Cvetačna juha. Foto: Dobro jutro
Cvetačna juha. Foto: Dobro jutro

Cvetačo očistimo in razrežemo na posamezna socvetja. Trša stebla in lepše liste prav tako narežemo in stresemo v lonec, da bodo juhi dali krepak okus. Čebulo narežemo.

V kozico damo čebulo, malo masla, pristavimo in popražimo. Dodamo cvetačo, prilijemo toliko vode, da cvetačo povsem prekrije, začinimo s poprom, soljo, muškatnim oreščkom in kuhamo do mehkega približno 10 minut.

Nazadnje prilijemo mleko, znova zavremo, nato odstavimo in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v mešalniku. Po potrebi razredčimo z vodo. Posebej naribamo sir in ga vmešamo v juho, da se raztopi.

Po želji cvetačo na začetku popražimo s čebulo in nadaljujemo po receptu, skupaj s cvetačo skuhamo en krompir, da je juha bolj kremna ali uporabimo krompirjev pire, ki nam je ostal.

S prehranskimi vlakninami bogato cvetačo lahko pripravimo na raznolike načine