Nekdanji notranji minister je dejal, da je bil seznanjen s podatki, ki jih je od Sove prejel nekdanji premier. Foto: rtv
Nekdanji notranji minister je dejal, da je bil seznanjen s podatki, ki jih je od Sove prejel nekdanji premier. Foto: rtv
Vajgl in Bohinc pred komisijo o Sovi

Rado Bohinc je pred komisijo DZ-ja za nadzor nad varnostnimi službami v zvezi z domnevnim dogovarjanjem za incidente v Piranskem zalivu leta 2004 dejal, da so se informacije, ki jih je prejel od Sove, pozneje potrjevale z dogodki na terenu. Na vprašanje, ali je bil seznanjen tudi z domnevnim dogovarjanjem za incidente, pa ni želel odgovoriti. Kot je še dejal, sta mu tako Rop kot Sova dala "vrsto zanimivih, koristnih in tudi verostojnih informacij" ter še pojasnil, da so "na podlagi teh informacij predvidevali tudi incidente".

Pred komisijo je pričal tudi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, na predlog koalicijskega LDS-a pa je bil povabljen tudi nekdanji namestnik direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije Boštjan Šefic, a se zaradi zadržanosti v tujini seje ni mogel udeležiti in je predlagal, da se pogovor z njim opravi po 20. novembru.

Predsednik komisije Pavle Gantar je bil s pogovori zadovoljen in je dejal, da bodo pogovore nadaljevali po 20. novembru, takrat pa bodo tudi odšli še enkrat na Sovo. O vsebinskem smislu pa ni želel govoriti, saj bodo vsa spoznanja vključena v sklepno poročilo.

Koalicijski poslanec Miro Petek je dejal, da je slišal tisto, kar je pričakoval. Zanj je "pomembno to, da je bilo rečeno, da sta bila oba bivša ministra bila o t. i. insceniranih incidentih v Piranskem zalivu obveščena od Ropa, in to seveda ustno, ne pisno. Nihče ni razpolagal s transkripti".

Vajgl in Bohinc pred komisijo o Sovi