Obeti pred smučarsko sezono

Denarja za vlaganja preprosto ni, saj je smučanje tudi za upravljavce drag šport. Načrtovanega odprtja novega največjega smučišča v Bohinjski Bistrici sredi decembra ne bo, z gradnjo niti začeli še niso. Potem ko so lani obstale naprave na Kobli, letos ne bo več obratovala sedežnica na Zelenici, negotova je še vedno smučarska sezona na Starem vrhu, v hudih finančnih težavah so Pohorci. Na smučiščih je tako pričakovati le manjše izboljšave pri zasneževalnih sistemih, dodatke v ponudbi za otroke in smučarske šole. Krvavec ima na novo urejen vadbeni poligon za alpsko smučanje po standardih FIS-a, kar bo dobrodošlo za trening reprezentantov.

V želji, da čim več tistih, ki si smučanje še lahko privoščijo, obdržijo doma, žičničarji povečujejo ugodnosti pri vozovnicah. Tako bodo ob popustih za obsmučarsko turistično ponudbo lastniki sezonske kartice AktivSlo plačevali le zares dejavno preživete ure na smučišču. Uveljavljajo se družinske vozovnice, urne karte, paketi. Kljub temu bodo cene marsikje letos za malenkost višje kot lani.

Najdražja bo smuka v Kranjski Gori in na Pohorju, kjer bo za dnevno karto treba odšteti 30 evrov, evro cenejša bosta Krvavec in Rogla. Na Kaninu naj bi karta stala 22 evrov, a bo za spust na italijansko stran treba doplačati deset evrov. V predprodaji, ki še traja, so karte malo cenejše.

Cena dnevne vozovnice 2012/13

KRVAVEC in ROGLA: 29 € odrasli, 16 € otroci; KRANJSKA GORA, POHORJE in KOPE: 30 € odrasli, 19,50 € otroci; CERKNO: 28 € odrasli, 17 € otroci;
VOGEL: 27 € odrasli, 17 € otroci;
KANIN: 22 € (+ doplačilo)


Cene sezonskih kart se gibljejo od 420 do 520 evrov. Na Krvavcu ponujajo sezonsko karto že za manj kot 200 evrov, ki pa ne velja ob koncih tedna, praznikih in med počitnicami. Poglejmo za primerjavo še k sosedom, na pri Slovencih priljubljena Mokrine in Kronplatz. Cene dnevnih vozovnic so precej višje, a ponudba jih vsekakor odtehta. Odrasli bodo morali za dnevno vozovnico v Krontplazu (Dolomiti) odšteti 47 evrov, otroci pa 33 evrov, v Mokrinah (Koroška) pa bodo morali odrasli odšteti 41 evrov, otroci pa 21 evrov.
Medtem ko pri nas naprave ustavljamo, ko imamo pomisleke o vlaganjih v smučišča in nove naprave, sosedi gradijo. Italijani bodo, denimo, letos povezali Višarje s Trbižem.