Bezeg je zelo zdravilen in uporaben v različnih vrstah jedi. Foto: Dobro jutro
Bezeg je zelo zdravilen in uporaben v različnih vrstah jedi. Foto: Dobro jutro

jagod, 4 dag sladkorja v prahu ali 2 žlici bezgovega sirupa, nekaj listov limonine melise.

Ocvrti bezeg za okras: 2 cvetova bezga, 1 jajce, 2 žlički moke, ščepec sladkorja, ščepec soli, 1 dl mleka, olje.

Več receptov na dobrojutro.rtvslo.si.

V manjšo skledico damo želatino in jo razmešamo s hladno vodo,da nabrekne. Mleko ter smetano skupaj z vanilijevim strokom, ki smo ga prepolovili, in bezgovimi cvetovi segrevamo na ne premočnem ognju, da skoraj zavre. Tik pred vrenjem odstavimo ter pustimo 2 minuti. Precedimo in dodamo želatino. Rahlo mešamo, da se želatina raztopi.

Modelčke namastimo z oljem in vanje vlijemo kuhano smetano. Ko se ohladi, damo v hladilnik za vsaj dve uri. Ko je masa strjena (biti mora rahla, trese se naj kot puding), jo iz modelčkov zvrnemo na krožnik in prelijemo s prelivov.

Sadnega pripravimo tako, da na deski nasekljamo sveže jagode in limonino meliso. Lahko jim dodamo sladkor ali še bolje bezgov sirup. Prelijemo čez sladico in okrasimo z meliso ter malo ocvrtega bezga.