Ob začetku seje programskega sveta je potekal miren protest novinarjev proti vmešavanju v neodvisnost novinarskega poklica. Foto: MMC RTV SLO
Ob začetku seje programskega sveta je potekal miren protest novinarjev proti vmešavanju v neodvisnost novinarskega poklica. Foto: MMC RTV SLO
Programski svet RTV-ja, 9. 5. 2016
Aktiv novinarjev, ki je organiziral spontan protest proti vmešavanju v neodvisnost novinarskega poklica, se ograjuje od politizacije shoda, ki so jo s svojim lastnim razgrnjenim transparentom v ozadju povzročili predstavniki civilne družbe, ki niso bili del njihove skupine. Foto: MMC RTV SLO
Filli postal vršilec dolžnosti
RTV Slovenija dobila začasno vodstvo

Z 22 glasovi za od 26 prisotnih svetnikov je bil dozdajšnji generalni direktor Marko Filli imenovan za vršilca dolžnosti. Svetniki so se seznanili s sodbo, po kateri je bilo razveljavljeno imenovanje Fillija za generalnega direktorja pred dvema letoma. Sočasno se je oblikovala skupina, ki bo Natašo Pirc Musar povabila, da pojasni, ali jo prevzem mesta generalne direktorice še zanima. A že med samo sejo programskega sveta je Pirc Musarjeva na svoji spletni strani objavila zapis, v katerem se odpoveduje funkciji generalne direktorice RTV Slovenije.

Pretekli petek je namreč postala znana sodba višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razveljavilo sklep programskega sveta o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija iz septembra 2014. Nataša Pirc Musar, ki je izpodbijala omenjeni sklep na sodišču, tako trdi, da je, glede na sodbo, zdaj ona direktorica RTV Slovenija, iz vodstva RTV Slovenija pa sporočajo, da je Filli vršilec generalnega direktorja javnega servisa do seje programskega sveta. Morebitnega imenovanja novega direktorja na dnevnem redu seje sicer ni bilo.

Pirc Musarjeva upa, da se bo delovanje programskega sveta spremenilo
V današnjem sporočilu za javnost je Pirc Musarjeva zapisala, da sta njen program in ekipa izpred dveh let stvar preteklosti. Po njenih besedah je sodba pokazala, da so bila "nezakonita dejanja storjena in da je bilo pravo zlorabljeno". "Posledica tega bi morala biti sprememba delovanja Programskega sveta RTV SLO, predvsem pa še bolj temeljita in predvsem dejanska, ne le formalna izločitev vpliva politike na RTV SLO," je zapisala.

Dodala je, da po dveh letih, brez ekipe, ki bi ji lahko zaupala, in na novi poklicni poti ne bi želela začeti opravljati funkcije generalne direktorice. "Želim in pričakujem pa, da Programski svet tokrat položaj reši spoštujoč predpise - 48. člen Statuta RTV SLO. S predstavniki Programskega sveta sem se pripravljena pogovoriti o možnosti, da sama podam pisno zahtevo za svojo razrešitev s funkcije generalne direktorice RTV Slovenija.

Bojim se, da bi kakršenkoli drugačen sklep Programskega sveta pomenil, da ostajam edina zakonita zastopnica RTV SLO in je delovanje kogar koli drugega nezakonito," je sklenila.

Pred odločanjem so proučili sodbo
Predsednik programskega sveta Mitja Štular je v petek zvečer za Radio Slovenija dejal, da bodo do seje podrobno preučili sodbo, za STA pa dan pozneje dodal še: "Prosil sem za strokovno interpretacijo sodbe, ko jo prejmem, se bom odločal o nadaljnjih korakih. V tem trenutku je za ponedeljkovo sejo planirana razprava o zagotavljanju spoštovanja zakona, poklicnih meril in programskih standardov pri ustvarjanju programov RTVS."

Štular je za Radio Slovenija poudaril še, da bo kot predsednik programskega sveta zagotovil zakonito in normalno delovanje RTV-servisa.

Odprto pismo novinarjev RTV Slovenija članom Programskega sveta glede napovedane razprave "o zagotavljanju spoštovanja zakona, poklicnih meril in programskih standardov pri ustvarjanju programov RTV Slovenija"

Nekdanja informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTV SLO, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno. Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV SLO pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila Filli in Pirc Musarjeva. Pri tem nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču.

Programski svet zadnjič v takšni sestavi
29-članski programski svet se bo sicer danes zadnjič sestal v zdajšnji sestavi, saj se mandat izteka Andreju Aplencu, Slavku Kmetiču, Žigi Kušarju, Jerneju Letnarju Černiču, Leonu Oblaku, Branku Žnidariču in tudi predsedniku Mitji Štularju. Njihove stolčke bodo zasedli Branka Bezeljak, Damir Orehovec, Matevž Podjed, Mitja Rotovnik, Domen Savič, Jaroslav Skrušny in Miran Zupanič.

Filli postal vršilec dolžnosti
RTV Slovenija dobila začasno vodstvo