Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Po potrditvi resolucije o Srebrenici "Na vseh vojaških zemljevidih je Zahodni Balkan zahodno krilo bližnjevzhodne krize"

"Glede na ideologijo, ki vlada v Republiki Srbski in v Srbiji, si lahko predstavljam razmere za izbruh lokalne vojne ali izredno stanje na njunih ozemljih. Tako da je to kritično obdobje za BiH," je o nevarnosti vojne na Balkanu dejal Dušan Janjić.

13

Evropska unija V Nemčiji pred evropskimi volitvami AfD izgublja podporo, vendar še vedno na drugem mestu

Volilno kampanjo pred evropskimi volitvami v Nemčiji zaznamujeta zlasti dve temi: vojna v Ukrajini in desni ekstremizem. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) izgublja začetno visoko podporo.

7

Vojna v Gazi Za Netanjahuja Bidnov načrt pomanjkljiv. Medtem otrokom v Gazi grozi smrt zaradi lakote.

Za izraelskega premierja Netanjahuja je načrt predsednika ZDA Bidna za prekinitev ognja na območju Gaze in izpustitev talcev nepopoln, je sporočil tiskovni predstavnik izraelske vlade David Mencer. Izrael je medtem napadel Gazo, Sirijo in Libanon.

23

Vojna v Ukrajini V novih ruskih napadih v Ukrajini več mrtvih in ranjenih

Ukrajinska vojska je poročala o novih ruskih napadih v več regijah po državi. Zračna obramba je po njenih navedbah ponoči sestrelila vseh 25 ruskih brezpilotnih letalnikov. V ruskih napadih na Harkovsko in Doneško oblasti so umrli trije ljudje.

15

Evropa Srbija: SNS razglasil zmago v večini občin in mest. V Nišu ni dobil večine, a bi jo lahko dosegel.

Srbska vladajoča stranka SNS je razglasila zmago na nedeljskih volitvah v večini občin in mest, tudi v Beogradu, Novem Sadu in Nišu. V Nišu je SNS ostala brez večine in bi opozicija lahko s tesno večino prevzela oblast.

4

Evropa Scholz obiskal območja na jugu Nemčije in obljubil solidarnost s prizadetimi v poplavah

Nemški kancler Olaf Scholz je obiskal območja na jugu Nemčije, ki so jih v zadnjih dneh prizadele poplave, in obljubil solidarnost s prizadetimi.

3

Več novic iz sveta

Vojna v Ukrajini Kitajska zavrača obtožbe o pritiskanju na države glede udeležbe na mirovnem vrhu o Ukrajini

Kitajska je zanikala obtožbe ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da skuša državam preprečiti udeležbo na mirovni konferenci za Ukrajino, ki bo potekala sredi junija v Švici.

261

Volitve v Mehiki Claudia Sheinbaum razglasila zmago na predsedniških volitvah. Čestitke iz ZDA in EU-ja.

Mehiški volivci in volivke so kot prvo predsednico države izvolili Claudio Sheinbaum. Nasledila bo svojega mentorja Andrésa Manuela Lópeza Obradorja, ki je s svojo priljubljenostjo pripomogel k dobrim volilnim izidom.

27

Azija z Oceanijo V Indiji se je parlamentarnih volitev udeležilo rekordnih 642 milijonov volivcev

Parlamentarnih volitev v Indiji, ki so v več fazah potekale šest tednov, se je udeležilo rekordnih 642 milijonov volivcev, je sporočila volilna komisija. Izidi volitev naj bi bili znani v torek.

Vrnitev la niñe bi lahko znižala globalne temperature

Vrnitev vremenskega pojava la niña bi lahko nekoliko znižala globalne temperature, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO). Vpliv pojava bo mogoče čutiti v prihodnjih mesecih, saj pojav el niño kaže znake, da se bliža koncu.

27
Več

Evropska unija

Slovenski državljani, ki živijo v Bosni in Hercegovini, v nedeljo ne bodo mogli glasovati

Bosansko-hercegovski ministri iz entitete Republike Srbske so zaradi podpore resoluciji o Srebrenici še na drugem glasovanju zavrnili možnost, da bi državljani Slovenije, Poljske in Romunije na evropskih volitvah lahko glasovali na veleposlaništvih.

Pred evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je glas že mogoče oddati predčasno

Volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti volitev v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumov, lahko svoj glas oddajo predčasno, in sicer do četrtka na posebnih voliščih za predčasno glasovanje.

Skrajno desni AfD v Nemčiji ohranja drugo mesto

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub resnim nedavnim škandalom, v katere se je zapletla, ostaja na drugem mestu po priljubljenosti, kažejo rezultati nove raziskave, objavljene teden dni pred evropskimi volitvami.

89

Vse kaže, da bodo evropske volitve v Italiji utrdile položaj premierke Meloni

Predvolilna kampanja pred volitvami v Evropski parlament gre v zadnji teden. V Italiji bodo rezultati evropskih volitev tudi letos predvsem potrjevali notranjepolitična razmerja, kar kaže tudi na utrjevanje položaja premierke Giorgie Meloni.

85
Več

Izbor

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

122

Intervju s Francesco Albanese "Ugotovila sem, da je to, kar počne Izrael, genocid v skladu z 2. členom Konvencije o genocidu”

"Če je priznanje Palestine še eno simbolično dejanje, potem državam članicam sporočam: Prosim, prosim, ne trudite se zdaj in vložite svojo očitno omejeno energijo v reševanje življenj," je dejala Francesca Albanese.

54

Evropske volitve Napovedan porast podpore skrajni desnici bo sledil "mainstreamizaciji" njenih idej

Pred junijskimi evropskimi volitvami ankete napovedujejo možnost precejšnjega povečanja zastopanosti skrajne desnice v Evropskem parlamentu, ki pa bi sledilo dolgotrajnemu procesu t. i. mainstreamizacije skrajno desnega diskurza in politik.

137

Nova hrvaška vlada "Čeprav je Plenković dobro ukrotil Domovinsko gibanje, to ni koalicija, na katero bi bil ponosen"

Andrej Plenković je s koalicijskim dogovorom z Domovinskim gibanjem dokazal politično spretnost, vendar je nadaljnja usoda koalicije nejasna, tako zaradi nezanesljive koalicijske partnerice kot njegovih osebnih ambicij, meni hrvaški komentator Mate Mijić.

32

Evropske volitve 2024 Vodilni kandidati kritizirali Ursulo von der Leyen, ker ne izključuje sodelovanja s skrajno desnico

V Evropskem parlamentu je potekalo soočenje petih vodilnih kandidatov evropskih političnih skupin. Predstavnica Evropske ljudske stranke Ursula von der Leyen se je znašla pod kritikami, ker ni jasno izključila povolilnega sodelovanja s skrajno desnico.

141

Vojna v Ukrajini Zelenski zaradi "kriznih razmer" kljub izteku mandata (in izgubljanju podpore) ostaja na oblasti

Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je v ponedeljek iztekel petletni mandat, a zaradi vojne, ki jo je sprožila invazija Rusije na Ukrajino leta 2022, ostaja na položaju.

216

Evropa Zmagoslavje Geerta Wildersa ali iz politične osame v nizozemsko vlado

Novembra lani je prepričljiva zmaga skrajnega desničarja Geerta Wildersa osupnila Evropo. Njegova Stranka za svobodo je dobila 37 poslanskih mest, 12 več kot drugouvrščena levosredinska koalicija.

42
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov