Kulinarika
Maximov vege burger z omleto iz bučk, papriko, mocarelo, jajcem in kumarami ter kamniški Mali Grad za pivsko spremljavo. Foto: Pivo & Burger Fest
JB-jev burger s tremi omakami in stebelno zeleno ter Sorbarini polovički - na eni strani angus, na drugi krškopoljec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Proti večeru, ko so temperature za odtenek, ampak res samo za odtenek padle, se je množica občutno povečala. Foto: Pivo & Burger Fest
Priprava surovin pri Smrekarjevem hramu. Foto: Pivo & Burger Fest
Dobrodošla osvežitev. Foto: Pivo & Burger Fest
Priprava Asovih preverjeno odličnih burgerjev - Western Cheesa in Bossa. Foto: As Aperitivo
Od ponudnikov piva se je predstavljalo tudi kar nekaj pivotek s širokim naborom uvoženih piv. Foto: Pivo & Burger Fest

Dodaj v

Burgerji in pivo ostajajo magnet za Ljubljančane

Poletni Pivo & Burger Fest na Pogačarjevem trgu
21. julij 2015 ob 08:18,
zadnji poseg: 21. julij 2015 ob 08:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pivo & Burger Fest, druga repriza. Tokrat prvič poletna. Morda preveč poletna. Konec tedna, sredi najbolj peklenske vročine, ko je potekal festival, bi morda tokrat res bolj prav prišel kak festival sadne solate denimo. Ali pa bovle, da ne bomo preveč abstinenčni.

A sodelujoči - 24 ponudnikov burgerjev in 22 ponudnikov (večinoma craft) piva - so tudi za žgočimi, razbeljenimi žari kazali obilico entuziazma, s katerim so na svoje stojnice vabili turiste in peščico Ljubljančanov, ki niso pobegnili na morje. Množica je bila tudi zato čez dan povsem obvladljiva, tako da je bil strah, da bi se ponovil manjši debakel z lanske premierne izvedbe, ko so se vrste vile skoraj do matične izpostave Hot Horsa v Šiški, odveč.

Organizatorji so tudi elegantno rešili težavo porazporeditve ponudnikov, nad katero so se pritoževali zlasti pivovarji, in te postavili na osrednjo linijo, žar mojstre pa na oba obronka. Ker tovrstni festivali že dolgo niso več ekvivalent vaške veselice, kjer se uspeh meri v hektolitrih stočenega (poceni) piva, ampak gre - vsaj za male pivovarje - predvsem za predstavitev novih linij in zvarkov, so iz pivovarn po vsej Sloveniji (pa tudi onkraj nje) na Pogačarjev trg poslali najbolj sveže poletne ale in ipe, s katerimi so dokazovali, da smo tudi pri nas končno začeli pridno slediti tujim smernicam craft pivovarstva.

Poletna piva za vroče dni
Pri Peliconu, kjer v zadnjih letih le stežka sledijo povpraševanju, so tako premierno predstavili "Yes Boss!", lahkotno in s sadnimi notami prežeto "šefovsko" pivo, ob njem pa se je točil še poletni Summer Ale, in zdaj že klasiko mladih ajdovskih pivovarjev, ipo 3rd Pill. Premierno so točili tudi pri Reservoir Dogsu - njihov poletni "Conqueror", t. i. session ale (pivo zgornjega vretja z manj alkohola), je lepo zaokrožil apokaliptično tetralogijo novogoriških pivovarjev, katerih "Starvation" je trenutno prvouvrščeno slovensko pivo na RateBeeru.


Ponudniki piva:
Beeryard, Bevog Brewery, San Nicolo’, Dr. Orel, Gama trgovina, Human Fish Brewery, Kabinet Brewery, KurBier, Maister Brewery, Patrick’s Irish Pub, Pivarna, Pivnica Paviljon, Pivoteka Za popen't, Adam Ravbar, Kratochwill, Pivovarna Mali Grad, Pelicon, Union, Varissh, Reservoir Dogs, Stiegl, Pivoljub.


Pri vrhniškem Human Fishu je šel v promet njihov WittyFish, pšenično pivo s pomarančno lupino in koriandrom, ki so mu fantje za potrebe večje osvežitve dodali rezino limone, medtem ko si se pri Adamu Ravbarju lahko osvežil z njihovim domačim nefiltriranim svetlim lagerjem. Od gostujočih pivovarjev so svoje adute med drugim predstavljali nepogrešljivi Belgijci, Čehi in Britanci, ob njih pa še srbski gostje s Kabinetom in Hrvati z Zmajsko pivovarno.

Angusi in krškopoljci
Med vklopljenimi ventilatorji in dobrodošlimi napadi pivovarjev s plastičnimi pištolicami z vodo smo le priromali do ponudnikov burgerjev, se v širokem loku ognili tistim, ki so kričali za nami, da imajo "garantirano najboljše od vseh", vmes pojasnjevali francoskim backpackerjem, kaj za vraga pomeni "I love Siska" na majicah fantov iz Dobre vile, in končali pri novincih na festivalu, Sorbari.


Ponudniki burgerjev:
Bazilika Bistro, Cube Burger, Fany & Mary, FNX Caffe & Bistro, Gostilna in pivnica Stari pisker, Hot’Horse, Hood Burger, JB restavracija, Kaval Group, Kavarna Tiskarna, Organic Garden, Pivohram Golar, Pizzerija Dobra Vila, Pr' Brvi, Restavracija Argentino, Restavracija As Aperitivo, Restavracija Maxim, Gostilna Špengl, Restavracija Žajfa, Smrekarjev hram, Sorbara Steak House, Tokyo Piknik, Top Chef, 7 Burger.


Sorbara Steak House se sicer, kot pove že ime, specializira za konkretnejše mesovje (beri: lepo uležane ameriške steake), a tudi njihovi burgerji so se izkazali kot zadetek v polno. Ravno prav veliki, da niso videti kot degustacijski grižljajček, ne pa tudi kot meseni orjak, ki s kvantiteto kompenzira kakovost, in dovolj izvirni, da izstopajo v poplavi klasičnih pleskavic s paradižnikom in solato. S sezamom posuto bombetko izdajajo v dveh različicah - prvo s 100-odstotno govedino black angus, karamelizirano čebulo, hišno bbq omako, mlado špinačo, sirom in poširanim prepeličjim jajcem, drugo z 18 ur prekajenim krškopoljskim pujskom.

Krškopoljec, avtohtona slovenska pasma prašiča, je bil zvezda tudi burgerja Smrekarjevega hrama, medtem ko so pri Tokyo Pikniku ponovno stregli svojo preverjeno uspešnico azijskega pridiha - teriyaki burger s piščancem, omleto, kumarami, korenjem, pivsko repo, omako teriyaki in prelivom yuzu, ob njej pa še bolj klasični burger s 100-odstotno govedino, berivko, ementalcem, peso in omako.

Burgermanija še traja
"Ta burger je bil surov," z namrgodenim obrazom vodji pri As Aperitivu pod nos pomoli nezadovoljna stranka, očitno še nepoučena o mesnih smernicah. Prav Asovi burgerji so sicer tisti, ki se vedno znova izkažejo za presežek na festivalu, ki združuje tako vrhunske restavracije tipa As, Maxim in JB kot tudi tiste malce manj prominentne različice hitre prehrane.

Pri Asu so burgermanijo, ki je Slovence ponovno zajela malce z zamikom, zaznali že pred časom, zato prav njegovemu visočanstvu burgerju posvečajo svojo najnovejšo izpostavo, Pop's Place, ki se v kratkem odpira na Cankarjevem nabrežju, v njem pa bodo stregli gurmanske burgerje in craft piva. Na festivalu smo sicer lahko izbirali med dvema v isti meri izvrstnima kandidatoma za burger dneva - "Western Cheese burger" je 30 dni uležani govedini dodal zorjeni čedar, ocvrte čebulne obročke in pikantno omako, medtem ko njihova klasika, "the Boss", ob prav tako lepo zorjeni govedini združuje še čebulno marmelado z bourbonom, plemeniti sir stilton in tartufovo česnovo majonezo.

Na tisti točki smo bili že tako prekajeni od dima in tako obliti s potom, da smo morali degustacijo vegeizdaj z bučkami in čičeriko, za katere so poskrbeli pri Maximu, Organic Gardnu in Baziliki, prepustiti kolegom rastlinojedcem in si samo še na koledarju označiti 17. in 18. oktober, ko bo v malce prijetnejših temperaturah potekala še zadnja, tretja letošnja izdaja Pivo & Burger festa.

Kaja Sajovic, Foto: Pivo & Burger Fest
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 21.07.2015 ob 09:07
In spet brez snobovskega pisanja ne gre.
Ker tovrstni festivali že dolgo niso več ekvivalent vaške veselice, kjer se uspeh meri v hektolitrih stočenega (poceni) piva, ampak gre - vsaj za male pivovarje - predvsem za predstavitev novih linij in zvarkov,

če se jim ne gre za profit, pa naj pivo točijo brezplačno.
Tako, kot vsem se jim gre za profit, tako, kot vsakemu, ki na kateremkoli festivalu prodaja katerokoli pijačo.
Ampak samo slovenčkov je sram slovenskih veselic, kjer se na veliko je in pije in se nad njimi zgražajo.
Ko pa je treba iti na požrtijo na jug, na pleskavico, rakijo in pivo, ali pa na sever na recimo Oktoberfest, pa orgazmirajo ko pišejo o prodanih količinah piva in jedače.
Le slovenci smo manjvredna rasa, ko bi se ga radi na veselici napili in nažrli.
kovalenkov
# 21.07.2015 ob 08:57
Problem Pivo&Burger festa je v tem, da so pripravljalci burgerjev popolnoma nepripravljeni na obisk. Tako namesto, da bi simultano pripravljali več burgerjev naenkrat, pripravljajo skoraj vsakega posebaj. Da to ustvari tako gnečo, da naključnega mimoidočega mine, da bi se ustavil, raje ne bi.

Isti problem je pri točenju piva. Zaradi cene naprave, večina ponudnikov uporablja klasične prenosne točilne pipe. Te zaradi manjka pritiska porabijo skoraj minuto, da napolnijo 0.5 litrski kozarec piva. Posledica je ponvno nepopisna gneča pred štantom.

V glavnem. Ideja super, izvedba pa taka balkanska na temo "lako ćemo".
bilzerian
# 21.07.2015 ob 09:02
če bi zadevo organizirali nekje, kjer ni samo asfalta in betona, bi bilo mogoče malo bolj prijetno.
če lahko na Dunaju ali v Stuttgartu organizirajo podobne dogodke v parku, bi jih lahko tudi pri nas. Stranke bi se počutile veliko bolj prijetno v senci dreves v parku pri Kongresnem trgu, kot sredi betona na Pogačarjevem trgu.
Rokobaroko
# 21.07.2015 ob 09:39
Razni pivo, burger etc. festi so se popolnoma izrodili. Prvotni namen, naj bi bil promocija pivovarjev in kuhinj, kar naj bi za sabo nosilo to, da se izdelki ravno zaradi namena promocije, prodajajo po "promocijskih" cenah. Teli moderni podjetniki, pa so takoj izkorisitli priložnost in navili cene v nebo. Da moraš plačati cca. 5€ za pol litra piva, mikropivovarja, je "TU MAČ" in čista lopovščina! Ampak OK, ljubljanskih hipsterjev, to ne gane.
por
# 21.07.2015 ob 09:00
A ni naše gore list izumil hitro točilno napravo?
PONOS
# 21.07.2015 ob 10:44
Če ješ domače burgerje ni nujno da si ljubitelj zahoda ali zahodnjak ali karkoli .Dobra hrana je vedno ok.
Ne glede iz kje izvira...če je dober je pač dobro...v resnici ko je festival Mc Donalds izgubi kar nekaj prometa:)
Prismuknjen
# 21.07.2015 ob 10:36
Meni se pa hipsterji kar malo smilijo. Tipičn za vse subkulture; iskali občutek pripadnosti, ker so bili vedno sami in zgubljeni in nato so rekli HIPSTER BOM! S temu burgerji so smešni, ker je to najbolj simpl hrana in ti ni treba bit mojster za nardit in okušati. Ampak glih tu se najdejo - ker nimajo pojma o hrani in kulinariki in izpadejo vsaj nekje gurmani, ker čutijo da morajo. Pol pa jih gledaš kako se pitajo in strinjajo o okusih. Doma pa hrenovke kuhajo in sanjajo o tem kako bi uspeli na kikstarterju.
pikam_dopust
# 21.07.2015 ob 09:10
Vsakič znova z upanjem preberem članek, ki ima ta naslov, potem pa ugotovim, da gre spet za reklamo praktično enih in istih ponudnikov.

Še vedno tudi nisem dočakal, da bi kdo v Sloveniji ponujal klasičen ameriški hamburger: angus govedina (ne svinjina, ne vegi, ne puran, ne mešanica navedenega), solata kristalka, paradižnik, sveža kumarica, omaka, ki temelji na kečapu in majonezi, vse skupaj v rahlo sladki bombeti. Pa seveda PO ŽELJI GOSTA!!! odvzete oz. dodane sestavine (čebula, slanina, čudni siri, kalčki, marmelada iz čebule, zaradi mene lahko tudi rdečo peso, češnje, pomaranče,...). To namreč dela ameriški hamburger tako velikega, da ga je dejansko sprejel cel svet (pa če to razni moralisti priznajo ali ne).

Pa še vedno čakam....
Ker vsak misli, da mora dodati "nekaj svojega", edinstvenega, nikoli ponovljivega.
In s tem "svojim" vse skupaj le po.se.rje....
pikam_dopust
# 21.07.2015 ob 09:14
"Problem Pivo&Burger festa je v tem, da so pripravljalci burgerjev popolnoma nepripravljeni na obisk. Tako namesto, da bi simultano pripravljali več burgerjev naenkrat, pripravljajo skoraj vsakega posebaj. Da to ustvari tako gnečo, da naključnega mimoidočega mine, da bi se ustavil, raje ne bi.

Isti problem je pri točenju piva. Zaradi cene naprave, večina ponudnikov uporablja klasične prenosne točilne pipe. Te zaradi manjka pritiska porabijo skoraj minuto, da napolnijo 0.5 litrski kozarec piva. Posledica je ponvno nepopisna gneča pred štantom.


PODPIS!
Iz hamburgerja želijo narediti pet zvezdic, temu primerno packarijo, nikoli ne končajo, na koncu pa vse skupaj ni ničemur podobno.

Bil, videl, se ne vrnem več... (ulična hrana ne prenese mučilniških vrst, da prideš do nje - še posebej, če ni na koncu niti tič (niti dobra klasična ulična hrana) niti miš (niti ni vrhunskih francoskih okusov, da bi jih dihal skozi kožo)).
vox14
# 21.07.2015 ob 12:35
grafikon
sem se kar malo nasmejal ob tvojem komentarju. A zdej sovražimo že tujo hrano ker je drugačna in je ne smemo jesti v Sloveniji? Pa od kod ti takšne ideje sploh? Kranjsko klobaso lahko dobiš povsod pri nas, zakaj je problem da si ljudje zaželimo tudi tuje drugačne hrane?
Pa ne govorim samo o nekih burgerjih zdaj, to je bolj simpl zadeva, govorim o tem da imamo končno vsaj nekaj restavracij s tujo hrano v LJ in imaš izbiro ko si zaželiš druge košte.

Ali bi ti kar kazen uvedel za vsakega, ki na ulici ne je kranjske, restanega krompirja in potice? :)
SamoRes
# 21.07.2015 ob 10:48
Saj ne gre tam nihče zaradi hrane, tam se gredo punce pokazat, tipi pa gledat ( zadnje čase tudi oni vse bolj kazat), pa družit.
bilzerian
# 21.07.2015 ob 12:42
@ acinho

30 dni uležano govedino kupiš od mesarja, potem pa jo spečeš do želene stopnje.
je enak postopek, kot če v hoferju kupiš najtacenejšo govedino, pa narediš burger.

je pa tako, da bi angus govedino raje jedel v obliki stejka, kot da jo posilim s nekimi bbq omakami, pa zelenjavo, pa sladko štručko.
to je tako, kot če bi vzel vrhunsko vino in si iz njega naredil špricer z Oro ali Fanto.
Insider No. 1
# 21.07.2015 ob 12:37
Ne vem kako je bilo na tem festu, sem šel pogledati na prejšnjega, da vidim to novotarijo. Za razliko od večine komentarjev tu (s katerimi se sicer strinjam glede cen, pivo tako ali tako lahko kupiš v trgovini) sem čakal v vrsti približno toliko kot v McDonaldsu. Torej ne vem od kod o teh vrstah. Pa tudi ne vem od kod vam ideja, da na to hodijo zgolj hipsterji? Res pa je, da večino publike predstavljajo mladi, kar je pa popolnoma normalno. Kje v svetu so pa gonilo družbenih novotarij in inovativnosti starejši ljudje?
moonylink
# 21.07.2015 ob 12:55
Pojdi v tujino pa probaj dobiti neko tujo jed... z izjemo kebaba ki je skoraj da po celi EU zaradi migracijskih poti ne najdeš NIČ!

HAHAHHA...evo imamo izkusenega popotnika tu, je bil v Istri in vse dol do Zadra enkrat, ceprav je po navadi na Pagu:-)
tureavanture
# 21.07.2015 ob 09:27
Festival mini srovih hamburgerjev in dragega piva.
Pa pol ljubljane na hrvaški obali.
tigerček
# 21.07.2015 ob 14:05
Sicer pa, katera jed je res samo slovenska in je ne poznajo nikjer drugje ?

Čevapčiči,ražnjiči,burek,kebap...On
ly in Slovenia! ;)
tigerček
# 21.07.2015 ob 13:38
Ko se v Ljubljani ni skoraj nič dogajalo, vas je večina pizd...a kako zaspana prestolnica je to. Sedaj, ko se nekaj organizira (pa ni važno kateri dogodek), je pa spet vse narobe, ker je gužva, cene so previsoke....Ostanite raje doma in grickajte čips!
Kot je napisal pikam_dopust - ameriški hamburger je poseben prav zaradi tega, ker si ga "sam narediš". Pa tudi v Ameriki je veliko boljših fast foodov kot Mcdonalds (samo marketinga nimajo tako močnega).
Praaslovan
# 21.07.2015 ob 12:18
Kako lahko sploh normalno zagrizneš tak visok burger?
Turboboost
# 21.07.2015 ob 11:14
@PONOS
Dvomim, da ljubitelji dobrih hamburgerjev zahajajo v McDonalds :)
K_ris
# 21.07.2015 ob 16:43
@ding dong

Sicer pa, katera jed je res samo slovenska in je ne poznajo nikjer drugje ?

Pizza burek
vipmit
# 21.07.2015 ob 09:10
Uf, človek dobi kar sline in lakoto ob vseh teh dobrotah.
hispano
# 21.07.2015 ob 15:25
Prestolnica si zasluži imeti takšne kulinarične dogodke saj se konec koncev vsi radi družimo ob dobri hrani in pijači. Pravtako, se je nasplošno kulinarični nivo v sloveniji zadnjih 3 letih močno dvignil na nivo drugih evropskih mest.
Edina slaba lastnost tega burgerfesta je bilo vreme, saj je bilo prevroče in do večera praktično brez pravega obiska.

Kar se pa tiče burgerjev & piva nasploišno, pa gre nedvomno največ zaslug za slovensko burger revolucijo prav Hood Burgerju, ki je prvi prišel na trg z popolnoma doma razvitim receptom od kruha naprej in s 100% slovensko govedino, in to kar bi lahko rekli "american style burger". Kar se pa malih pivovarn tiče pa je navečji boom povzročil prav pivovarna Bevog.
Brez njiju bi se pivo & burger fest v Ljubljani verjetno zgodil šele čez 3 leta!

http://www.rtvslo.si/tureavanture/kulinarika/najboljsi-hamburger-v-ljubljani-sta-razvila-podjetna-ekonomista-z-dobro-idejo/305981
moonylink
# 21.07.2015 ob 15:03
Pojdi kdaj na jug Francije in reci za porcijo čevapov ali pa na jug Španije, v Anglijo, Nizozemsko?

Cevapcicev v Franciji pac ne bos nasel, ker tam ni ne vem koliko Albancev ali pa Bosancev. Pa kranjske klobase verjetno tudi ne!

Bos pa zagotovo nasel celo paleto burgerjev in pic v vsakem malo vecjem zaselku, ker to so nekako univerzalno sprejeta zivila, sploh za turiste.

Predstavljaj si da gres v Hamburg in vse kar lahko kupis je kislo zelje in klobase.

Bos pa na drugi strani v kaksni franciji verjetno videl ogromno severnoafriske, npr. alzirske hrane od kus-kusa pa verjetno tudi kaksen kebab bi se nasel.

Zagotovo pa imajo na voljo tudi hamburgerje in se vsega drugega.

Ne vem kaj ima veze biti ponosen da si slovenec s tem da vedno kuhas in zres identicno hrano. Verjetno bi se turisti pocutili mnogo bolj posiljeni s kranjskimi klobasami, kot se ti s hamburgerji.
siggi
# 21.07.2015 ob 22:51
Meni je tokratni dogodek bil kul ze zaradi manjse guzve. Cene burgerjev so primerne, pivo pa zal res predrago... skoraj 4€ za malo pivo je za moje pojme vsekakor prevec. Sploh ce pomislimo, da smo dan prej dobili veliko pivo za manj kot 3€, pa so ravno tako bila t.i. craft piva. Moti me tudi to ponovno snobovsko pisanje Kaje Sajovic... a kaj moremo... zenska jempac snob. Snob snob snob. There..i said it. Pac ne maram tega "i'm so much better than you" nacina pisanja in tega je pri Kaji OGROMNO. Zanima me, zakaj se meni(ali ostalim znancem) recimo ni zgodilo da bi kdo jamral, da je surovo meso.. kr neko nabijanje, da lahko vnese se malo snobizma, cinizma, "poznavanja" itd...

Nekomu ki je pameten, da doma naredi lih tako ok burger... dvomim. Sploh pa se mi za 5€ ne da do mesarja, po zemljice, sir, namaze, zelenjavo.... spect meso in obdelat zemlje (nikoli tako, kot jih oni)...in na koncu se pomit vse. Ni racunice... pa se takega kot je recimo Asovega, ne dobis doma..pa ce se na trepalnice postavis. Steak je pa druga stvar... to ze moras bit idiot, da placujes 20+€ restavracijam, za nekaj tako preprostega kot je steak
K_ris
# 21.07.2015 ob 16:40
@bilzerian

če se jim ne gre za profit, pa naj pivo točijo brezplačno.


Profit se da delati tudi ob manjši proizvodni. Če imaš višjo kvaliteto, lahko zaračunavaš tudi višjo ceno. In po kvaliteti so velike pivovarne v precejšnjem zaostanku za craft pivi.
por
# 22.07.2015 ob 08:57
@siggi
@pepipepi
Mogoče je ga. Kaja Sajovic tudi to, kar pišeš, vendar človek ne sme biti zadovoljen z vsem kar mu servirajo. Če se ocenjuje dogodek, ki naj bi bil na nivoju (če so tam same 'zvezde kulinarike'), potem pričakuj tudi primerne ocene/pohvale/kritike.
Vsakič, ko nekdo nekaj (upravičeno) kritizira, dobi oznako snob. No, potem pa smo vsi komentatorji snobi na MMC.
Zgodovinar_666
# 21.07.2015 ob 17:20
Joj, sam negativizem vas je. Meni je pa prav kul, da je različna ponudba. Če bodo cene previsoke, poslovni model nevzdržen, potem bodo propadli. Pa naj. Obdržali se bodo tisti, ki bodo imeli oboje, nov oz. drugačen koncept ter vzdržen poslovni model.

Več tem mojstrom bo uspelo, bolje bo za vse nas.

Te t.i. carft pivovarne v Sloveniji imajo problem s poslovnim modelom. Enkrat je bil namreč članek o njih v Financah. Tak, zelo pozitiven. Sem šel gledat potem te firme, njihove bilance in je bilo skoraj vse globoko v rdečem. Tako, da taki dogodki so dobri, da se jim da možnost promocije. Da si zgradijo neko mrežo lojalnih strank, kupcev in potem to prelijejo v pozitiven poslovni model.

Ker največja škoda bi bila, če bi vse te male pivovarne propadle. Konkurenca in izbira morata biti. Ni vse za vsakogar. Ljudje smo različni. In s tem se moramo sprijazniti.
dingdong
# 21.07.2015 ob 14:20
Am Shagar, ravno to sem hotel povedati s primerjavo med stoenko in Mercedesom. Slovenskih mikropivovarjem je že toliko, da si lahko vsak izbere svojega najljubšega.
am shagar
# 21.07.2015 ob 13:58
Ne se grist. Morda je res malce zasoljeno. Treba je vedeti, da majhnost še ne poemni kvalitete. Pivo dosti tehle ponudnikov se dobi v trgovini s pivom pa nobeno ni 5€. Daš še okoli 2€ pa dobiš buteljko vrhunskega belgijca. Res pa je, da je točeno.
moonylink
# 21.07.2015 ob 13:55
Potovanje se pri meni začne ko moram menjati 2 ali 3 letala.

Aja a to je tist k kupis najcenejs karto in mas pol pet postankov vmes pa 25 urni let namest 10 urnega?

Kam pa tocno hodis ti to btw, glede na to da tam po tvojem pricevanju ni tuje hrane ali trendovskih placev? Bolj po njivah z Zetorjem pa to?
pikam_dopust
# 21.07.2015 ob 13:29
In še na novinarko: burger ni isto kot pleskavica.

Ker je to v zadnjih 20ih letih kar ponorelo: ko se je v Sloveniji pojavil prvi McDonalds dobrih 20 let nazaj je bil namreč popularen "marketinški" trik bratov južih dežel ravno v tem, da so začeli neuke Slovenčke prepričevati, da je burgeroa ja isto kot pleskavica.

In očitno je ta trik uspel....
dingdong
# 21.07.2015 ob 13:24
"PS saj res da se o okusih ne razpravlja ampak še vsa craft piva ki sem jih probal (cca 10 različnih) so bila slabša kot tista ki jih poznama že dalj časa (npr Ravbarja, Mahniča, Zlatoroga...)"

Jep, seveda, Ravbarjeva čobodra je boljša od Pelicona ali Bevoga. In stoenka je seveda boljši avto kot Mercedes...
oziris.va
# 21.07.2015 ob 09:45
Aaaaaaaah, lačen sem ratal :)
21.12.2012
# 22.07.2015 ob 06:55
"... prepustiti kolegom rastlinojedcem ..."

Ti so nasprotje truplojedcem ali kako?
kumimonster
# 21.07.2015 ob 21:22
Glede na pretežni negativizem tukaj na forumu lahko mirno ugotovim, da je Pivo in Burger fest uspel in da gre za nekaj pozitivnega. Pač po pravilih slovenskosti. Dogodka sem se, da ne bo pomote, tudi udeležil.

Pleskavico v lepinji računajo pet evrov tudi na tradicionalno slovenskih dogodkih, kot je kresovanje na Rožniku ali pa novo leto v centru Ljubljane. Razlika v okusu in kvaliteti z burgerji na Pivo in Burger festu je očitna. Če se ti zdi pet ali šest evrov za burger preveč, ga ne kupi. Enako velja za pivo. Dejstvo pa je, da se moraš vsaj pet do desetkrat po domače rečeno 'nategnit', preden znaš dobro zavohati kje boš dobil v redu hrano, kje pa ne.

In tudi ta festival je samo v korist takšnemu izobraževanju.
sonce12
# 21.07.2015 ob 20:53
Zakon napis na majici (slika17)
am shagar
# 21.07.2015 ob 14:09
@dingdong

Ne moreš ravno primerjati raznih IPA-jev, stoutov in podobnih stvari, ki jih vari večina mikropivovarjev oz. po fensi craft kot pravijo V ZDA. So namreč aleji in ne lagerji kot so od Ravbarja. Sicer me pa Bevog sploh ne potegnek ljub vsej reklami. Pelicon, Vezir, Mali Grad itd vse za moje pojme boljše.
am shagar
# 21.07.2015 ob 14:06
Sicer pa zakaj bi se kregali ni ga čez belgijce.
am shagar
# 21.07.2015 ob 14:03
@rabelj

Očitno boš moral naštelati okus. Ali pa ti očitno lagerji bolj ustrezajo od alejev. Žlobudro imenovano Laško bi pa lahko izpustil. Izraz craft je pa ameriška pogruntavščina. Američani pač nimajo povovarske zgodovine kot Evropa, čeprav so jo poselili Evropejci. Potem so imeli pa še prohibicijo. Imajo sicer nekaj svojih starih stilov kot je narpimer kalifornijski lager itd.
dingdong
# 21.07.2015 ob 13:58
In še vedno.... samo da je tuje... tuje, tuje, tuje... Ej če vam tuje tako diši, potem naredite izlet na Češko in tam pijte pivo, ali pa v Sarajevo in greste tam na čevape.

Ni problema, pivo je odlično na Češkem, čevapi pa fantastični na Baš čaršiji, goveja župa pa je najboljša v Sloveniji. Ti nimaš problemov s kulinariko ampak z akutnim nacionalizmom, ki pa v primeru kulinarike daje abotne rezultate. Sicer pa, katera jed je res samo slovenska in je ne poznajo nikjer drugje ?
ffffff
# 21.07.2015 ob 10:47
A so jetrne teste tudi delal. encimi pa to...
pepipepi
# 22.07.2015 ob 09:09
Napačno.
Problem je, ker Kaja ponavadi neargumentirano kritizira. Govorim za tiste dogodke, iz prve roke, na katerih sem bil tudi sam. Res je, da so okusi različni in nekaterih ljudi tisto, kar moti Kajo, sploh ne moti. Ampak ona to predstavi kot "sveto resnico". Treba se je zavedati, da z napisanim člankom kot novinar nastopaš v vlogi močnejšega. In novinarjeva navajanja dejstev imajo večjo težo, kot en komentar pod to novico. Če je novinar po naravi snob, podaja pač napačna dejstva, ki ustrezajo samo njemu in nekaterim isto mislečim.
Zato pa so dobrodošli komentarji, da se članek malo "izbalansira".
grafikon
# 21.07.2015 ob 14:04
Domoljubje je velikokrat označeno za nacionalizem, naj bo nimam težav s tem. Tisti ki ne ločijo definicij teh besed, smola.

@moonylink poslovno veliko potujem in bi bil presenečen kako nverjetno težko je najti čevape v tujini? Pojdi kdaj na jug Francije in reci za porcijo čevapov ali pa na jug Španije, v Anglijo, Nizozemsko?

Enkrat sem jih videl nekje v trgovini sredi Švice. Pa še to edinkrat, pri nas jih imamo pa malo manj kot za nacionalno jed.

Koga imamo mi za norca?

Ta vaša mentaliteta... imel bom tisto kar mi je najbolj všeč je razlog da 80% folka ne smuča na Elanovih smučeh ki so TOP smučke za rekreativno smučanje. In še mnogo podobnih primerov je kako mi sami izdamo/zatajimo lastno državo.

Mar niste ponosni da ste slovenci? Ker tujci ki vidijo Slovenijo samo na slikah so nam neverjetno zavistni. Kaj šele ko jo okusijo ter doživijo.
grafikon
# 21.07.2015 ob 11:38
Ljubljana, zadnja prestolnica Jugoslavije.
hizli tren
# 21.07.2015 ob 23:28
Večina teh craft pivovarjev obstaja 1-3 leta, tako da bi bilo dobro, če bi nek pravi poznavalec povedal kakšna je v resnici kvaliteta.
Se mi pa prižiga hipster alarm!!!
BAČO
# 21.07.2015 ob 22:32
Govedo Agnus, prepeličja jajca in druge egzotične stvari so nepotrebne.
SamoRes
# 21.07.2015 ob 21:53
# 21.07.2015 ob 15:03
Cevapcicev v Franciji pac ne bos nasel, ker tam ni ne vem koliko Albancev ali pa Bosancev. Pa kranjske klobase verjetno tudi ne!

A res? Če sem jaz v Parizu po naključju našel srbsko restavracijo potem je ziher še kakšna
kefig11
# 21.07.2015 ob 21:30
veseli me, da je pri nas kvaliteta burgerjev konćno precej zrasla. sicer so postali nepraktični za pojest (debelina in razpadanje sestavin), a okus je razmeroma ok. nekaj podobnega bi se lahko zgodilo pri sendvičih, a ne razumem, zakaj se še ni. še vedno skoraj povsod prodajajo ološ.
sicer pa najboljši burger uspemo narediti doma, če se le najde čas. skrivnost je v kvalitetnih sestavinah. angus je pri tem povsem nepotreben. bolje se obnese na roko narezan file ne preveć mlade limuzinke s sosedovega pašnika, zelenjava z vrta, kruh s krušne...
cairns
# 21.07.2015 ob 13:00
Burgerji in pivo ostajajo magnet za Ljubljančane

Vse je dobro in okusno razen Mc.... in ........King.
rabelj
# 21.07.2015 ob 11:27
Sam sem zelo velik ljubitelj piva (menda že od 2. leta) in kot takega me zelo moti ko se takole posiljuje s to novo smerjo t.i. "craft" piv. Saj v bistvu ne gre za nič drugega kot male obrtnike/pivovarje, ki jih poznamo že stoletja. In samo zato ker se je sedaj začela s tem ukvarjati razvajena mladina še ne pomeni da so oh in sploh.

PS saj res da se o okusih ne razpravlja ampak še vsa craft piva ki sem jih probal (cca 10 različnih) so bila slabša kot tista ki jih poznama že dalj časa (npr Ravbarja, Mahniča, Zlatoroga...)
Kazalo