Jay Fai s svojimi prepoznavnimi smučarskimi očali za razbeljenimi voki. Foto: AP
Jay Fai s svojimi prepoznavnimi smučarskimi očali za razbeljenimi voki. Foto: AP
Jay Fai je vedno imela ene najvišjih cen poulične hrane na Tajskem. A to ne odvrne jedcev, da ne bi čakali tudi po dve uri v vrsti pred lokalom. Foto: AP
Ena od tetkinih jedi Foto: AP

Tajska je premierno izdajo slovitega rdečega kulinaričnega vodnika dobila konec lanskega leta, ocenjevalci pa so zvezdice razdelili med 17 bangkoških restavracij, od tega jih je 14 dobilo eno zvezdico, tri po dve, nobena restavracija pa ni dobila vseh treh zvezdic.

Mimogrede tajsko ministrstvo za turizem je za petletno pogodbo z Michelinom vložilo 4,1 milijona dolarjev. Zvezdice namreč ne priletijo v vsako državo kar same tudi Slovenija bi denimo morala za vodič, ki se nam obljublja že poldrugo leto, odšteti okoli 100.000 evrov.

Ena od tistih obedovalnic, ki je prejela eno zvezdico, je bil tudi majceni poulični lokal Raan Jay Fai, ki ga vodi "tetka Fai" (Jay Fai), ki slovi po svojih omletah z rakovico.

"Tetka Fai", znana kot kraljica tajske poulične hrane in "Mozart rezancev", v svojem voku nad odprtim ognjem gostom pripravlja velikodušno odmerjene porcije pikantnih rezancev z rakci, pri čemer ekscentrična kuharica za zaščito oči pred vročim oljem nosi smučarska očala, ki so postala njen zaščitni znak.

Za razpihovanje ognja pod vokom uporablja prav tako bizaren star sušilec za lase.

Prevelika pozornost
Fai, katere pravo ime je Supinja Čansuta (Supinya Junsuta), je za Eater zdaj povedala, da se ji je življenje po tem, ko je decembra prejela zvezdico, precej spremenilo in ne nujno na bolje. "Številni ljudje pridejo samo past zijala, slikat in ne nujno jest," razlaga.

Tetka sicer nima težav napolniti restavracijo, ki je bila vedno ena od obveznih kulinaričnih postojank v mestu, znanem po svoji poulični hrani. Je pa res, da je bil Raan Jay Fai vedno eden dražjih ponudnikov poulične hrane, saj boste tam za porcijo rezancev odšteli kar 25 dolarjev.

To sicer ne odvrača jedcev, saj se vrste pred lokalom v starem delu Bangkoka lahko raztegnejo tudi na dve uri čakanja.

Faiina hčerka Varisa pravi, da se njena mama, ki dela po 11 ur na dan, zaradi dodatne pozornosti zdaj hitreje utrudi.

Zvezdice kot zaviralke ustvarjalnosti
Tetka Fai je zadnja v vrsti kuharskih mojstrov, ki so jim tako čislane michelinke bolj v breme kot pa kaj drugega.

Lani je Sebastian Bras, s tremi zvezdicami ovenčani francoski chef, pisal Michelinu in ga prosil, naj ga ne vključi v naslednji vodič za Francijo, saj se mu je zdelo, da pritisk vzdrževanja visokih Michelinovih standardov omejuje njegovo ustvarjalnost.

Prav tako lani pa je še en francoski kuharski mojster, Jérôme Brochot iz nekdanjega rudarskega mesteca Montceau-les-Mines, prosil, ali lahko vrne svojo zvezdico, ker si v zaspanem mestecu preprosto ni mogel privoščiti stroškov vzdrževanja michelinske restavracije.