Marsikdo ne ve, da je Diana (uradno) umrla šele v bolnišnici, in ne na kraju nesreče. Foto: EPA
Marsikdo ne ve, da je Diana (uradno) umrla šele v bolnišnici, in ne na kraju nesreče. Foto: EPA
Princesa Diana in Dodi Al Fayed
Princesa Diana in Dodi Al Fayed sta nekaj dni pred smrtjo počitnikovala na Siciliji.
Mohammed Al Fayed
Mohammed Al Fayed je prepričan, da smrt njegovega sina in njegove (domnevne) zaročenke ni bila nesreča. Mnogi mu očitajo, da se ne more sprijazniti z resnico, ker ima slabo vest zaradi svojega odnosa do sina. Foto: EPA
Princesa Diana
Deset mesecev pred smrtjo naj bi napisala pismo svojemu prijatelju Paulu Burrellu in v njem zapisala, da Charles načrtuje njeno smrt, da bi se lahko poročil s Camillo. Foto: Reuters
Henri Paul
Britanski preiskovalci so odkrili, da je imel Henri Paul več računov po različnih, pretežno švicarskih bankah in na njih veliko več denarja, kot ga ima načeloma voznik/varnostnik. To je namigovanja o tem, da je bil v resnici tajni agent, le še spodbudilo.

Nenavadne okoliščine prometne nesreče, ki se je zgodila sredi noči v Parizu, so, razumljivo, vodile k številnim teorijam. Že istega dne so se začela ugibanja, kaj se je v resnici zgodilo nekaj minut čez polnoč v predoru pod Pont de l'Alma.

Fotozgodbo o Dianinem življenju si lahko ogledate tukaj.
Znano je, da sta se takrat 36-letna Diana in njen šest let starejši ljubimec, Dodi Al Fayed, odpeljala izpred hotela Ritz v Parizu. Onadva sta sedela zadaj, Dodijev telesni stražar Trevor Rees-Jones, ki je edini preživel nesrečo, pa je sedel poleg voznika Henrija Paula. Pet minut pozneje sta bila Dodi in Paul že mrtva, Diano pa so ob 2.03 pripeljali v bolnišnico, kjer je zaradi hudih poškodb pljuč in srca umrla tudi ona.

Najprej so obtoževali paparace, nato voznika
Že naslednji dan je francoska policija začela uradno preiskavo, a z njenimi izsledki ni bil zadovoljen nihče. Najprej so za nesrečo (posredno) krivili paparace, ki so zasledovali limuzino, zato je Henri Paul vozil prehitro in se v predoru zaletel v steber. Leta 2003 so ustanovili Stevensovo komisijo, ki je za svoje delo porabila največ denarja v zgodovini britanske policije. Po treh letih preiskave je komisija decembra 2006 izdala poročilo, ki je pojasnilo marsikaj, vsega pa ne.

Paul je bil pijan in pod vplivom prozaca
Uradne rekonstrukcije dogodka trdijo, da se je nesreče zgodila, ker je bil voznik pod vplivom opojnih substanc in ker je vozil prehitro. V krvi je namreč imel dvakrat več alkohola od dovoljene količine, našli pa so tudi sledi antidepresivnih tablet in tablet tiapridal, ki se uporabljajo za zdravljenje alkoholizma (Henri Paul je bil namreč odvisen od alkohola in se je začel zdraviti tri mesece pred smrtjo).

A kljub številnim uradnim poročilom, ki skoraj soglasno obtožujejo Paula, v (predvsem britanski) javnosti še vedno vlada prepričanje, da je bila Dianina smrt posledica zarote. Obstaja precej teorij, a za mnoge le malo oziroma nič dokazov - ena izmed njih na primer trdi, da sta Diana in Dodi v resnici še živa, da sta svojo nesrečo le uprizorila in da nekje živita srečno in mirno življenje.

Al Fayed: Ubila ju je tajna služba
Najglasnejši zagovornik teorije, da je Diano in Dodija "pospravila" britanska tajna služba, je njegov oče, multimilijonar egiptovskega rodu, Mohammed Al Fayed. Diana je po Al Fayedovih trditvah pričakovala njegovega vnuka, kar je bilo za kraljevo družino preveč - nekdanja žena bodočega kralja ni smela roditi otroka muslimanu. No, vsaj tako (še vedno) trdi milijonar.

Njeno nosečnost je po naknadni obdukciji zavrnila Stevensova komisija oziroma eden izmed patologov John Burton. Tudi njena tajnica je ves čas trdila, da princesa ni pričakovala otroka. A ljudje radi verjamejo teorijam zarote, tako da so člani komisije, ki so si očitno zelo želeli prepričati britansko javnost o nesmiselnosti te teorije, izbrskali celo, da je Diana deset dni pred smrtjo obiskala strokovnjaka za akupunkturo, ker je imela predmenstrualne težave.

Morda pa je kriv Charles? Ali celo Elizabeta II.?
Neka druga teorija, ki se je pojavila takoj po smrti, pravi, da je njen umor naročil princ Charles, da bi se lahko poročil s svojo ljubico Camillo. Podobna je bila ideja, da se je Diane hotela znebiti Elizabeta II., ker je princesa postala premočna in ker je njena priljubljenost med množicami ogrožala položaj kraljeve družine. Ti dve teoriji sta v desetih letih skoraj izginili in imata le še nekaj najbolj gorečih podpornikov.

Kaj je pri teorijah resničnega?
Vse te teorije pa niso nastale čisto brez vzroka. Znanih je kar nekaj sumljivih dejstev. Dve dekleti, ki sta se po naključju znašli v bližini predora, sta pričali, da sta videli belega fiata, ki je z veliko hitrostjo pridrvel ven le nekaj trenutkov po nesreči. Tega avtomobila sicer niso nikoli našli, a prepričanje, da je ravno voznik tistega fiata odgovoren za nesrečo, je ostalo.

Sumljivo je tudi to, da so analize Paulove krvi, ki so potrjevale, da je bil pijan, prišle do medijev že 24 ur po nesreči. Velja tudi omeniti, da je po besedah očividcev tisti večer Paul spil dva viskija in kozarec neke druge (tudi alkoholne) pijače. Veliko sicer, a še zdaleč ne toliko, kot so trdila poročila policistov in patologov.

Jasno je, da bo Dianina smrt še dolgo burila domišljijo in da bodo vedno nastajale nove zgodbe o njeni smrti (oziroma življenju). Tudi tu najbrž ni zbranih vseh. A kljub temu lahko upamo, da bo Diana nekoč počivala v miru.

Tanja Kozorog