Tomaž Perko ostaja zvest realističnemu izhodišču in klasičnim temam, kot so portret, krajina in tihožitje. Foto: Iz osebnega arhiva Tomaža Perka
Tomaž Perko ostaja zvest realističnemu izhodišču in klasičnim temam, kot so portret, krajina in tihožitje. Foto: Iz osebnega arhiva Tomaža Perka
Tomaž Perko, Vila Vipolže
Perkov izraz izhaja iz človeka in je njemu samemu tudi namenjen. Foto: Osebni arhiv Tomaža Izidorja Perka
Tomaž Perko, Vila Vipolže
Že na začetku slikarske poti je izrazil občudovanje nad izročilom zlate dobe holandskega slikarstva in občudovanje ohranja še danes. Foto: Osebni arhiv Tomaža Izidorja Perka
Vila Vipolže
Pred renesančno vilo Vipolže se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne ciprese, najstarejše in najdebelejše pri nas. Foto: Vila Vipolže

Vila Vipolže je po celostni prenovi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije na stežaj odprla vrata odmevnim dogodkom na stičišču slovanskega, germanskega in romanskega sveta. V najlepši renesančni vili v Sloveniji, ki je zaživela kot kongresno, kulturno in družabno središče s pridihom beneške elegance in briškega gostoljubja, so pred slovenskim kulturnim praznikom pripravili prav poseben dogodek. V nedeljo, 7. februarja, bodo odprli razstavo Tomaža Perka z naslovom Jagodni izbor. Slikarski dogodek bo zaokrožil še koncert slovenskih samospevov in opernih arij.

Slikar, ki mu je jezero "dušna" zibelka
Tomaž Izidor Perko že od leta 1981 živi in ustvarja ob Cerkniškem jezeru. Mistična pokrajina presihajoče vode ga je povsem prevzela. Pravzaprav mu je izginjajoča in prihajajoča voda "v krvi" …. Po očetu, slikarju Lojzetu Perku, namreč izhaja iz notranjskega okolja in tako je Cerknica s presihajočim jezerom navdihujoč prostor njegovih likovnih iskanj.

Tomaž Izidor Perko je bil rojen 2. novembra 1947 v Ljubljani, mladost je preživel v Kamniku, prav tako tudi šolanje - vse do gimnazijske mature. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo, diplomiral je leta 1971. Tam je opravil še podiplomski študij iz restavratorstva in konservatorstva. Po študiju je najprej živel v Ljubljani, leta 1981 pa se je preselil k Cerkniškemu jezeru. Večkrat se je izpopolnjeval v tujini (Pariz, Amsterdam), razstavljal je v Torontu, Vancouvru, Stuttgartu, Hangzou na Kitajskem, v mestu Brielle na Nizozemskem, v Dubrovniku. Nazadnje je z razstavo Zlati rez gostoval v Berlinu, Londonu in na Dunaju. V domovini je imel od prve razstave v Kamniku leta 1970 že več kot 70 samostojnih in skupinskih razstav. Za svoja dela je dobil številna priznanja in nagrade, med drugimi najvišji priznanji občin Kamnik in Cerknica.

Za dobro slikarstvo je potrebno temeljito obrtno znanje
"Perkova slikarska dela so v številnih zbirkah, predvsem pa je tudi eden izmed redkih sodobnih predstavnikov sakralnega slikarstva, kar pomeni, da njegove oltarne podobe krasijo kar nekaj slovenskih cerkva. Že na začetku svoje bogate samostojne slikarske poti je Tomaž Izidor Perko izrazil občudovanje nad žlahtnim izročilom holandskega slikarstva in njegovih mojstrov iz baročnega časa in to občudovanje v svojem srcu ohranja še danes. Slikar v sebi meni, da je tudi v sodobnem likovnem dogajanju, znotraj katerega vlada slogovni pluralizem, mogoče ohraniti in razvijati klasične teme in motive in jim kljub temu dati pečat sodobnosti. Predvsem zato, ker meni, da je za dobro slikarstvo potrebno temeljito obrtno znanje, ki ga v svoji umetnosti slikar lahko nadgradi s samosvojim likovnim izrazom. Njegov izraz izhaja iz človeka in je njemu samemu tudi namenjen," je o slikarju zapisal umetnostni zgodovinar Iztok Premrov.

Ob slikarskem jagodnem izboru tudi samospevi in arije
Ob odprtju razstave Tomaža Izidorja Perka bo tudi koncert slovenskih samospevov in opernih arij. Nastopili bodo sopranistka Urška Arlič Gololič, tenorist Aljaž Farasin, baritonist Ivan Andres Arnšek, baritonist Marko Kobal in pianistka Jelena Boljubaš. Prisluhnili boste samospevom Vilharja, Ipavca, Gerbiča, Škerjanca in Simonitija ter opernim arijam Verdija, Dvoraka, Foersterja, Gounoda, Offenbacha in Leharja.

Organizator slikarsko-glasbenega dogodka v Vili Vipolže je družba Trine, d. o. o., Hotel Venko.

Vila Vipolže – srčika kulture na slovenskem zahodnem robu
Obnovljena renesančna vila Vipolže odseva zgodovino življenja na stičišču treh svetov in kultur – slovanske, germanske in romanske. Sprva je bila lovski dvorec goriških grofov, njegovi poznejši lastniki pa so bili plemiči rodbin Herberstein, Della Torre, Attems in Teuffenbach. Benečani so dvorec preoblikovali v elegantno vilo pravokotne oblike z dvema stolpičema. Lastnikom je služila kot poletna rezidenca s čudovitim zelenim parkom. Med obema svetovnima vojnama Vili Vipolže niso prizanašali, nazadnje jo je po vojni, leta 1948, prizadel še požar. Nato je "dolgo speča Trnuljčica" tu in tam gostila zabave in vinske festivale na novo zgrajenem plesišču. Po uspešni obnovi so zidarski odri padli in Vila Vipolže se je prebudila. Pred njo se še danes v nebo vzpenjajo večstoletne ciprese, najstarejše in najdebelejše pri nas. Poleg veličastnega prvega nadstropja s sodobnimi dvoranami, ki je ohranilo ime piano nobile, se lahko Vila Vipolže pohvali s prostori za kavarno, restavracijo z obokano vinsko kletjo, z najsodobnejšo kuhinjo, banketno sobo in apartmaji.

Mojca Dumančič, TV Slovenija