Na jasi v Selih pri Dobovi si lahko ogledate sožitje več kot 250 različnih živali. Foto: Goran Rovan
Na jasi v Selih pri Dobovi si lahko ogledate sožitje več kot 250 različnih živali. Foto: Goran Rovan
false
Za tematski živalski park skrbi zdaj Uroš Kebe, ki na njem uvaja tudi permakulturo. Foto: Goran Rovan
false
Živali živijo med sabo v pravem sožitju. Foto: Goran Rovan
Živalski vrt v Selih pri Dobovi

Brežiški veterinar Janez Kebe je bil od nekdaj povezan z živalmi, zato se je tudi odločil za takšen poklic. Pred 26 leti pa je ob številnih eksotičnih zajcih in kurah, ki so jih imeli pri hiši njegovih staršev, kupil še manjšo kmetijo v Selih pri Dobovi, kjer je v teh letih nastala prava živalska farma, oziroma nekakšen manjši živalski park. Tega so že doslej obiskovali različni ljubitelji živali, zdaj pa so ga tudi uradno odprli za javnost.

Kebetovi so svoj živalski park poimenovali Na jasi, nastal pa je na opuščeni kmetiji, ki so jo kupili pred leti in na njej nastanili najprej ponije in koze. Janez je svojo ljubezen do živali kmalu prenesel tudi na svoja otroka in ženo, tako da vseskozi vsi skrbijo za to živalsko farmo. Na njej pridelujejo tudi nekaj krme za živali, večino pa seveda morajo kupiti, tako da je stroškov zelo veliko. Svojih začetkov se Janez takole spominja: "Kmetijo smo kupili, da bi na njej nastanili prve živali, to so bili poniji in koze, za katere pri mojih starših ni bilo dovolj prostora. Postopoma se je naša farma širila, tako da imamo danes na njej že 250 različnih vrst živali, ki izvirajo vse od Afrike, Azije, Amerike in Evrope, skratka, z vseh celin. Največ živali je bilo seveda treba kupiti, nekaj smo jih pa tudi zamenjali pri različnih gojiteljih v tujini in tako se je njihov krog vseskozi širil. Nekaj živali je na kmetijo prišlo, ker so jih nekateri lastniki želeli zaradi različnih vzrokov evtanazirati, pa smo jim tako podaljšali življenje. Seveda pa so vse živali pri nas zgolj zaradi ljubezni, ne zaradi gospodarskih koristi."

Zdaj ko je živalski park odprt za javnost, so morali v njem postaviti ograje, da se obiskovalci lahko gibljejo in jih ogledujejo. Živali so ljudi vajene, pa tudi med sabo se zelo dobro razumejo. "Vse živijo skupaj, niso v kletkah in niso privezane ali razdeljene po vrstah", pove Janezov sin Uroš, ki je zdaj prevzel skrb za kmetijo, hkrati pa uvaja tudi permakulturo, tako da imajo tudi svoj zeliščni vrt, za najmlajše obiskovalce pa so postavili tudi igrala. "Za naše obiskovalce je najbolj zanimivo, da imamo toliko različnih živalskih vrst, ki sobivajo med sabo. Tu so prašiči, koze, ovce, govedo, poniji, kokoši, race, ki recimo letijo in grejo v gozd in se potem vračajo nazaj. Takšen je naš koncept, saj ne želimo imeti živalskega vrta in živali v kletkah. Želimo, da se živali pri nas dobro počutijo in da tudi te, ki letijo, nikamor ne grejo, ampak se zadržujejo na tem našem prostoru in se nanj vsak dan vračajo. Zanimivo je tudi gledati, da koze spijo na govedu, da njihovi mladiči skačejo po njih in jih s tem nekako masirajo. Vsi se med sabo dobro razumejo, živijo v res pravem sožitju, brez rivalstva in tako se počutijo tudi bolj varne. Prej so seveda živali imele na voljo vso zemljo ob kmetiji, zdaj smo morali zaradi varnosti obiskovalcev narediti ograjo, takšni so sicer predpisi, čeprav živali ne bi ljudem nič hudega naredile in se pustijo božati."

Kebetovi se ukvarjajo tudi s sožitjem rastlin in živali, radi pa bi svojo Jaso še malo razširili in vanjo pripeljali še kakšno žival. Želja je precej, bo pa to zdaj nekoliko lažje, saj bo ves dan nekdo na kmetiji, za obiskovalce pa bo odprta vse dni tednu razen v ponedeljek. Obiskovalci prihajajo zdaj predvsem iz bližnjih term - Terme Paradiso v Dobovi, Terme Čatež, Terme Olimia v Podčetrtku, dogovarjajo pa se tudi s šolami in vrtci. Vsi, ki jih obiščejo, so z videnim zelo zadovoljni in zatrjujejo, da je obisk te kmetije res pravo doživetje.

Goran Rovan, TV Slovenija

Živalski vrt v Selih pri Dobovi