Foto:
Foto:
Nato je bogatejši za sedem novih držav.
Slovenski premier Anton Rop je predal pristopno listino ameriškemu državnemu sekretarju Colinu Powellu.

Ameriški predsednik George Bush je pripravil slovesnost v Beli hiši, ki so se je poleg slovenskega premierja Antona Ropa udeležili tudi njegovi kolegi iz Bolgarije, Estonije, Latvije, Litve, Romunije in Slovaške ter generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer.

Ob izročitvi ratifikacijskih listin je Slovenija podpisala tudi dogovor o nadzoru zračnega prostora. Slovensko nebo v sklopu zavezništva tako varujejo italijanska letala.

Rop prvi izročil pristopne listine
"Pozdravljeni v največjem in najuspešnejšem zavezništvu vseh časov!" S temi besedami je ameriški zunanji minister Colin Powell nazdravil predsednikom vlad Estonije, Latvije, Litve, Bolgarije, Romunije, Slovaške in Slovenije ob izročitvi pristopnih listin. To dejanje je pomenilo, da so naštete države postale polnopravne članice Nata.

Kot prvi v skupini sedmih premierjev je listine o pristopu Powellu izročil prav predsednik slovenske vlade Anton Rop in s tem uresničil enega od dveh zunanjepolitičnih ciljev, ki si ju je Slovenija zadala po razglasitvi neodvisnosti leta 1991.

Največja širitev doslej
Sprejem sedmih novih članic je največja širitev Nata v njegovi 55-letni zgodovini. Novim članicam je skupno to, da so vse leta 1994 pristopile k Partnerstvu za mir in da dejavno sodelujejo v operacijah zavezništva. Razen Slovenije imajo tudi vse druge države svoje vojake v Iraku. Slovenija je po višini obrambnega proračuna na tretjem mestu, takoj za Romunijo in Slovaško.

Zvezo Nato je sicer 4. aprila 1949 ustanovilo 12 držav, od danes naprej pa šteje 26 članic. Kar 40 odstotkov vseh so države nekdanjega komunističnega bloka.

Rupel: Zgodovinski dogodek
"Za državljane in državljanke Slovenije je vstop v Nato dogodek zgodovinskih razsežnosti." Tako je vstop Slovenije v Nato pospremil zunanji minister Dimitrij Rupel in dodal, da je vstop v Severnoatlantsko zavezništvo, pri čemer ne smemo pozabiti na vstop v EU 1. maja, posledica odločitve za samostojno državo in za vključitev v skupnost razvitih zahodnih narodov.

Položaj in glas Slovenije bosta enaka položaju in glasu drugih držav članic, je še ugotovil minister in dodal, da je Nato skupnost držav, ki spoštujejo iste vrednote: človekove pravice, pravno državo in demokracijo.

Grizold: Nato daje nove možnosti
"Slovenija je na današnji dan stopila skozi vrata, na katera je začela trkati pred desetimi leti z vključitvijo v program Partnerstva za mir." To je ob vstopu Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo dejal obrambni minister Anton Grizold. Po njegovem je Nato za Slovenijo postal orodje, s katerim si lahko dejavno zagotavlja lastno varnost ter sodeluje pri ohranjanju miru, varnosti in stabilnosti na območju ter v širši mednarodni skupnosti.

Država Slovenija ima znotraj Nata možnost, da skupaj s 25 zaveznicami sooblikuje mednarodno politično in varnostno okolje, je še menil obrambni minister.