Gasilska oprema je draga, denarja pa vedno primanjkuje. Foto: BoBo
Gasilska oprema je draga, denarja pa vedno primanjkuje. Foto: BoBo

Tudi zato je RTV Slovenija pripravila dobrodelno oddajo zanje, v okviru katere ste si lahko osvežili spomin na trud, ki ga je več deset tisoč gasilcev vložilo v odstranjevanje posledic hude vremenske ujme. V večini najbolj prizadetih občin so bili gasilci tisti, ki so opravili levji delež - žagali so drevje, dovažali vodo in agregate, utirali poti do najodročnejših vasic in hiš.

Sredstva za gasilce boste lahko znova donirali v soboto, 1. marca, ob 13.30, ko bo na 2. programu TV Slovenija ponovitev oddaje. Telefonska številka bo 01/472 - 0011.

In čeprav to ni najbolj tipično gasilsko delo, so ga opravljali po svojih najboljših močeh. Stroškov za gorivo, za stroje, za poplačilo delovnikov zaposlenih gasilcev njihovim delodajalcem še niso zares sešteli, je pa že pred tedni poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek v pogovoru za MMC dejal, da bodo zagotovo znašali okoli milijona evrov.

Imajo ljudi, nimajo opreme
Pri tem je opozoril tudi na to, da številnim gasilskim društvom primanjkuje opreme za takšne razmere - čeprav je usposobljenih gasilcev dovolj, jih ne morejo več poslati na teren, saj zanje nimajo opreme: "Nismo pripravljeni za tak obseg, da bi imeli opreme za 10 ali 15 ljudi. Imamo opremo za enega človeka, mogoče dva ali tri ljudi. Odvisno. Mogoče jih je ponekod usposobljenih več, ampak po drugi strani pa nimamo oblek za 10 ali 15 gasilcev - sploh teh specialnih za delo z motorno žago."

O delu gasilcev ste v oddaji lahko izvedeli več neposredno iz njihovih ust, slišali pa ste tudi pričevanja hvaležnih domačinov in si ogledali reportaže iz najbolj prizadetih krajev. Vse skupaj so popestrili še glasbeni gostje Jan Plestenjak, Modrijani, Aleš Klinar, Novi spomini in Ditka Čepin. Prireditev je vodil Slavko Bobovnik.

Rekordna donacija vredna 1.000 evrov
V klicnem centru je sodelovalo 85 prostovoljcev, ki so samo v času trajanja oddaje prejeli več kot 10.000 klicev in zbrali 310.000 evrov. Med prostovoljci je bil tudi predsednik republike Borut Pahor. Povprečne donacije so znašale med 10 in 50 evri, prejeli pa so tudi dve rekordni donaciji, vredni vsaka po 1.000 evrov. V soboto, 1. marca, ob 13.30 bo na drugem programu TV Slovenija ponovitev oddaje, med katero se bodo še zbirala prostovoljna sredstva za gasilce.