Očitno je bil Daniel Craig zadnji Bond, ki je še srkal šampanjec Bollinger. Foto: Columbia Pictures
Očitno je bil Daniel Craig zadnji Bond, ki je še srkal šampanjec Bollinger. Foto: Columbia Pictures
Bollingerjeva steklenica s posebne dražbe James Bond leta 2012. Foto: AP

Še lani je Bollinger ob premieri 24. bondiade (Spectre) izdal omejeno serijo 50.000 magnumov Bollingera R.D., letnik 1988, zdaj pa so objavili, da končuje svoje partnerstvo s filmsko franšizo, saj se želi "osredotočiti na ugled znamke Bollinger".

Nova strategija je promovirati zgolj in izključno Bollingerjevo kakovost in trdneje povezati ime hiše z njihovim neletniškim šampanjcem Bollinger Special Cuvée Brut.

"Leto 2015 je bilo v glavnem posvečeno proslavi našega 40-letnega partnerstva z družino Broccoli, producenti filmov o Bondu, pa tudi za nas je bilo to zelo uspešno leto, nov rekord. Vseeno se nam zdi, da je leto 2016 dobra priložnost za vrnitev k temeljnim odlikam našega vina," je povedal predsednik Bollingera Jérôme Philippon za portal Drinks Business.

"Vse je v okusu, ne v imidžu"

Letos je Bollinger začel dve pobudi - prva je bila londonski masterclass o Special Cuvéeju, druga pa odprtje nove kleti Gallery 1829, v kateri predstavljajo svojo arhivsko zbirko, ki sega vse do ustanovitve hiše leta 1829.

"Ostali bomo neodvisna družinska vinarna, dokler negujemo distinktiven slog, saj je naš oddelek za trženje vedno temeljil na tem. Vse je v okusu, ne v imidžu," je še povedal Philippon.

Bollingerjevo sodelovanje pri filmih o Jamesu Bondu sega v leto 1978, ko je Cubby Broccoli, dolgoletni producent teh filmov, spoznal Bollingerjevega direktorja Christiana Bizota, nečaka Lily Bollinger, pod katero je ena najbolj znanih šampanjskih hiš doživela največji razcvet.
Broccolijevo in Bizotovo prijateljstvo je povezalo Bollingerja in agenta 007 v ekskluzivno partnerstvo, ki je trajalo vse od filma Operacija vesolje (Moonraker) leta 1979. Agenta v službi njenega visočanstva je takrat upodabljal še Roger Moore, Bollingerja pa je skupno pilo pet igralcev, ki so upodabljali Bonda.