Kdo bo kupil Laško in Mercator? Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo kupil Laško in Mercator? Foto: MMC RTV SLO

NLB, ki deleža prodaja kot zastavna upnica, ker posojilojemalec, to je Infond Holding, ni vrnil 130 milijonov evrov posojila, za zdaj še ni želel pojasniti, koliko ponudb je prejel. Znano pa je, da je uradno svoj interes za sodelovanje pri odkupu potrdil Kad. Poleg njega naj bi se za nakup, kot poroča Delo, zanimal tudi nemški vlagatelj, ki naj bi si želel postati dolgoročni razvojni partner Pivovarne Laško.

Ponudba Nemcev naj bi močno presegala borzno vrednost delnic
Delo navaja, da je iz zanesljivih bančnih virov izvedelo, da ponudba Nemcev za okoli 35 odstotkov presega borzno vrednost prodajanih delnic pivovarne, med tem ko borzno vrednost Mercatorjevih delnic presega za 20 odstotkov. Ta vlagatelj naj bi bil pripravljen sodelovati tudi na morebitni dražbi delnic in naj bi v svoji ponudbi priložil vsa potrebna bančna jamstva, še piše v omenjenem časniku.

Spomnimo, da je država prek Kada oziroma Posebne družbe za upravljanje podala ponudbo za delež Mercatorja, morda pa tudi Pivovarne Laško. Za nakup delnic bo Posebna družba za upravljanje najela posojilo, za katerega pa ne bo v celoti jamčil Kad.

Tuji investicijski skladi menda brez resnih namer
Neuradno naj bi se za deleža potegovali tudi nekateri drugi tuji vlagatelji - skladi, a je resnost njihovih namer menda dvomljiva. V medijih se v tem okviru med drugim omenjata CVC Capital Partners in Bain Capital.

Prednost bodo imeli tisti zainteresirani, ki bodo ponudili odkup obeh celotnih deležev, če se bo prijavilo več zainteresiranih, pa bodo na banki organizirali dražbo. Odpiranje ponudb naj bi bilo prihodnji teden. V NLB-ju postopka ne komentirajo, ker gre za cenovno zelo občutljivo transakcijo.