Bratje Roca iz Katalonije so letos prvič povsem na vrhu. Foto: Uradna stran restavracije
Bratje Roca iz Katalonije so letos prvič povsem na vrhu. Foto: Uradna stran restavracije
Noma je poraz sprejela častno. Foto: Facebook
Velikih šest. Foto: 50 Best Restaurants
Svet vrhunske kulinarike je do žensk še bolj neizprosen kot politika - najboljša, Nadia Santini, svoje restavracije sploh nima med prvimi 100. Foto: Reuters
Rene Redzepi je bil na vrhu kar tri leta zapored. Foto: Reuters
Ena izmed stvaritev bratov Roca. Foto: 50 Best Restaurants

Revija Restaurant je v Londonu slavnostno razkrila letošnji prestižni San Pellegrinov seznam najboljših restavracij sveta. No, seznam je sicer že kaki dve uri prej "ušel" v javnost ("embargo" sta prelomila dva malce preveč navdušena španska časopisa), a to ni skazilo veselja treh bratov Roca, ki so se s svojo restavracijo El Celler de Can Roca iz španske Girone letos zavihteli na prvo mesto in si na slovesni razglasitvi ganjeni padli v objem.

Rene Redzepi iz Nome se je po treh letih moral zadovoljiti z drugim mestom, takoj po razglasitvi pa so se po Facebooku že spraševali, kako lahko zamenjajo svoj logotip iz "Noma - najboljša restavracija na svetu" v "Noma - druga najboljša restavracija na svetu".
El Celler, ki se oglašuje kot "restavracija prostega sloga, predana avantgardi", sta brata Joan (vodja kuhinje) in Josep Roca (sommelier) odprla leta 1986 ob baru svojih staršev. Leta 1997 se jima je pridružil še tretji brat Jordi kot slaščičar. Bratje pravijo, da jih je za hrano navdušila njihova mama oziroma "arome njenih obar", ki da so bile pripravljene "radodarno, preprosto in iskreno", a njihov slog se je precej odmaknil od preprostih katalonskih receptov v drznejše tehnike in bolj znanstven pristop.
Tri michelinke
Restavracija, ki je na seznamu že osem let, se danes ponaša s kar tremi Michelinovimi zvezdicami, na jedilniku pa najdemo take poslastice, kot so karamelizirane, v inčune ovite olive, viseče z oljčnih bonsajev, dekompozicijo rakca, postreženega z ocvrtimi nožicami in rakovim praškom, ostrige z destilacijo prsti in telečje kite z morskimi vetrnicami in vrtničnim suflejem. Na rezervacijo je treba čakati 11 mesecev. Zdaj verjetno še več.
Zmaga bratov Roca pomeni veličastno vrnitev Španije na kulinarični vrh, na katerem je štiri leta zapored pred Nomino serijo kraljeval sloviti Ferran Adrià s svojo zdaj že zaprto restavracijo El Bulli. Kot da bi nekaj slutili, so pred dnevi na CNN-u objavili obsežen članek z naslovom "Španska kulinarika: trenutno najboljša hrana na svetu?" Da Noma najverjetneje ne bo ponovna zmagovalka, se je sicer slutilo. Prav gotovo ni pomagala neslavna februarska okužba 63 gostov s trebušno gripo.
A to ne odtehta uspeha El Cellerja in Španije, ki ima v elitni petdeseterici zdaj pet restavracij - več jih imata le ZDA in Francija s šestimi, a je, presenetljivo, najvišje uvrščena francoska restavracija šele na 16. mestu (pariški L'Arpège).
Razočarani Japonci
Zanimivo je bilo tudi spremljati, kam se bodo uvrstile britanske restavracije, ki veljajo za vse boljše - tu prednjači predvsem hiperaktivni Heston Blumenthal. A med 50 najboljšimi restavracijami so samo tri (najvišje Blumenthalova Dinner na 7., na 13. mestu sledi The Ledbury, ki jo sicer vodi avstralski kuharski mojster Brett Graham, najbolj znana Blumenthalova restavracija the Fat Duck v Brayu, najboljša restavracija leta 2005 in do leta 2009 nato 2. najboljša, pa je šele 33.).
In če so nekateri pričakovali, da bo na vrhu seznama katera izmed tokijskih restavracij, so se morali Japonci zadovoljiti šele z 20. mestom, ki jim ga je priborila Narisawa, sicer najvišje uvrščena azijska restavracija.
Kulinarična središča se, kot kaže, selijo drugam. Tako je opazen nadaljnji vzpon latinskoameriških restavracij (med najboljšimi 50 jih je kar šest) - najvišje uvrščena je D.O.M. v brazilskem São Paulu, najvišji skok leta pa je na 14. mestu uspel restavraciji Astrid y Gastón iz perujske prestolnice Lime. Odlično so se odrezali tudi Avstralci, zlasti Attica iz Melbourna, ki je na 21. mestu najvišje uvrščena novinka na lestvici.
Slovenija ni ponovila uspeha
Nagrada za življenjsko delo je šla v roke starosti vrhunske kulinarike, francoskemu mojstru Alainu Ducassu, medtem ko je nagrado za najboljšo žensko kuharsko mojstrico pobrala Nadia Santini iz restavracije Dal Pescatore v italijanski Mantovi - restavracije, ki je med 100 sploh ni. Najvišje uvrščena italijanska restavracija je Osteria Francescana iz Modene na tretjem mestu.
Slovenci smo, žal, ostali praznih rok. Tudi na podaljšanem seznamu 100 najboljših nas ni, čeprav se je na 89. mesto leta 2010 uspelo uvrstiti Janezu Bratovžu oziroma njegovi ljubljanski restavraciji JB. Je pa JB referenčna kulinarična spletna stran Daily Meal decembra lani uvrstila kar na 10. mesto v Evropi (na 1. je Osteria Francescana). O tem, kaj mu manjka do Michelinovih zvezdic in kaj je zanj pomenila uvrstitev med San Pellegrinovo stoterico, je Bratovž spregovoril v intervjuju za MMC, ki ga bomo objavili v prihodnjem tednu.
Nagrade najboljšim restavracijam sveta temeljijo na glasovih 900 vodilnih kuharskih mojstrov, lastnikov restavracij, kulinaričnih kritikov in gastronomov iz 26 regij po vsem svetu. Vsaka regija ima poseben odbor 36 članov.
10 najboljših restavracij sveta:
1. El Celler de Can Roca, Girona, Španija
2. Noma, Köbenhaven, Danska
3. Osteria Francescana, Modena, Italija
4. Mugaritz, Errenteria, Španija
5. Eleven Madison Park, New York City, ZDA
6. D.O.M., São Paulo, Brazilija
7. Dinner by Heston Blumenthal, London, VB
8. Arzak, San Sebastián, Španija
9. Steirereck, Dunaj, Avstrija
10. Vendôme, Bergisch, Gladbach, Nemčija