Pisana kvašena očesa. Foto: Dobro jutro
Pisana kvašena očesa. Foto: Dobro jutro

Sestavine za testo: 700 g namenske moke, 50 g medu, 40 g kvasa, 100 g sladkorja, 3 jajca, 4,5 dl mlačnega mleka, 0,5 dl olja, 1 žlička soli, 1 žlica majoneze.

Za makov nadev: 250 g maka, 8 dag sladkorja, 2,5 dl vročega mleka, 70 g stopljenega masla, drobtine po potrebi, limonova lupinica, malo ruma.

Za sirni nadev: 500 g sveže polnomastne skute, 2 rumenjaka, 1,5 dl kisle smetane, 100 g sladkorja, limonova lupinica.

Preostali nadevi: sveže sadje, pokuhano s sladkorjem.

Kvas zdrobimo, dodamo mlačno mleko, žličko sladkorja, med in žličko moke. Premešamo in pustimo na toplem vzhajati vsaj 10 minut. Premešamo jajca, olje, preostali sladkor, sol, majonezo in nastrgano lupino limone.

V vdolbino moke vlijemo obe mešanici (kvasno in jajčno) ter ju vmešamo v moko s stepanjem. Stepamo vsaj 10 minut in po potrebi dodamo moko ali mlačno mleko, tako da dobimo testo, ki odstopa od sklede. Posujemo z moko, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo vzhajati na toplem, da testo naraste na dvojno količino.

Testo razvaljamo 1–1,5 cm debelo, izrežemo kroge, ki jih pustimo vzhajati. V vzhajane kroge naredimo vdolbine in vanje naložimo poljubne nadeve. Iz ostankov testa izrežemo poljubne oblike in jih enako nadevamo. Po želji premažemo s stepenim jajcem in pečemo približno pol ure na 180 stopinj Celzija.