V okviru Urban Projekta je potekal tudi ognjeni performans
V okviru Urban Projekta je potekal tudi ognjeni performans "Ognjaža". Foto: Uroš Rojc, Katarina Blažič in PoBa
Urban Projekt
Središčno dogajanje je bilo v novogoriškem skejterskem parku - tekmovanja v sk8-u in BMX-u, urbano valovanje pa se je širilo tudi okoli njega. Foto: Uroš Rojc, Katarina Blažič in PoBa
Urban Projekt
V podhodu križišča ob skejterskem parku so ustvarjali urbane grafite. Foto: Uroš Rojc, Katarina Blažič in PoBa

Mladi in zagnani organizatorji so s festivalom Urban Projekt zadovoljni: "Sprva je bil to festival adrenalinskih športov v novem novogoriškem skejterskem parku, letos pa je bilo dogajanja precej več. Poleg tega da nam je uspelo vnesti urbane športne vsebine v novogoriško okolje, ki s svojo geostrateško lego in naravnimi danostmi, kot sta Soča in Trnovska planota, ponuja izjemne možnosti za razvoj športnega turizma, smo predvsem zadovoljni,da smo športno-adrenalinski festival razširili še na področje urbane kulture - tako glasbene kot umetniške."

Več organizatorjev, več urbane ponudbe
Poleg Športnega kluba Raketa, ki je pripravilo tekmovanja v sk8-u in BMX-u, so novogoriški Urban Project popestrili še: Zavod Masovna z glasbenimi gosti, Fresh Hip Hop Movement z urbanimi grafiti, Kud Krea z umetniškimi instalacijami, za zanimive delavnice pa so poskrbeli v Acroyogi in Slacklinu. "Veseli nas tudi to, da je novogoriško urbano dogajanje obiskalo veliko družin in starejših občanov, kar pomeni, da podpora tovrstnim dogodkom v mestu narašča," so po tridnevnem festivalu še povedali organizatorji.

Skejterski park in borov gozdiček
Središčno dogajanje je bilo v novogoriškem skejterskem parku - tekmovanja v sk8-u in BMX-u, urbano valovanje pa se je širilo tudi okoli njega. V podhodu križišča ob parku so ustvarjali urbane grafite, člani Kud Kree so poskrbeli za svetlobno instalacijo v bližnjem "borovem gozdičku", kjer je akcijskemu umetniku Juretu Poši uspelo pourbaniti park in mu nadeti povsem novo preobleko. Borov gozdiček, kot Novogoričani imenujejo gozdiček z malim jezerom tik ob skejterskem parku, je bil tudi prizorišče dveh videoinstalacij novogoriških umetnikov: kolektiva BridA na temo migracij in beguncev ter multimedijskega umetnika Ateja Tutte na temo vode in utopije. Največji obisk novih kulturnih vsebin sta požela dogodka, povezana z ognjem: najprej ognjena predstava "Šola za zmaje" (produkcija: Čupakabra), zatem pa ognjeni performans "Ognjaža" (produkcija: Slavko Trivković in Rok Capuder). Glasbeno dogajanje je bilo vrhunec festivala, ko so na odru nastopile glasbene skupine Authentics, Pigs Parlament in Lintver.

Številni organizatorji so s svojim prostovoljnim in ustvarjalnim delom tako že petič oplemenitili iztekajoče se poletno dogajanje v Novi Gorici.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Uroš Rojc, Katarina Blažič in PoBa