Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Potrebuševina ali flam je zgornji del svinjskih reber, tisti kos, ki nima več kosti. Iz njega se dela slanina, panceta, nastane pa tudi izjemna pečenka. Čeprav je to nezahteven kos mesa, se mu bomo tokrat malo bolj posvetili.

Vzamemo kos flama, ki tehta približno en kilogram. Zavremo vodo in ga položimo vanjo za pet minut, nato meso prestavimo v posodo s hladno vodo za nadaljnjih pet minut, da ustavimo proces kuhanja.

Medtem pripravimo aromatično začimbno mešanico. V posodici združimo sladko papriko, poper, sol in sladkor ter premešamo. Meso vzamemo iz vode, osušimo in položimo na delovno površino ter ga po strani s kožo zarežemo v geometrijskem vzorcu. Režemo toliko, da se koža prereže, uporabimo res oster nož, ki bo kos koži.

Meso obrnemo in ga še po spodnji strani globoko, do sredine dvakrat zarežemo. Po tej globoko zarezani strani ga temeljito natremo s sladko-slano začimbno mešanico. Pokapljamo še z oljem in dobro vmasiramo začimbe. Pazimo, da kožne strani ne natremo z začimbami.

Meso zdaj obrnemo in položimo na velik kos alufolije, ki jo ob straneh zapognemo, da dobimo nekakšen odkrit "pekač". Potisnemo v pečico in pečemo 1,5 ure pri zmerni temperaturi, okoli 160 stopinj.

Pečeni flam na koncu še dodatno popečemo po strani s kožo: v ponev nalijemo tanko plast olja, na še hladno položimo meso s kožno stranjo navzdol, nato pa pristavimo na ogenj, da se koža zlato in hrustljavo zapeče.

Sestavine za domačo žar omako: 2 žlici jabolčnega kisa, 1 žlica kečapa, 1 žlica gorčice, 1 žlica sojine omake.

Vmes pripravimo še omako, ki bo zaokrožila tole specialiteto. Zmešamo kis, kečap, gorčico in sojino omako. Vse skupaj razžvrkljamo, da dobimo gosto omako.

Pečen flam prečno narežemo na pravilne kose in pokapljamo z bogato omako.

Sestavine za aromatično solato: ¼ svežega belega zelja, 1 korenček, 1 rdeča čebula, 1 žlica majoneze, 1 žlička zrnate gorčice, olivno olje, sol, poper, kis.

Jed bomo uravnotežili s sesekljano zeljno solato. Uporabimo narezano zelje, ki mu dodamo še nastrgan rdeč korenček in na tanko narezano rdečo čebulo. Dodamo žličko majoneze, zrnato gorčico, olivno olje, jabolčni kis ter sol in poper. Premešamo in postrežemo s pečenko.

Šef doma, z Mašo: Svinjska potrebuševina z aromatizirano solato