Iran ima v Bušerju že obrat za bogatenje urana. Foto: EPA
Iran ima v Bušerju že obrat za bogatenje urana. Foto: EPA

Predlog resolucije je pod vodstvom Nemčije pripravilo pet stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Velika Britanija, Francija, Kitajska in Rusija. IAEA naj bi resolucijo zdaj posredoval Varnostnemu svetu Združenih narodov. Resolucijo, ki je prva po štirih letih proti tej državi, je podprlo 25 guvernerjev organizacije, trije (s Kube, Venezuele in Malezije) so glasovali proti, šest pa se jih je vzdržalo.

Resolucija, ki velja za močno politično znamenje, kritizira predvsem nov iranski objekt za bogatenje urana v kraju Fordo nedaleč od svetega mesta Kom, ki ga je Iran dolgo skrival. V resoluciji Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) od Irana zahteva, naj takoj zamrzne vse svoje jedrske projekte.

Resolucija zahteva sodelovanje z IAEA-jem
Poleg tega IAEA poziva iranske oblasti, naj razčistijo odprta vprašanja v zvezi s svojim spornim jedrskim programom in "popolnoma sodelujejo" z IAEA-jem. Teheran bi se moral tudi obvezati, da ne bo odobril novih jedrskih objektov ali začel delati v tistih, s katerimi IAEA ni bil seznanjena. Resolucija daje tudi priznanje prizadevanjem IAEA-ja, da bi Iran sprejel predlog agencije o bogatenju iranskega urana v tujini.

Resolucija je nastala zaradi strahu zahodnih držav, ki so izrazile zaskrbljenost, da Iran razvija jedrsko orožje. Teheran to vztrajno zavrača.

Iran zgrožen, napoveduje protiukrepe
Na resolucijo se je že odzval Iran, ki je sporočil, da bo resolucija Mednarodne agencije za jedrsko energijo ogrozila prijateljsko ozračje, ki je potrebno za nadaljevanje pogajanj o iranskem jedrskem programu. Iz Teherana so sporočili, da bo Iran omejil sodelovanje z IAEA-jem do zakonito dovoljenega minimuma in ne bo več dovoljeval dostopa do jedrskih objektov. To je po prepričanju Teherana "minimalna posledica" sprejetja resolucije. Iranske oblasti se bodo še odločile o nadaljnjem odzivanju na resolucijo in premislile še o drugih možnostih.