Kulinarika
Anina ekipa v kuhinji je izredno mlada, večinoma so to tujci, ki prihajajo iz Italije, ZDA, Švice, Hrvaške, Srbije ... Foto: Reuters
Hiša Franko se je letos prvič uvrstila na seznam 50 Best, ki kljub imenu v resnici zajema sto najboljših restavracij sveta - restavracija Ane Roš in Valterja Kramarja se je zavihtela na 69. mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena od jedi, ki je zaznamovala leto v Hiši Franko - vampi s kremo iz jamarja in bobom. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Roševa se je letos dodobra zasidrala med največjimi kuharji sveta, pri čemer je pogosto edina ali pa vsaj ena redkih žensk v elitni in še vedno zelo moški družbi. Foto: Delicious
Roševa je mojstrica všečne priprave drobovine, ki mnogim sicer ne gre najlažje po grlu. Na sliki njena krvavica divjega prašiča, ki jo je pripravila na večerji ob Vrbskem jezeru. Foto: MMC RTV SLO
Roševa pri sestavi jedi črpa iz svojega okolja - med drugim je velika promotorka iker soške postrvi, ki jih, drugače od običajne navade, poberejo živim ribam. Foto: MMC RTV SLO
Ani Roš so aprila takole v družbi največjih podelili priznanje za najboljšo kuharico na svetu. Naziv podeljuje revija Restaurant v sklopu seznama 50 najboljših restavracij sveta. Na seznamu jih je sicer 100, Hiša Franko pa se je prebila na 69. mesto. Foto: 50 Best

Dodaj v

Leto Ane Roš, prve kuharice sveta: 150 poletov v 365 dneh

Hiša Franko končuje svojo najuspešnejšo sezono
27. december 2017 ob 09:10
Celovec - MMC RTV SLO

"Veliko gostujočih chefov smo že imeli, ampak ob današnji gostji sem zelo živčen," je Hubert Wallner predstavil Ano Roš na predbožični večerji, ki sta jo zakuhala v njegovi restavraciji Saag Ja ob Vrbskem jezeru.

Ko to reče nekdo, ki na isti, v hipu razprodani večerji (cena 270 evrov) gosti upokojenega zvezdnika smučarskih skokov Thomasa Morgensterna in politično elito avstrijske Koroške, je jasno, kako velik ugled uživa Roševa med svojimi kuharskimi kolegi.

Da je bila za Hišo Franko, kjer kobariška mojstrica ustvarja, letošnja sezona najboljša, je milo rečeno. Januarja je bila Ana Roš razglašena za najboljšo kuharico na svetu v referenčnem izboru 50 Best Restaurants in od takrat je njen tempo brutalen.

A temelji za letošnjo v vseh pogledih rekordno sezono so bili v resnici položeni že lani, ko je restavracijo na idilični lokaciji med vršaci in Sočo odkril Netflix in Ani posvetil epizodo v dokumentarni seriji Chef's Table, v kateri predstavljajo najboljše kuharske mojstre sveta.

Plaz je sprožil Netflix
Čeprav je Roševa do takrat že imela v internih krogih dodobra zgrajen sloves odlične, drzne in samosvoje kuharice brez kulinaričnih šol, ki posrečeno združuje lokalne surovine in svojo svetovljansko širino, pa je Netflix njeno ime ponesel precej dlje.

Nenadoma v Hiši Franko ni bilo več slišati slovenščine - mize so za več mesecev vnaprej zasedli pretežno Američani, tudi v kuharski ekipi pa so prevladali tujci z vsega sveta, ki so zasuli e-nabiralnike Hiše Franko s prošnjami za prakso.

Med njimi je bila tudi Emily Walden Harris, Američanka korejskega rodu, ki je do svojega 28. leta že delala v vseh najboljših restavracijah sveta, a se je daleč najbolj udomačila prav v sproščenem okolju Hiše Franko. Simpatična Harrisova je naglo napredovala v Anino sous-chefinjo, ki je z mlado, natrenirano ekipo sposobna voditi kuhinjo tudi takrat, ko gospodarice in gospodarja, sommeliera Valterja Kramarja, ni doma.

Hiša Franko - 69. restavracija sveta
In gospodarice v tem letu velikokrat ni bilo doma. Potem ko se je Ana januarja zavihtela na kuharski prestol in na njem nasledila Eleno Arzak, Nadio Santini, Heleno Rizzo, Helene Darroze in Dominique Crenn, se je marca Hiša Franko, pričakovano, še prvič uvrstila na seznam 100 najboljših restavracij sveta, in sicer na 69. mesto.

Zimski meni Hiše Franko - 6-hodni (85 evrov):
- baby rjava postrv, kostanj in mandarina,
- srce jelena, ostrige, solata brstičnega ohrovta, rizling & bergamot,
- ravioli s cvetačo, cvetačna solata, rakovica, olje iz kave,
- revival brodeta 2.0,
- srna na mediteranski terasi/omaka dimljene jegulje, sladek krompir, trobente v slivovem kisu,
- kruh in mleko - dimljeno mleko, jabolko, angleška krema iz kumine, karameliziran kruh.


Roševa je takrat medijem, ki so jo neusmiljeno oblegali za intervjuje, pobegnila na "polnjenje baterij" na Šrilanko, preden je prestavila v višjo prestavo za nadaljevanje leta. Kuhanje v Londonu na ChefStocku, reinterpretiranje majevske kulinarike v Mehiki, kuhanje z najboljšim azijskim chefom Anandom Gagganom v Bangkoku, kuhanje na poroki v Indiji, gostovanje na Maldivih, pa v Braziliji, v Avstraliji, Tokiu, z najboljšimi kuharji sveta je ustvarjala na Gelinazovem dogodku v Avstriji, na Care'su v Alta Badii in na festivalu Ikra v Sočiju ...

Vmes pa še peščica promocij po Sloveniji, vsakotedenske gostitve največjih tujih kulinaričnih piscev, borbe z domačimi ministrstvi in turističnimi zvezami, ki še vedno ne vedo, kako bi tržili Ano Roš, še več intervjujev (za AP, Reuters, avstralskega letalskega prevoznika, največjo rusko gastro revijo, BBC ...) - skupno kar 500 v enem letu - in takole, mimogrede, še poletno odprtje Hiše Polonke, ljudske pivnice, ki s pristnimi lokalnimi jedmi in prizemljenimi cenami lepo dopolnjuje matično hišo.

Zimski meni Hiše Franko - 11-hodni (120 evrov):
- sardela, kandirana limona, koromač,
- jabolko, priželjc v medu, hren in zeljnica,
- ravioli s skuto, solata s kostnim mozgom, juha iz pršuta in lešnikov,
- goveji jezik umami,
- divja raca, kaki z vaniljo, gomoljčnice, goriška vrtnica,
- postrv, črn ribez, sirotka, hrustljava ajda,
- stročji fižol "scogliera",
- vampi, fond divje race, jamski sir, ocvrte koprive, lisičke,
- pleče divje svinje, kisel kruh, kutina, kri & sušene slive,
- oreh, kamilica, kefir, sladoled iz gozdnega medu in cvetnega prahu,
- rdeča pomaranča, črni čaj, granola, korenčkov sladoled in slan mandljev mousse.


Zdaj
prijazni tudi do veganov
Čeprav Roševa pravi, da več ponudb zavrne, kot jih sprejme, je v tem letu dni skupno naštela okoli, reci in piši, 150 poletov. Skakanje s celine na celino se je v teh prazničnih dneh priplazilo za njo in, kot nam je povedala na večerji v Saagu, že nekaj dni ne spi. Ta večer, ko je gostovala v Avstriji, bi morala pravzaprav kuhati za šejke v Bahrajnu, a je, povsem izčrpana in izgorela od Brazilije, Avstralije in Katalonije, obisk odpovedala.

Namesto tega se je zakopala v delo doma in dodelala menije, ki se jih je dolgo otepala – veganske, brezglutenske in brezlaktozne. Dejstvo je, da zaradi takih ali drugačnih (upravičenih ali neupravičenih) razlogov vse več ljudi ob obisku restavracij navaja alergije in netolerance, zato je zdaj v Hiši Franko, kjer so vedno dajali veliko poudarka mesnim in ribjim jedem, poskrbljeno tudi za njih.

Rošado je naredila tudi v ekipi. Ta se je v tem letu dni močno okrepila in šteje že okoli 30 članov, pri čemer je povprečna starost vse nižja in nižja. Očitno samo 20-plus-letniki lahko sledijo silovitemu tempu Roševe, ki bo prav na silvestrovo praznovala 45 let.

Hiša Franko bo odprta še do 15. januarja, nato pa vrata zapira do 23. marca. Mize so za pomladne in poletne mesece praktično že razprodane.

Vrhunska praznična večerja


Čeprav se Ana Roš in Hubert Wallner ponašata z identično oceno v čislanem Gault-Millaujevem vodiču (17 točk oz. 3 avbe) in oba črpata iz svojega okolja, sta si v slogu kuhanja močno različna. Če Hiša Franko svoj imidž še vedno gradi na starem izročilu Hiše Franko kot podeželske kulinarične postojanke in vzbuja domačnost s toplim, rustikalnim ambientom, je Saag Ja že od nekdaj sinonim za prestiž, vanjo zahajajo lokalni veljaki, ob prihodu pa vas pod kristalnimi lestenci pričaka šampanjski ekspoze steklenic Perrier-Joueta.

Po pozdravih iz kuhinje, ki so predstavili lokalne ribe iz Vrbskega jezera v najbolj prvinski obliki, sta se Roševa in Wallner izmenjaje predstavila vsak s svojimi krožniki, za katere bi lahko tudi miže uganili, čigav je kateri. Roševa je začela s krompirjevim kroketom s postrvjimi ikrami, Wallner je nadaljeval s telečjim "tafelspitzem" v aspiku z bučnim oljem in 20 let staranim balzamičnim kisom.


Sledila je Anina jed, ki je s svojo intenzivnostjo omizje razdelila, spodaj podpisana pa jo razglaša za jed večera - "božična polenovka" je namreč točno to, kar se sliši: file polenovke, mariniran z mandarino, božičnimi začimbami in dišavnicami, kot so nageljnove žbice in cimet, postrežen na solati iz arašidov in daikon redkve. Vrhunska praznična jed, v kateri je skoncentrirano toliko okusov, da bi v manj spretnih rokah krožnik lahko padel, v Aninih pa zablesti.


Wallnerjeva predjed – rostbif z mozgom, šalotko, prepeličjim rumenjakom, tartufi in peteršiljem – je po intenzivnosti in bogastvu okusov še sledila Roševi, a mu je zmanjkalo v inovativnosti in drznosti, ki sta ob izjemnem občutku za harmonijo na videz nezdružljivega Anini največji odliki. To je dokazala tudi s svojo interpretacijo kolin, krvavico divje svinje s kislim kruhom, ki jo spremljata omaka iz krvi s suhimi slivami in krema iz kutin. Jed je tudi na njenem zimskem meniju. Wallner je za glavno jed po drugi strani pripravil bolj klasični, a brezhibni divjačinski krožnik iz srninega fileja, trobent, topinamburja in blitve. Bolj drzen je bil Wallner v predsladici, za katero je postregel krompirjev pire z ingverjem in sladoledom iz kurkume, ki pa ni tako prepričala kot Anine teksture kakija in mandarin, povezane z moussom iz mandljevega mleka.

.

V prvi seriji fotografij nekaj utrinkov iz Hiše Franko (foto: Reuters), v drugi pa utrinki z večerje Ane Roš in Huberta Wallnerja v restavraciji Saag Ja 21. decembra (foto: MMC RTV SLO).

Kaja Sajovic, kaja.sajovic@rtvslo.si
Prijavi napako
Komentarji
Geres*
# 27.12.2017 ob 10:04
A ne morate samo cestitat?

Nikogar ne zazira, ne zivi na drzavnih jaslih, pac pa se ogromno pripomore k promociji drzave. Bravo, Ana.
Miham
# 27.12.2017 ob 09:41
Cestitke
slovenkaaaa
# 27.12.2017 ob 09:46
Ponos, zakaj pa nimajo tisti z rutino takega odmeva po svetu?

Vsak naj je tisto in tam, kjer mu je najljubše, uspeha Ane Roš pa ne more nihče zanikati. Kot piše v članku, tisti, ki vsak dan jedo makaronflajš iz konzerve, nič ne ogrožajo posla Ane Roš. Tako da lahko brez slabe vesti naprej tako jeste.

Jaz sem enkrat jedla pri Ani Roš in nisem bila nič lačna, bilo je okusno... pa poglejte si, no, 12 hodov... pa bi bili še kar lačni?
blueivy
# 27.12.2017 ob 11:01
Vsa gnilost slovenskega naroda je odražena v komentarjih tega prispevka....
Sram me je, da so v resnici med nami tako škodoželjni in omejeni ljudje.
Tudi če vas kulinarika prav nič ne briga, se niste sposobni zadržati retardiranih komentarjev.

Ne, makaroni in šnicl so zakon, vse ostalo je pa nateg in vsak, ki uspe z svojim trudom in delom dvigniti se nad slovensko povprečje je za na grmado...
S tako miselnostjo bomo še dolgo, dolgo postopali na repu povprečnosti držav članic EU.
sajovick
# 27.12.2017 ob 10:17
@GDI: Nazadnje je bil članek objavljen julija, kar je za svetovno prvakinjo kar zadosten časovni odmik.

lp Kaja Sajovic
larbitron
# 27.12.2017 ob 10:45
Takih gostiln si lahko samo želimo, ker privabljajo turiste, ki si jih želimo.
Ker če pridejo iz drugega konca sveta in jim ni problem dat 120 EUR za večerjo, potem tudi drugje ne šparajo. Še par takih gostiln in smo zmagal.
Sicer pa to ni za vsak dan, gre za razvajanje tako, kot pelješ svojo drago čez vikend v toplice jo lahko pelješ na večerjo k najboljši kuharici na svetu.
odlekiran
# 27.12.2017 ob 11:09
Nisem ljubitelj take hrane, tudi cenovno ne zmorem. Sem pa dobil darilni bon za osnovni menu. Lahko rečem samo - kapo dol. Res lepo darilo. Predvsem gre za doživetje. Kaj vse se da narediti iz, na videz neuporabnih stvari. Lepa prezentacija, odlična predstavitev s strani "natakarice", odlična vina, ki jih v življenju še nisem srečal...skratka, jaz sem bil navdušen. Pa tudi sit. Tudi sam sem potem že parkrat naročil kar darilni bon. Ko so prijatelji imeli kakšno okroglo obletnico.
Enostavno pa smo lahko ponosni, da je taka kulinarična znanstvenica Slovenka.
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 11:21
vsem dežurnim nergačom-Ana je naredila minimalno tako promocijo Slovenije v svetu kot jo je Dragič ..Pa nobeden ne jamra da ima Goran vsak teden dva članka v športu, četudi je slabo šplal al pa sam na klopi sedel.. pa da ne bo pomote- zame je Dragič car in privoščim mu vse naj naj ..tako kot vsem ostalim športnikom, podjetnikom, ki se niso šlepali na državna jasla, temveč so samo s svojo sposobnostjo prilezli v svetovno špico.. in med njimi je tudi Ana. Ne razumem pa zakaj je to tako težko razumeti da imamo v Sloveniji zvezdnico svetovnega kalibra..od kje vsa ta foušija? Normalno da je o njej več člankov..sj je tud več člankov od Gorana kot pa od Zorana..prov patetični ste že s tem nabijanjem, kako bi vsi laćni vn prišli, pa da ma K.S najboljšo službo..itak je na plačilni listi od Ane..in začuda danes še nisem nobenega komentarja zasledil da kdo hoče dena za rtv naročnino nazaj.. noro..
burut13
# 27.12.2017 ob 10:23
Čestitke Ani, bravo!

Ampak moje dosedanje izkušnje s takimi jedmi so, da več kot je hodov, bolj lačen grem iz večerje. Kot kaže, to ni za mene. Ali pa samo še nisem naletel na chefa kova Ane Roš.

Na vsak način pa: Ana, kar tako naprej. Ne glede na to, da meni taka hrana ni všeč, sem pa vesel, ko nekomu nekaj uspe.
Pims
# 27.12.2017 ob 11:10
Tole je pa super živeti v državi kjer so razne Ane Roš, Petri Prevci Ilke Štuhec in verjetno še cel kup uspešnih posameznikov. Če ne drugega so zelo navdihujoči in dokazujejo da se s trdim delo in vztrajnostjo lahko uspe.

Vsem skupaj srečno 2018
por
# 27.12.2017 ob 09:51
In spet vsi pametni in lačni.
Verjetno morajo kuharji delat 15 ur na dan, zato so samo tamladi :-)
elGoyc
# 27.12.2017 ob 11:40
Najprej je potrebno Ani Roš čestitati in se ji prikloniti do tal, ker je mojstrica svojega posla. Kot vedno je pol posla kvaliteta izdelka in druga polovica marketing in ravno slednji je Ano izstrelil nad naše ostale kuharske mojstre.

Sicer me resnično zanima v čem komentatorji, ki ne marate tovrstne kulinarike, tukaj objavljate komentarje z vašimi jedilniki in količinskimi potrebami. Sam v življenju nisem napisal nobenega komentarja pod smučarskimi skoki ali alpskim smučanjem, ker teh športov ne spremljam, ker me ne pritegnejo. Ne vem kako bi izpadlo, če bi pri vsaki tekmi skakalcev nergal, kako obroben šport je to.
interista93
# 27.12.2017 ob 11:21
Povprečni slovencelj pač ocenjuje gostilno po količini hrane. Pa tudi, v tako gostilno (razen če imaš preveč denarja in časa) ne hodiš ravno pogosto.
Jazst2
# 27.12.2017 ob 11:12
Spet večina ljudi, ki se prehranjujejo, ne pa v hrani uživajo... kot triper ste... člevek se vas ne more znebiti, pa če ne vem kaj nearedi... stalno tu in stalno v akutnem stanju hahaha..

Lejte, saj tudi Picasso sploh ne riše lepo. Komu od vas nergačev je všeč? Nobenemu, saj ga niti ne razumete... pa je med največjimi umetniki v zgodovini človeštva. Čudno, ne?

In hrana Ane Roš ni to kar vi vidite. Je umetnost kuhanja, ne prehranjevanja... bo šlo? ehhh saj poznam odgovor...

Pustite pri miru in hitro na dvojne pohane kalamare in pomfri... ni Ana Roš za vas.

Kaja Sajovic - le pogumno naprej, nekateri vas z užitkom beremo!
krnekilojz
# 27.12.2017 ob 10:36
@democenzus tisti poleti bi se opravili z Ano na avijonu ali brez nje, tako, da si to teorijo nekam zatakni, škodoželjnež. Čestitaš in potem popljuvaš za kar ni nobenega razloga.
anny22
# 27.12.2017 ob 12:19
Škoda, da Ana ustvarja v Sloveniji...kjer sta zrezek čez rob in restan krompir vrhunec zadovoljstva gosta, ki gleda, kje bo dobil največ KOLIČINE in ne kakovosti za svoj denar.

Naziv najboljše chefinje leta je nekaj podobnega, kot če bi Slovenija osvojila evropsko prvenstvo v nogometu.

In dragi moji, tu je keš in ne malo...za gostilno, za lokalno skupnost, za državni proračun. In še kar jamrate? :)
tone7
# 27.12.2017 ob 12:35
Bravo Ana, le tako naprej. ponosni smo nate
slovenkaaaa
# 27.12.2017 ob 18:15
Hja res. Večina v Sloveniji hodi na Rdeči Križ, je brez službe, itd...čudno le, da so nakupovalni centri tako polni...

Ja, in parkingi pred nakupovalnimi centri. Res, ves narod je kruh na bone. Dajmo še pretiravati v negativo.

Po drugi strani pa najvišji standard vrtcev na svetu, najvišji delež lastnikov hiš itd. Ne, Ana Roš mora kuhati za brezdomce, sicer ni to nič. Tako kot kuhajo komentatorji tu gor... in vabijo revne k sebi domov za praznike. Neverjetno koliko negativnežev.
slovenkaaaa
# 27.12.2017 ob 13:23
V Sloveniji je pač vse bolj normalno, da se šlepaš na sociali, tudi če si sposoben za delo... ampak si preračunaš, da boš več dobil od sociale, večje otroške dodatke, otroci zastonj obroke v šoli itd., če si mama, ki ostane doma... zato da do 15h čaka otroke, da pridejo s šolskega kosila, vmes pogleda Top Shop in ponovitev limonade... zakaj bi se gnali kot Ana Roš, če pa je tak odnos in življenje na račun zaposlenih sosedov, ki plačujejo davke, preprostejše? Pa še več časa imaš, da na MMC pišeš, kako Ana Roš z letali onesnažuje okolje... zakaj torej najemamo košarkarje z one strani luže, zakaj pošiljamo smučarje v Vail itd.? Raje naj bodo doma. Ne?
PONOS
# 27.12.2017 ob 09:37
20 letniki mislijo da vedo,vedo pa zelo malo.....raje imam starejše kuharje v gostilni rutina in konstantnost na krožnikih ..veliko jih je tudi odprto za novitete ki z ga z predznanjem hitro osvojijo.Mladi morajo biti v brigadi manjšina za vrhunsko restavracijo....
mali_piscek
# 27.12.2017 ob 10:20
Čestitke za uspeh. Naj le zasluži, dokler lahko, ker vsaka slava e minljiva.

Članek in nekateri komentarji pa jasno nakazujejo, zakaj bo homo sapiens kot vrsta slej kot prej propadel. Venomer več, bolje, hitreje, ...., v neskončnost. Ne gre in to se bo prav kmalu pokazalo.

otopniku pa velik plus.
elGoyc
# 27.12.2017 ob 23:48
Kakšne stresate tukaj...
Vedno sem mislil, da je neko podjetje ali obrtnik več vredno, če proizvaja vrhunske izdelke, ampak vidim da se motim, obenem mora izdelovati še izdelke za socialno ogrožene. Roševa, ki kuha kosila za 9€ je enako, kot Zenithova ura v pralnem prašku prašku (še pomnite tovariši?) ali Ferrari rikša za indijski trg.

Z dolžnim spoštovanjem do "uspehov" Roševe, ampak primerjati globalno prepoznavnost Dragića z njeno ( ali-kaj je kdo storil za promocijo Slovenije v svetu ), je pa milo rečeno- KOMIČNO.
Koliko turistov je prišlo v Slovenijo zaradi G.Dragiča (sicer ga globoko spoštujem) in koliko zaradi Roševe?
Če nek Američan sliši, da je Dragič iz Slovenije je to za nas enaka reklama, kot je pri nas za Slonokoščeno obalo Yaya Toure ali za Gabon P.E. Aubameyang. Zaradi športnikov nihče ne bo prišel k nam na dopust in nihče ne bo kupil našega izdelka.
Reklama, ki ima neposreden učinek na gospodarstvo so uspešne zgodbe Akrapoviča, Pipistrela itd. zaradi katerih se znebimo "slave" balkansko/vzhodnoevropske proizvajalke in uvrstitve na razne lestvice "naj" turističnih destilacij (tega imamo kar nekaj) in storitev(kamor spada visoka kulinarika).
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 12:15
MajWill ...samo na desno poglej (ne tej strani) ..Ljubno, posavski Debeluh, Maribor..če bi šel dalje bi kmalu trčil v Danilota (gorenjska) ...lej ...tipično jamranje brez osnove.. ..seveda je pa spet tako..nekateri kraji so kulinarično pač bolj razviti kot drugi...
cvirn1
# 27.12.2017 ob 18:05
Hja res. Večina v Sloveniji hodi na Rdeči Križ, je brez službe, itd...čudno le, da so nakupovalni centri tako polni...
slovenkaaaa
# 27.12.2017 ob 13:24
Sicer pa res ne razumem, zakaj mora nekdo, ki ima najraje marmelado na kruh, vsak dan, komentirati članke o Ani Roš? Ker bi morali vsi imeti najraje marmelado na kruh? A pri člankih, kako nekdo zna 10 tujih jezikov, tudi spodaj pišete, kako samo s slovenščino odlično shajate in res ni treba, da berete novice na BBC in Le Monde? Vsak ima svoje življenje, a ne? Svoje odločitve...
Bondjanez
# 27.12.2017 ob 11:55
Kar tako naprej. Pridem spet.
D30184
# 27.12.2017 ob 11:35
Bravo in hvala, Ana! Za vase delo, ki je izjemno. Tudi njena zgodba je zelo zanimiva - kdo bi si mislil, da se tako pozno lahko razvije tak talent v cloveku! Se je upanje tudi za nas :)
Nihce ni dolzan promovirati drzave, pa vendar ona naredi to na najlepsi in prefinjen nacin.

Tudi avtorico clanka vedno raje spremljam; saj napreduje tako v izbiri vsebin kot pisanju.
larbitron
# 28.12.2017 ob 14:39
Nekateri sprašujete, ali si lahko tukaj privošči kosilo povprečni Slovenec.
Da lahko si ga, ampak ne vsak dan.
Ampak hec je v tem, da tudi bogataši si ne morejo privoščiti kosila tukaj vsak dan, ker na mizo čakaš več mesecev.
Tako da za vse nergače, tole je ena najbolj egalitarnih gostiln, ne glede na denar tam ne moreš jesti več kot parkrat na leto ;)
elektrupunk
# 27.12.2017 ob 15:05
pajcevina984 sj v lokalni turistični poslovalnici tudi ponujajo luksuzne počitnice ki se jih 98% slovencev ne more privoščit..ampak večina samo sanja :) in to velja za vse izdelke in storitve...pač če nimaš greš drugam..tko kot jst gledam v salonu moj sanjski avto, ko ga pakupujem pa grem mal za rabljene pogledat na avto.net :) :)
MajWill sprejeto;) marsikdo ne zmore napisat tega da se je zmotil :)
velikibrat
# 27.12.2017 ob 12:57
Če bi "foušija" gorela, bi nam bilo vsem vroče, ne samo toplo. To je Slovenec. Da ne bo pomote - tudi sam sem Slovenec, vendar deformiran. Nimam "foušije".
judoka
# 28.12.2017 ob 14:23
GDI

# 27.12.2017 ob 10:11
Prijavi neprimerno vsebino Komentatorji so upravičeno razburjeni, ker na vsake 20 dni Kaja Sajovic objavi vsaj en promocijski članek o Ani Roš.


Kako upraviceno razburjen naj bom glede na to, koliko clankov,ki se nanasajo na politike in druge nekoristne entitete, se objavi?
dylan_dog
# 28.12.2017 ob 12:39
30 zaposlenih, vse razprodano,, v 2016 pa 186k€ prijavljenega prometa po dostopnih podatkih na Hiša Franko d.o.o., kdo koga farba?
Outsider
# 27.12.2017 ob 12:38
Kar pa je zaskrbljujoce s strani Kaje pa je dejstvo, da za njo obstaja samo srednja primorska (goriska, kras, vipavska) in Ljubljana. Sam se nisem zasledil enega clanka o kulinariki na gorenjskem, dolenjskem ali stajerskem (ce nastejem le nekatere vecje regije Slovenije).

Ravno mesec nazaj je bil članek o gostilni Danilo pri Škofji Loki, avtorica Kaja Sajovic.
Highland
# 29.12.2017 ob 11:23
Vceraj sem pisal o problemu zvezdic ter zapiranju restavracij s tem povezanimi in evo danes članek ravno o tem... Tako je ko te "slava" požre. Vsec mi je kreativnost in inovacija a ne za vsako ceno. Osebno pa mi je blizji pristop in način, ki ga ima Joško Sirk v Subidi kateri se ne peha za zvezdice, medijsko pozornost ter zvezdnistvo. Človek fura svojo filozofijo brez pametovanja in nastopastva. Hrana, strezba in ambienta enkratna tako v restavraciji kot ošteriji preko ceste. Za "vsak" žep skratka.
7up
# 28.12.2017 ob 22:43
Pajcevina

Vse slovenske restavracije, ki so se pojavile na Netflix-u so obravnavane popolnoma enako. Isto elja tudi za naj svetovne kuharje in kuharice!
Jazst2
# 28.12.2017 ob 17:58
@pajcevina984

Jazst2

Dragi moj, vprašati po cenah ni greh, sploh pri skromni kupni moči premnogih Slovencev. Konec, koncev, zakaj pa si ne bi tudi kdo s povprečnim dohodkom, ki se želi najesti v malo bolj nobel oštariji tega privoščil, ampak očitno, kakor je razumeti kuha le za bogatune. Zaradi tega mene ta oštarija ne bo nikoli ampak res nikoli videla. Saj, Roševa živi v Sloveniji in dobro ve kakšna je kupna moč večine Slovencev. Čudno se mi zdi, da se ni prilagodila vsem slojem prebivalstva, revnim in bogatim.......,ko bo tako bo to zame res mojstrica za vse okuse in za vse globine žepov. Toliko


hahaha... keri argumenti...

Ona pa v jok, ker te ne bo videla? hahaha kolk si smešen no....

A greš stavit, da bo ravno toliko uspešna, če ti prideš ali ne... ker tako ti kot večina tukaj jokajočih ste spregledali bistvo - to pa je, da je punca uspešna in da ji to priznavajo najuspešnejši v tem poklicu (v svetovnem merilu). Aja - tebe niso vprašali, to je napaka, a ne? hahahaha....

Seveda pa je to smrtni greh za slovenceljne kot si ti... bog ne daj, da si uspešen in pri tem ne zadovoljiš načel uravnilovke med plebesom slovenskim. Res se mi smiliš.

Brez veze sploh iti v debato, ker vedno boste nesrečni in nedo...
Highland
# 28.12.2017 ob 17:40
Pajcevina984, ko bo npr RollsRoyce bil dosegljiv vsem, sele potem bo zate dober v vseh pogledih ane?!
dare326
# 28.12.2017 ob 17:25
Me zanima, koliko časa bo zdržala tak ritem. Ferran Adria je bil špica 15 let, Redžepija je hitro zmanjkalo. Ana, umiri se, to kar delaš je dejansko razprodaja talenta. Res, da trenutna slava prinese veliko penezov, toda ni vredno.
Highland
# 28.12.2017 ob 16:25
Beninorc dober tek! Moram priznat, da imas kar bogat in raznolik okus in predvsem si odlicno podkovan s poznavanjem vin... Ma Bravo! Boh zegnej!
Outsider
# 28.12.2017 ob 11:47
Strokovnjaki ji priznavajo vrhunskost, a kaj so oni proti našim vrlim komentatorjem. Pri 30-ih v svoji otroški sobi, na socialni in s čipsom v roki čakajo da mama skuha kosilo - to so ljudje ki jih je treba impresionirati.
paver
# 27.12.2017 ob 17:43
Važna je zgodba,pa čeprav ješ bukovo listje. Sicer pa čestitke Ani Roš!
Highland
# 27.12.2017 ob 15:31
Vecinoma ko je govora o kulinariki v ostalih ne-primorskih regijah, komajda kdo kaj opazi oz napise, cim je pa govora o Brdih, Vipavski dolini, Slo.Istri ipd takoj kritiziranje in nevoscljivost.. Slovenceljni!
Jazst2
# 28.12.2017 ob 18:16
@pajcevina984

Čudno se mi zdi, da se ni prilagodila vsem slojem prebivalstva, revnim in bogatim.......,ko bo tako bo to zame res mojstrica za vse okuse in za vse globine žepov. Toliko


Še en dokaz, da res nimaš pojma. A ti veš, da je ravno letos odprla v Kobaridu tudi restavracijo z imenom "Hiša Polonka"? Evo, ta je za tebe. Lepe porcije, krasna hrana, taka bolj domača, , cenovno zelo sprejmljiva... (čeprav zate še vedno verjetno prezahtevna, ni dunajskih pa tega sr...)

Torej se je "prilagodila vsem slojem prebovalstva", kot pametuješ... no, ja za klošarje bo res bolj težka, kenede... pa tudi javne razdelilnice ni zraven.. ampak kaj bi o podrobnostih...
dylan_dog
# 28.12.2017 ob 15:23
@Highland, ne vem no..., meni se to zdi izredno malo..., lokalna špelunka, ki proda 50 malic na dan, ima nekih 30 sedisc, 4 zaposlene ima prikazanega 233k€ v ‘16 npr...
dharma
# 28.12.2017 ob 13:52
Tisti, ki tukaj jedo po vsej verjetnosti niso med komentatorji na tem forumu.
sosman
# 28.12.2017 ob 08:22
"Prosim en krožnik brivske pene z brokolijem."
janezvalva
# 27.12.2017 ob 22:47
čestitke za uspeh, čeprav meni se to zdi kr neki
NoriGoban
# 27.12.2017 ob 22:29
"kdo bi si mislil, da se tako pozno lahko razvije tak talent v cloveku! "

Talent se pri njej ni razvil pozno! Pozno je prisel na dan!
čak mal noris
# 27.12.2017 ob 20:19
@elektropunk

Z dolžnim spoštovanjem do "uspehov" Roševe, ampak primerjati globalno prepoznavnost Dragića z njeno ( ali-kaj je kdo storil za promocijo Slovenije v svetu ), je pa milo rečeno- KOMIČNO.
MajWill
# 27.12.2017 ob 14:43
elektrupunk
Pa res... Ne vem kako nisem videl teh clankov - moja napaka... Vzamem nazaj..
Kazalo