Tina Maze bo tudi v novi sezoni prvo ime slovenskega smučanja, na njenih plečih pa znova največ bremena. Foto: RTV SLO
Tina Maze bo tudi v novi sezoni prvo ime slovenskega smučanja, na njenih plečih pa znova največ bremena. Foto: RTV SLO
Klemen Bergant
Klemen Bergant že gleda proti Vancouvru. Foto: RTV SLO
Drago Grubelnik
Drago Grubelnik se je na novo sezono pripravljal ločeno od reprezentance, kljub temu pa je njegov položaj popolnoma enakovreden drugim. Foto: EPA

"Fantje bi se morali približati zastavljenim ciljem iz leta 2003, dekleta pa zadržati raven oziroma mlajši del reprezentance storiti še korak naprej," je na novinarski konferenci povedal direktor alpskih reprezentanc Klemen Bergant. Moški bodo tako med drugim poskušali poseči po eni uvrstitvi do 7. in dvema do 15. mesta v seštevku ene izmed disciplin svetovnega pokala.


Na februarsko svetovno prvenstvo v Äreju bodo potovali tisti, ki bodo zbrali eno uvrstitev do 16. mesta ali dve do 30. v svetovnem pokalu, tisti, ki so to izpolnili že v prejšnji sezoni, pa morajo doseženo potrditi še z eno uvrstitvijo med točke.

Kaj bodo pokazali mladinci?
Sicer pa je pogled Berganta že uperjen proti olimpijskim igram v Vancouvru leta 2010. "Tja bi radi pripeljali močni ekipi, ne le posameznikov, da bi se lahko borili za najvišja mesta," pravi prvi mož slovenskega smučanja in poudarja, da jih težko delo čaka predvsem v mladinskih selekcijah, ki jih po novem vodi Vlado Makuc.

Kot je znano, sta glavna trenerja članskih reprezentanc Jani Hladnik (ženske) in Urban Planinšek (moški). Žensko ekipo za tehnične discipline bo vodil Pavel Grašič, ekipo za hitre discipline pa Sašo Robič. Pri moških so ti vlogi zaupali Rastu Ažnohu in Dejanu Poljanšku.

Direktor alpskega smučarskega sklada Bojan Križaj je povedal, da so glede financ izpolnili začetne cilje. Kar 75 odstotkov sredstev bodo prispevali pokrovitelji.

Tina gre po zmago
Na prvem veleslalomu v Söldnu prihodnji konec tedna bodo nastopili Tina Maze, Ana Drev, Mateja Robnik, Aleš Gorza, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič, četrti smučar pa bo znan v torek. "Vesela sem, da se bo znova začela sezona in da bo konec treningov. Pripravljali smo se dobro in mislim, da se bo forma hitro pokazala. Mislim, da nima smisla čakati. Gremo v Sölden po zmago!" je odločna Mazejeva, ki je na avstrijskem ledeniku že dvakrat stala na najvišji stopnički, tudi lani. Optimistični so tudi preostali člani reprezentance.