Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Katja Štok

Intervju Pretkan načrt Bruslja: Zelena Evropa bo vnesla tudi drugačen način življenja

31.01.2021

Nov tip evropske hiše kot sončnica s streho iz solarnih celic, ki se obrača proti soncu, zbira deževnico in lovi veter. "Forma objektov mora slediti naravi," meni arhitekt Koichi Takada, čigar avstralski biro je zasnoval estetiko ogljično nevtralne hiše.

Lepota bivanja Ne vidite dvojno, stanovanje v Krakovu na Poljskem se poigrava z geometrijo

28.01.2021

"Geometrija pomeni red, če pa je še funkcionalna, je njen namen dosežen," pravi poljski arhitekt Karol Ciepliński, ki je v Krakovu zasnoval zelo elegantno, a funkcionalno stanovanje za mladi par, katerega vodilo je bilo prav geometrija.

Intervju Viktor Markelj: Zaradi drugega tira bosta estetika in funkcija Črnega Kala nekoliko slabši

30.01.2021

"Gradnje zaradi rekorda samega ne podpiram," pravi gradbeni inženir Viktor Markelj, strokovnjak za mostove iz podjetja Ponting, ki je zasnovalo veliko pompoznih objektov, od viadukta Črni Kal do tistega v Beogradu čez Savo in kmalu tudi čez Donavo.

Intervju Boštjan Vuga: "Arhitektova vloga danes je drugačna, kot je bila še pred 30 leti"

23.01.2021

"Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani je premalo fleksibilna," pravi Boštjan Vuga, arhitekt in kustos zelo samokritične razstave edu.arh (MAO), ki se sprašuje, ali bi lahko izobraževalna ustanova producirala arhitekte z večjim vplivom v slovenski družbi.

Lepota bivanja "Facelift" hiše iz 60. let v Ljubljani, ki ima vrt skorajda v dnevni sobi

14.01.2021

Med epidemijo je vse več takih, ki se spogledujejo z mislijo, da bi se preselili v hišo. Da bi bila ta v Ljubljani, blizu centra in dovolj velika za štiričlansko družino, je izziv. Za hišo na Teslovi, ki je danes izjemno sodoben objekt, še toliko večji.

Intervju "Nekatere države pošljejo starejše v bolnišnico takoj, ko zbolijo – na Nizozemskem jih ne"

28.12.2020

Da bi razumeli odločitev, zakaj na Nizozemskem starostnikov, obolelih s covidom-19 in dihalnimi težavami, ne odpeljejo nemudoma na intenzivno nego, "je treba razumeti širši kontekst", pravi Eloy van Hal iz The Hogeweyka, prav posebnega negovalnega doma.

Raziskava "Družbena osama med epidemijo lahko starejše vodi v prezgodnjo smrt"

27.12.2020

Prednostno začenjamo s cepljenjem starejših, a med epidemijo se je malo govorilo o njihovi kakovosti bivanja. Omejitev gibanja v domovih in prekinitev stikov z bližnjimi poslabšajo demenco in pomenijo tveganje za prezgodnjo smrt, ugotavlja raziskava.

Lepota bivanja Bleščeč, a eleganten salon v slogu neo decoja

07.01.2021

Navdušenje in optimizem, ki sta zavela v povojni Evropi, sta se odrazila tudi v oblikovanju. Obdobje art decoja je bilo, zanimivo, obujeno ravno v letu pandemije; bleščeči dodatki, geometrija, igra ogledal in črni detajli kraljujejo tudi v tem prostoru.

Zeleni petek Spletno nakupovanje ali kako sem kupila več embalaže kot oblek

25.12.2020

Nakupovanje se je med epidemijo preselilo na splet; medtem ko so nekateri prvič kliknili na ikonico 'v košarico', drugi povečujejo limit na kreditni kartici. A naša nova razvada ima posledice. Vas zanima, kakšne?

Lepota bivanja Kobeiagi Kilims v novih podobah, v pripravi tudi "programiranje" čilimov

17.12.2020

Nina Mršnik in Ivana Blaž, arhitektka in ilustratorka, po več kot 10.000 dolarjih, zbranih na Kickstarterju, projekt s čilimi, tkanimi v BiH-u, začenjata počasi, a drzno. Nove preproge z motivi živali so vozlane, čilimi bodo oblikovani na poseben način.

Nova pot chefa Tomaža Kavčiča Goveja juha po pošti ter panettone z olivami in brinjem

13.12.2020

Ali z Michelinovo zvezdico nagrajeni vrhunski kuhar Tomaž Kavčič postaja trgovec? "Ne, ostajam gostinec in kuhar," trdi chef, ki te dni lansira svoj prvi panettone z olivami in brinjem, v nadaljevanju sledi še prodajna platforma.

20 v 2020 Matija Bevk: "Džamija je pomembna tako za Ljubljano kot za slovensko družbo"

14.12.2020

"V biroju smo videli džamijo predvsem kot projekt, ki je zelo pomemben tako za Ljubljano kot za slovensko družbo," pravi arhitekt Matija Bevk. Biro Bevk-Perović je po 100 letih zasnoval prvo džamijo v Sloveniji, ki je prejela Plečnikovo nagrado.

Stran 13 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov