Pohod je za razliko od prejšnega leta zaznamovalo slabše vreme. Foto: Gregor Naglav
Pohod je za razliko od prejšnega leta zaznamovalo slabše vreme. Foto: Gregor Naglav
Po Levstikovi poti od Litije do Čateža

Na pot se je podalo okoli 4.000 pohodnikov.

Pisatelj Fran Levstik je za 22 km dolgo pot po gričevnati dolenjski pokrajini, ki jo je opisal v literarnem delu, potreboval dva dni, današnji pohodniki jo bodo premagali v nekaj urah, je za drugo jutranjo kroniko za Radio Slovenija dejal glavni organizator Rudi Bregar.

Štartni mesti v Litiji in v Šmartnem pri Litiji sta odprti od devete ure zjutraj. Pohodnike je pot najprej vodila skozi Jelšo do prve nadzorne točke na Libergi in naprej do Preske, kjer se je razcepila na severno in južno. Severna pot je vodila prek Grmad skozi Gobnik do Moravč in cilja, južna, nekoliko krajša in slikovitejša, pa prek Ježnega vrha, Primskovega in romarskega Zaplaza do cilja na Čatežu.

Pohodniki, ki so se prijavili, so prejeli knjigo s predstavitvijo turističnih znamenitosti ob Levstikovi poti in zgodovino vinogradništva na tem koncu Dolenjske, tudi skozi zanimiv prikaz gojenja šmarnice. Na cilju pohoda, na vaškem trgu na Čatežu, pa bodo trebanjska društva pripravila tradicionalno Razhodnjo, pester kulturni in zabavni program, ki ga bodo, kot se za današnjo soboto spodobi, sklenili z martinovanjem.

Po Levstikovi poti od Litije do Čateža