgodila tam. Nadaljeval je, da so predvsem britanski varnostni organi vedeli, da se bodo napadi zgodili in imeli primerno urjenje, da bi se z njimi soočili. Ob tem je s prstom kazal na britanskega zunanjega ministra Jacka Strawa.

Oster odziv ZDA in VB
Na te besede se je takoj odzvala ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki jih je označila za bizarne, britanski zunanji minister Jack Straw pa je izrazil svoje ogorčenje. Dejal je, da se najprej ni mislil odzvati na te groteskne in neprimerne primerjave, med govorom pa je pozorno gledal ministra Šaro. Pozval ga je, naj neposredno pove, kar misli, ne pa se zatekati v nesmiselne primerjave.

Na izjave Sirije se je odzval tudi nemški zunanji minister Joschka Fischer, ki je dejal, da ima Damask sedaj pred seboj zelo jasno nalogo. Sodelovati mora s preiskovalci ZN-a in tako izpolniti svoje obljube.

Šara stališče malce omilil
Za tem se je k besedi prijavil spet Šara in svoje stališče le malce omili. Povedal je, da je njegova država želela sodelovati pri preiskavi ZN-a o smrti Haririja in večkrat obsodila napade na ZDA in London. Riceova je po koncu zasedanja omenila, da je bil v poročilu Šara osebno omenjen kot eden od tistih, ki ni želel sodelovati v preiskavi ZN-a.

Šara je to dejal, potem ko je VS podprl poročilo ZN-a, v katerem piše, da se uboj nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja ne bi mogel zgoditi brez privolitve uradnega Damaska.

Protesti in vrnitev Mehlisa
Vodja preiskovalcev ZN-a Detlev Mehlis se je v libanonsko prestolnico vrnil v ponedeljek zvečer. Njegov prihod je potekal ob strogih varnostnih ukrepih in v popolni tajnosti.

V bližini ameriškega veleposlaništva v Damasku je nekaj sto protestnikov glasno izražalo podporo sirskemu predsedniku in poudarjalo, da Sirija ni bila vpletena v Haririjev umor.