Za CSD je odzvem otrok skrajni ukrep. Foto: MMC RTV SLO
Za CSD je odzvem otrok skrajni ukrep. Foto: MMC RTV SLO

Kot poročajo Slovenske novice in Delo, so se na CSD-ju za ta ukrep odločili, ker zaradi izkrivljenega in patološkega verskega prepričanja otrokom nista sposobna zagotavljati ustreznega psihofizičnega razvoja in čustvene opore. Ponujeno strokovno pomoč naj bi starši vztrajno zavračali.

Otroke naj bi CSD odvzel v torek, pet jih je v kriznem centru, mlajša dva pa sta v rejniški družini, poročajo Slovenske novice. Kot je za ta časopis poudarila direktorica Centra za socialno delo Škofja Loka Ivana Košir Erman, je odvzem otrok skrajni ukrep, ki ga uporabijo le, ko so ogroženi. Po njenih besedah je bila ocena strokovne ekipe, da gre "za visoko stopnjo ogroženosti otrok, in ker starši niso bili pripravljeni sprejeti nobene pomoči, je bilo treba otroke umakniti iz družine". Pri tem so sodelovali s šolo, kriminalistično policijo, tožilstvom in zdravstvenim domom, je dejala.

Otroci bodo nameščeni v varno okolje za določen čas, in sicer dokler se razmere v družini ne izboljšajo in se zagotovijo razmere za normalen psihosocialni razvoj otrok.

Starši: Vse to je v božjem načrtu
Starši trdijo, da ju preganjajo zaradi vere, a "da je vse to v božjem načrtu in da bo Bog zadevo obrnil na dobro", a se na odločbo centra za socialno delo nameravata pritožiti. Kot poroča Delo, varuhinja človekovih pravic z zadevo ni bila seznanjena, napovedala pa je, da bo postopek podrobno preverila.

Mati otrok je visoko noseča, po besedah direktorice CSD-ja Škofja Loka pa o morebitnem odvzemu novorojenca še niso odločali. Kot pišejo Slovenske novice, je CSD omenjeno družino vzel pod drobnogled po objavljenem članku v Nedelu, kjer sta zakonca razložila, da nimajo radia ne televizije, da so bili nazadnje v trgovini pred več leti, ko so si otroci zaželeli svež kruh, in da so v zadnjih nekaj letih porabili le nekaj evrov.