Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Bližnji vzhod V izraelskem napadu na šolo v Gazi ubitih najmanj 40 ljudi. Španija se pridružuje tožbi na ICJ-ju.

V izraelskem napadu na šolo v Gazi, ki jo upravljajo Združeni narodi v begunskem taborišču Nusejrat in je postala zavetišče za stotine razseljenih Palestincev, je bilo ubitih najmanj 40 ljudi, več deset je ranjenih.

50

Vojna v Ukrajini Ukrajina ukazala evakuacijo iz Donecka. Kijev z letalniki napadel več ruskih pokrajin.

Ukrajina je ponoči izvedla nove napade z brezpilotnimi letalniki na več ruskih območij. Eden od napadov je bil usmerjen na rafinerijo nafte v južni Rostovski oblasti, je sporočil njen guverner Vasilij Golubev.

58

Evropa Svetovni voditelji so se ob 80. obletnici dneva D v Normandiji poklonili veteranom

Številni svetovni voditelji in visoki gostje na severu Francije zaznamujejo 80. obletnico dneva D, ki je pomenil preobrat v drugi svetovni vojni. Opozorili so, da žrtev tega dne ne smemo pozabiti, ter poudarili pomen boja za demokracijo.

132

S. in J. Amerika Rusija v Karibskem morju pripravlja vojaško vajo

Kuba je sporočila, da bodo naslednji teden v Havano prispele ruske vojaške ladje, vendar ne bodo oborožene z jedrskim orožjem ter ne bodo predstavljale grožnje v regiji. Washington zaradi vojaških vaj ni zaskrbljen.

Svet Orban postavil dva pogoja v zameno za podporo Rutteju za položaj generalnega sekretarja Nata

Madžarski premier Viktor Orban pogojuje podporo kandidaturi Marka Rutteja za položaj generalnega sekretarja zveze Nato. Zahteva njegovo opravičilo ter zagotovilo Nata, da Madžarska ne bo sodelovala v vojaških operacijah proti Rusiji v Ukrajini.

30

Vojna v Ukrajini Putin zagrozil s povračilno dobavo orožja državam, ki bi izvajale napade na zahodne tarče

Ruski predsednik Vladimir Putin je znova kritiziral dobavo zahodnega orožja Ukrajini in zagrozil, da bi Moskva lahko s podobnim orožjem oborožila države, ki bi nato napadle zahodne države. Nato pravi, da ne zaznava nobene neposredne ruske vojaške grožnje.

228

Več novic iz sveta

Severna Makedonija Mandat za sestavo vlade prejel Hristijan Mickoski

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je mandat za sestavo nove vlade podelila Hristijanu Mickoskemu, vodji desne stranke VMRO-DPMNE, ki je zmagala na parlamentarnih volitvah 8. maja. Za oblikovanje vlade ima 20 dni časa.

2

Evropska unija EU podaljšal veljavnost uredbe, ki odpravlja carine na uvoz iz Ukrajine

Evropska unija je še za eno leto podaljšala brezcarinski uvoz za ukrajinske kmetijske proizvode, ki ga je uvedla junija 2022 zaradi ruske agresije na Ukrajino. Uredba vključuje nekatere varnostne mehanizme, ki so odgovor na skrbi evropskih kmetov.

8

Evropske volitve 2024 V Avstriji se na evropskih volitvah obeta zmaga svobodnjakom

V Avstriji, kjer bodo v nedeljo volili 20 evroposlancev, se glede na ankete zmaga obeta skrajno desnim svobodnjakom, sledijo socialdemokrati in ljudska stranka.

4

V trčenju potniškega in tovornega vlaka na Češkem umrli najmanj štirje ljudje

V trčenju potniškega in tovornega vlaka so v sredo pozno zvečer na Češkem umrli najmanj štirje ljudje, več deset je bilo ranjenih, so sporočile reševalne službe.

Več

Evropska unija

Kako zanesljive so bile trditve kandidatov za evropske poslance na RTV-soočenjih?

Zeleni prehod, ali je pravičen ali ne? Ilegalne migracije, kako jih urediti? Gradnja novega bloka Jedrske elektrarne v Krškem oz. večja raba jedrske energije ..., to so bile izpostavljene teme na soočenjih slovenskih kandidatov za evropske poslance.

137

Glas ljudstva: V kampanji nekaj izrazito spornih in neetičnih praks

Civilnodružbene organizacije so ob izteku predvolilne kampanje opozorile na razlike in verodostojnost zavez in izjav kandidatov. Navedle so tudi nekaj primerov "izrazito spornih in neetičnih praks" strank SDS, NSi in Resni.ca.

46

Lipušček: Ko prikimamo oboroževanju, se odrečemo razvoju šolstva in zdravstva

V negotovem svetu, kjer vsakodnevna politična dejanja lahko vodijo v naraščanje napetosti in celo ogrožajo svetovni mir, mora prevladati razum, je na okrogli mizi poudaril nosilec skupne liste DeSUS-a in Dobre države Uroš Lipušček.

5

Zadnji dan predčasnega glasovanja. V torek in sredo svoj glas oddalo 2,5 odstotka volivcev.

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi lahko volivci še danes svoj glas oddajo predčasno. V torek in sredo se je predčasnega glasovanja skupno udeležilo 39.496‬ ljudi oziroma 2,5 odstotka volilnih upravičencev.

7
Več

Izbor

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

125

Intervju s Francesco Albanese "Ugotovila sem, da je to, kar počne Izrael, genocid v skladu z 2. členom Konvencije o genocidu”

"Če je priznanje Palestine še eno simbolično dejanje, potem državam članicam sporočam: Prosim, prosim, ne trudite se zdaj in vložite svojo očitno omejeno energijo v reševanje življenj," je dejala Francesca Albanese.

54

Evropske volitve Napovedan porast podpore skrajni desnici bo sledil "mainstreamizaciji" njenih idej

Pred junijskimi evropskimi volitvami ankete napovedujejo možnost precejšnjega povečanja zastopanosti skrajne desnice v Evropskem parlamentu, ki pa bi sledilo dolgotrajnemu procesu t. i. mainstreamizacije skrajno desnega diskurza in politik.

137

Nova hrvaška vlada "Čeprav je Plenković dobro ukrotil Domovinsko gibanje, to ni koalicija, na katero bi bil ponosen"

Andrej Plenković je s koalicijskim dogovorom z Domovinskim gibanjem dokazal politično spretnost, vendar je nadaljnja usoda koalicije nejasna, tako zaradi nezanesljive koalicijske partnerice kot njegovih osebnih ambicij, meni hrvaški komentator Mate Mijić.

32

Evropske volitve 2024 Vodilni kandidati kritizirali Ursulo von der Leyen, ker ne izključuje sodelovanja s skrajno desnico

V Evropskem parlamentu je potekalo soočenje petih vodilnih kandidatov evropskih političnih skupin. Predstavnica Evropske ljudske stranke Ursula von der Leyen se je znašla pod kritikami, ker ni jasno izključila povolilnega sodelovanja s skrajno desnico.

141

Vojna v Ukrajini Zelenski zaradi "kriznih razmer" kljub izteku mandata (in izgubljanju podpore) ostaja na oblasti

Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je v ponedeljek iztekel petletni mandat, a zaradi vojne, ki jo je sprožila invazija Rusije na Ukrajino leta 2022, ostaja na položaju.

216

Evropa Zmagoslavje Geerta Wildersa ali iz politične osame v nizozemsko vlado

Novembra lani je prepričljiva zmaga skrajnega desničarja Geerta Wildersa osupnila Evropo. Njegova Stranka za svobodo je dobila 37 poslanskih mest, 12 več kot drugouvrščena levosredinska koalicija.

42
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov