Zmagovita pica. Foto: 400 Gradi
Zmagovita pica. Foto: 400 Gradi
Johnny Di Francesco peče pice od svojega 12. leta. Foto: 400 Gradi

Johnny Di Francesco, lastnik picerije 400 Gradi v melbournskem predmestju East Brunswick, je prejel prvo nagrado na "Campionato Mondiale della Pizza", kot je uradni naziv prvenstva v Parmi.

36-letni Di Francesco, ki peče pice že od otroških let, obrti pa se je učil v ugledni neapeljski šoli Associazione Verace Pizza Napoletana, je osvojil nagrado v kategoriji "tradicionalnih" pic. Po pravilih tekmovanja mora margerita v premeru meriti manj kot 35 centimetrov, spečena mora biti v krušni peči, za pripravo pa lahko uporabijo le točno določene sestavine, kot so pelati, mocarela, česen, svežo baziliko, olivno olje in sol.

Svetovno prvenstvo je privabilo več kot 600 tekmovalcev iz 35 držav, med njimi šest iz Avstralije. Domačini niso ostali popolnoma praznih rok - nagrado za "klasično pico" je osvojil Julius Scialpi za pico iz mocarele, jajčevcev, krušnih drobtin, sardel in burrate (sveži italijanski sir iz mocarele in smetane, op. a.).

Mr. Pizza
Di Francesco, čigar zelo primeren vzdevek je "Mr. Pizza", je Avstralijo pred tem zastopal že na "picopeški olimpijadi" v Las Vegasu. "Konkurenca je bila zelo ostra. Vesel sem bil že, da se mi je uspelo uvrstiti med najboljših pet, tako da je zmaga fantastičen dosežek tako zame kot za Avstralijo," je povedal za Guardian. "S tem zdaj ves svet ve, da tu v Avstraliji delamo kakovostne izdelke."

In kakšna je njegova skrivnost? Di Francesco pravi, da za peko uporablja moko iz Italije, visoko kakovostno mocarelo bufalo in svežo baziliko. "Ljudje podcenjujejo margerito. Mislijo, da je to pico najlažje speči, a je v resnici med težjimi picami. Ker ima tako malo sestavin, lahko okusite kakovost testa - pri drugih picah lahko to zamaskirate z nadevi."

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je z Di Francescovo zmago picerija 400 Gradi (v italijanščini 400 stopinj, op. a.) postala med Melbournčani čez noč prava senzacija. A zmagoviti picopek trdi, da nima nobenega namena zvišati cen svoje margerite, za katero boste v 400 Gradi odšteli 20,50 avstralskega dolarja (14 evrov).
Ni kaj, Avstralija očitno v kulinariki odločno naskakuje staro celino. Od tam prihaja nekaj najboljših vrhunskih kuharjev na svetu, na nedavnem tekmovanju najboljših viskijev na svetu pa je tasmanska distilerija prvič osvojila glavno nagrado, ki je bila doslej rezervirana predvsem za škotske viskije.