Štruklji z ajdovo kašo. Foto: Z vrta na mizo
Štruklji z ajdovo kašo. Foto: Z vrta na mizo
Rimska enolončnica. Foto: Z vrta na mizo

Na roke ali v multipraktiku zamesimo srednje trdo testo, ga na deski obdelamo z moko, da se ne lepi, in pustimo počivati v zaprti posodi, namazani z oljem, približno 20 minut.

Ajdovo kašo na hitro pokuhamo v kropu.

Skuto osolimo, dodamo eno jajce, sladko smetano in ajdovo kašo.

Na pomokanem prtu testo najprej malo razvaljamo, premažemo z oljem, potem pa z rokami razvlečemo do želene velikosti. Na tanko ga premažemo z maslom in namažemo nadev. Naredimo še črtico iz koprivne omake oz. nadeva in zavijemo. Namestimo pekač, vanj položimo štrukelj in ga v parni pečici "kuhamo" 35 min oz. štrukelj zavijemo v mokro gazo, potreseno z drobtinami, konce zavežemo ter ga v slanem kropu kuhamo 45 minut.

Koprivni nadev: koprive, česen, maslo, sol, svež timijan.

Maslo raztopimo, česen narežemo in ga na maslu podušimo. Dodamo svež timijan in koprive. Posolimo in zalijemo z malo vode. Pokuhamo, da odvečna voda izpari, in s paličnim mešalnikom zmešamo.


Rimska enolončnica

Sestavine: oslovska rebra, pira, čebula, gomolj zelene, korenje, česen, por, nadzemna koleraba, stročji fižol, sveži fižol, brstični ohrovt, paradižnik, buča, bučke, sveža bazilika, svež citronski timijan, sol, oljčno olje.

Čebulo narežemo in popražimo na oljčnem olju, da zastekli. Oslovska rebra narežemo na koščke in dodamo k čebuli. Narežemo por, korenje, česen, zeleno in vse dodamo k mesu in čebuli. Še nekoliko popražimo in zalijemo z vodo. Dodamo citronski timijan, fižol, nadzemno kolerabo in piro. Tik preden je enolončnica skuhana, dodamo še svež paradižnik in brstični ohrovt.

Bučo in bučke narežemo na trakce in popečemo na oljčnem olju. Posolimo in dodamo svežo baziliko.

Na krožniku postrežemo enolončnico, na katero položimo popečene bučke in buče.


Oslovski ragu

Sestavine: oslovsko stegno, sol, oljčno olje, rdeča čebula, mlada čebula, por, svež timijan, kodrolistnati ohrovt, panceta.

Meso narežemo na koščke, ga posolimo in ga na oljčnem olju popečemo, da zadiši. Dodamo narezano čebulo, por in svež timijan. Zalijemo s tekočino iz oslovske enolončnice, ki smo jo prihranili. Pokrijemo in dušimo, dokler meso ni tako mehko, da začne že skoraj razpadati. Ohrovt popečemo na oljčnem olju in ga zalijemo z malo vode, da pade skupaj. Panceto popečemo v ponvi in jo pustimo, da se ohladi in strdi.

Na krožniku postrežemo omako, na katero položimo meso, zraven pa položimo ohrovt, na katerega položimo štrukelj, posut s panceto in lanenimi semeni.

Dober tek!