Sestavine za omako: 3 dag brezmesne slanine, 2,5 dag sladkorja, 5 dag malin, 1 zvezdasti janež, 2 žlici rdečega vina, 1 žlica staranega kisa, 0,2 l divjačinskega fonda, sol, poper.

Sestavine za pire rdeče pese: 7 dag zelene, 10 dag rdeče pese, 0,2 l soka rdeče pese, 1 žlica balzamičnega kisa sol, beli poper, sveži timijan, maslo, listi rdeče pese.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Sol in poper zdrobimo. Brinje zdrobimo in potresemo po mesu šele na koncu, ko je že pečeno.

Dušena pesa
Peso z vsemi sestavinami zavijemo v folijo, zapremo in pečemo v pečici na 150 °C približno 2 uri. Še vročo peso olupimo in ohladimo.

Omaka
Brezmesno slanino narežemo na kocke, popečemo in odcedimo. Maščobo, ki ostane, prihranimo, saj jo bomo porabili na koncu.

Pire rdeče pese
Sladkor stopimo, dodamo maline, janeževo zvezdo in karameliziramo 5 minut. Zalijemo z vinom in kisom, kuhamo do sirupa ter precedimo. Mesno/divjačinsko osnovo pokuhamo do polovice in dodamo sirup malin, vendar le po okusu. Na koncu umešamo še prihranjeno maščobo in začinimo.

Koščke olupljene zelene in rdeče pese skuhamo v soku rdeče pese in vode. Odcedimo, stisnemo odvečni sok in skupaj z začimbami, kisom in maslom zmeljemo z mešalcem v gladek pire ter začinimo.