Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Skupnost socialnih zavodov izstopa iz delovne skupine pri ministrstvu za delo. Nezadovoljni so z ukrepanjem ministrstev za delo in zdravje v domovih za starejše, ko se tam pojavi okužba z novim koronavirusom, je poročala TV Slovenija.

"Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode," so navedli.

V skupnosti poudarjajo, da je treba okužene nujno popolnoma osamiti, domovi pa večinoma nimajo te možnosti. Izstop so načrtovali že s prvim avgustom, vendar so zaradi novega predloga pristojnih ministrstev, ki so ga dobili v petek, svojo odločitev preložili na ponedeljek.

Pristojni so sicer predlagali, da bi okuženega stanovalca najprej premestili na enega izmed negovalnih oddelkov, nato pa v mobilno enoto poleg posameznega doma.

"Do mobilnih enot se mora stroka opredeliti. Če bodo zadostile vsem pogojem, kot veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode, tako prostorsko kot tehnično, in da se zagotovi ustrezen zdravstveni kader, potem skupnost temu ne bo nasprotovala. Do tega trenutka nismo dobili podrobneje obrazloženo, kako so si to zamislili. Dodaten kader, ki se predvideva, je namenjen kadru na osnovni in socialni oskrbi in ne zdravstveni oskrbi," je o tem, zakaj niso zadovoljni s predlogom, za TV Slovenija povedal Denis Sahernik iz skupnosti socialnih zavodov.

Skupnost je predvsem izjemno kritična do trenutne organizacije dela v zavodih v primeru pojava okužbe z novim koronavirusom. Ostro nasprotujejo usmeritvi ministrstev za delo in zdravje, da v bolnišnico sprejmejo le tiste oskrbovance, ki bolnišnično zdravljenje potrebujejo. V skupnosti sicer ne zahtevajo, da okužene umaknejo v bolnišnice, ampak v zunanje enote, predlagali so že hotele ali vojašnice.

Sahernik je tudi povedal, da so v primeru, da bi se našle zunanje namestitve, v katerih se lahko izvaja izolacija, da se zaščitijo zdravi stanovalci domov za ostarele, pripravljeni pristopiti nazaj.

Izstop je le začasen?

V skupnosti socialnih zavodov sicer upajo, da bo izstop iz skupine, ki je sicer pristojna za pripravo načrta v primeru drugega vala epidemije, le začasen, in poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.

"Še vedno smo odprti za komunikacijo z državo, z odločevalci, ki bodo prisluhnili našim pogledom, stališčem in konkretnim izkušnjam, predvsem pa odločevalci, ki nam dajo možnost sodelovanja, in ne le zgolj prisostvovanja," so zapisali.

Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine za covid-19

Zdravstveno ministrstvo: "Skupnost soodgovorna za nastalo situacijo"

Ministrstva za zdravje izstop Skupnosti socialnih zavodov Slovenije iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo ne preseneča. "Predvsem zato, ker je skupnost soodgovorna za nastalo situacijo, saj so vsa leta sooblikovali organizacijo dela in kadrovske normative. Gre za diskreditacijo postopka iskanja skupnih rešitev," so bili ostri.

Pravijo, da se pri načrtovanju ustreznih ureditev na področju oskrbe starejših ne bodo pogajali, saj morajo vse odločitve imeti strokovno, in ne interesno podlago.

"Zagovarjamo rešitve, ki jih predlaga zdravstvena stroka glede širjenja novega koronavirusa ter tudi glede premeščanja okuženih oskrbovancev v bolnišnice. Vsak, ki potrebuje bolnišnično obravnavo, jo tudi dobi. Edino pravilno je, da o načinu zdravljenja odloča stroka, in ne politika ali interesna združenja. Vsi skupaj delujemo v interesu oskrbovancev. Pričakovati, da se bo stanovalca zgolj zaradi suma na okužbo izselilo iz doma za starejše, je neetično, nestrokovno in nehumano," so zapisali v pisnem odzivu za STA.

Obenem so izpostavili še, da okužba pri večini oskrbovancev poteka asimptomatsko ali pa so prisotni simptomi blagi - torej oskrbovanec ne potrebuje dodatne zdravstvene obravnave.

Priznavajo sicer, da imajo nekateri socialnovarstveni zavodi pri ustrezni organizaciji con več izzivov kot drugi. "Izvajalci, ki so konstruktivno pristopili k iskanju rešitev, so ustrezne organizacijske rešitve pripravili in skladno s tem tudi delajo," so navedli.

Prav tako se zavedajo kadrovskih težav, ki pestijo celoten zdravstveni sistem. Ob tem pa ugotavljajo, da je epidemija pokazala tudi na pomanjkanje kadra na področju osnovne in socialne oskrbe, ki jo uporabniki plačajo. "Izvajanje teh storitev pa je pogosto prevaljena na zdravstvene delavce, kar je ugotovilo tudi računsko sodišče v svoji reviziji," so navedli.

Dodali so, da se "vsi soočamo s pojavom novega koronavirusa", odstop pa da v dani situaciji ni rešitev. Namesto tega skupnosti socialnih zavodov predlagajo, da bi vsak zavod prispeval vsaj enega zdravstvenega delavca ali negovalca v skupen kadrovski bazen delavcev, ki bi se v primeru izbruha okužbe v katerem od domov za starejše takoj aktivirali in tako ponudili vzajemno pomoč prizadetim.

V domove starejših so ob izbruhu okužbe napotene tudi strokovne ekipe, znova pa so spomnili tudi na možnost začasne namestitve okuženih v bolnišnico, da se lahko dom reorganizira in uredi cone za ločeno bivanje okuženih.

Prav tako je ministrstvo zavodom poslalo informativno povpraševanje o interesu za nabavo bivalnih zabojnikov, da bi dodatno olajšali prostorsko stisko in jih "podprlo v čim bolj učinkoviti pripravi na življenje z novim koronavirusom, za katerega napovedujejo, da bi bil v Sloveniji lahko prisoten tudi več let".

Ministrstvo za delo jih bo vabilo še naprej

Na ministrstvu za delo omenjeni izstop obžalujejo, saj so po besedah državnega sekretarja Cveta Uršiča do zdaj dobro sodelovali. Napovedal je, da bodo predstavnike skupnosti vabili na naslednje sestanke skupine, na katerih bodo dograjevali protokol za ravnanje ob okužbi v socialnovarstvenih zavodih.

"Da so se domovi na primeren način soočali z epidemijo, kaže dejstvo, da se je več kot devet desetin domov uspešno ubranilo pred vnosom okužbe v dom. Zadnje tedne ponovno vidimo nove okužbe v domovih, a so se odzvali na primeren način, tudi v Hrastniku, kje se situacija število okuženih zmanjšuje," je v današnji izjavi za medije ocenil Uršič.

Ob tem je spomnil na nekatere ukrepe, ki so jih pristojni sprejeli v preteklih mesecih, med drugim na odprtje štirih negovalnih oddelkov v bolnišnicah, kamor lahko za krajši čas namestijo okužene oskrbovance, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Poleg tega so zagotovili sredstva za dodatne kadre, kadrovsko pomoč so si domovi ponudili med seboj, ministrstvo za zdravje izvaja izobraževanja za zaposlene, kako preprečevati vnos. Trenutno si prizaevajo tudi za to, da bi vsi domovi imeli za 30 dni rezerve zaščitne opreme.

Sorodna novica Pozivi k začasni selitvi zdravih stanovalcev: "Sive in rdeče cone so v nasprotju z zakonodajo"

Ministrstvo za zdravje pa je konec prejšnjega tedna zavodom poslalo vprašalnike glede potreb po mobilnih bivalnih enotah. S tem je poskušalo narediti korak naproti zahtevi skupnosti socialnih zavodov po umiku okuženih oskrbovancev. Kot je napovedal Uršič, bodo naslednje korake sprejeli, ko bodo zbrali vse odgovore, sicer pa bi mobilne enote lahko zaživele v nekaj tednih. Poudaril je še, da na ministrstvu za delo zaupajo zdravstveni stroki, da ravna strokovno in dobro, tako v korist stanovalcev kot zaposlenih.

"Če vse to povzamemo, potem je res škoda, da bi predstavniki skupnosti odstopili. Vloženih je bilo veliko naporov z njihove strani, strani domov in obeh ministrstev," je pripomnil državni sekretar. Verjame, da se bodo v skupnosti odzvali na vabilo na četrtkov delovni sestanek.

Sicer pa ravno danes predstavniki ministrstva za delo s kolegi s finančnega ministrstva urejajo zadnje podrobnosti glede uredbe o metodologiji za razdelitve 31 milijonov evrov, ki jih četrti protikoronski zakon namenja za kadrovsko krepitev socialnovarstvenih zavodov. Uredba bo najverjetneje sprejeta na naslednji seji vlade, je napovedal Uršič.

Med prvim valom epidemije je domove za starejše obiskoval tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo
Med prvim valom epidemije je domove za starejše obiskoval tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: BoBo

Neprimerna arhitekturna zasnova DSO-jev

Po podatkih ankete, ki sta jo med 83 socialnovarstvenimi zavodi izvedli Amnesty International Slovenije (AIS) in Skupnost socialnih zavodov Slovenije, dobrih 86 odstotkov vprašanih nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb z novim koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone, 93 odstotkov pa nima ustreznih tehničnih zmogljivosti.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da skoraj noben izmed vprašanih zavodov (98 odstotkov) nima dovolj kadra za izvajanje con.

Anketo sta omenjeni organizaciji med 83 zavodi izvedli med 30. julijem in 3. avgustom. Po njunih navedbah rezultati ankete tako zanikajo nekatere izjave ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da con ne more zagotoviti "le okoli tretjina domov" in da skupnost "vztraja pri nečem, kar je škodljivo za državo".

Odgovori so po njihovih ocenah namreč pokazali, da zavodi nimajo objektivnih pogojev za izvajanje vseh učinkovitih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ob vdoru virusa.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da dobrih 96 odstotkov domov za starejše in posebnih zavodov ocenjuje, da vzpostavljanje con ni primeren sistemski odziv in da 95 odstotkov domov meni, da con ne morejo strokovno vzpostaviti.

Odgovori domov in zavodov v anketi so pokazali tudi, da slednji za vzpostavitev con ne prejemajo nikakršne finančne podpore od pristojnih ministrstev ali zdravstvene blagajne.

Ob tem je pomisleke izrazil tudi Sahernik in se vprašal, ali bodo morali domovi in zavodi stroške boja proti covidu-19 preložiti na stanovalce in njihove svojce.

"Sklep, ki ga je sprejela vlada, jasno določa, da se za koronavirus uporabljajo isti ukrepi kot za kugo, ebolo in hemoragične mrzlice, kar pomeni, da bi se zaradi preprečevanja širjenja okužb moral vsak okuženi osamiti v pooblaščenem zdravstvenem zavodu," so zapisali v sporočilu za javnost.

Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine