Česnovo juho postrežemo s popečenimi šampinjoni in drobnjakom. Foto: Z vrta na mizo
Česnovo juho postrežemo s popečenimi šampinjoni in drobnjakom. Foto: Z vrta na mizo
Odojek je primeren za te novembrske dni. Foto: Z vrta na mizo

Šalotko popražimo na oljčnem olju. Posolimo. Česen olupimo in cele stroke dodamo v ponev k šalotki. Popražimo. Zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezan olupljen krompir in kuhamo. Po 20 minutah dodamo timijan in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho zabelimo z mešanico rumenjaka in smetane.

Šampinjone očistimo betkov. Jajce razžvrkljamo, osolimo, dodamo narezan drobnjak in v zmes pomočimo šampinjone ter jih opečemo na oljčnem olju. Pokrijemo s pokrovko, da jajce zakrkne. Postrežemo tako, da na dno skodelice damo šampinjone in prelijemo z juho. Potresemo z drobnjakom.

Odojek z omako iz tepk
Sestavine: odojek, korenje, česen, gomolj zelene, oljčno olje, sol.

Odojka damo v pekač, posolimo in prelijemo z oljčnim oljem. V pekač dodamo korenje, česen v strokih z luščino, narezano zeleno. V kombinirani pečici odojka najprej 45 minut pečemo na 85 stopinjah Celzija, potem pa še 45 minut na 160 stopinjah. Nato preklopimo na zgornji žar in pečemo še 10 minut. Če nimamo kombinirane pečice, odojka uro in pol pečemo na 160 stopinjah, nato pa še 10-15 minut na zgornjem gretju, da se koža lepo zapeče.

Za omako iz tepk potrebujemo: tepke, maslo, gomolj zelene, korenje, por, bučo hokaido, jajčevec, nadzemno kolerabo, treviški radič, bučke, svežo baziliko, vinski kis, oljčno olje, sol.

Suhe tepke pokuhamo, ohladimo, odstranimo peške in narežemo. Por narežemo na kolobarje, operemo in ga damo v kozico na maslo. Dodamo narezan gomolj zelene (malo), narezano korenje in tepke ter 2 minuti sotiramo. Zalijemo z vodo, v kateri so se kuhale tepke. Osolimo. Kuhamo 10 minut. Pretlačimo s paličnim mešalnikom in precedimo.

Bučo narežemo na tanke rezine in jih v slanem kropu kuhamo 5 minut oz. dokler voda ne izpari. Če voda ne izpari, jo odlijemo in nato dodamo na koce narezan jajčevec in oljčno olje. Posolimo. Dodamo nasekljano baziliko in zalijemo z vinskim kisom. Kolerabo narežemo na kolobarje in v ponvi brez olja popečemo. Na oljčnem olju popečemo radič in bučke. Na krožniku postrežemo odojka, omako iz tepk ter zelenjavo.

Dober tek!