Pohorski lonec. Foto: Oddaja Z vrta na mizo
Pohorski lonec. Foto: Oddaja Z vrta na mizo
Piščančja stegna z blitvo. Foto: Oddaja Z vrta na mizo

Posebej skuhamo ješprenj in fižol. V loncu na oljčnem olju zasteklimo čebulo in dodamo najprej na koščke (kot za golaž) narezano svinjino, nato pa še govedino. Posolimo. Dodamo narezano zelenjavo: por, česen, začinimo s sušenim majaronom, dodamo korenje, na tanko narezano zelje ter zalijemo. Dodam še na trakce narezan dimljen svinjski vrat. V lonec damo še sušen lovorjev list. Ko sta ješprenj in fižol kuhana, ju dodamo k preostalim dobrotam v loncu. Dodamo še malo jabolčnika in svež peteršilj ter pustimo, da sestavine prevrejo.


PIŠČANČJA STEGNA Z BLITVO
Sestavine: piščančja stegna, krompir, blitva, kodrolistni ohrovt, minibrokoli, materina dušica, sveži timijan, kitajsko zelje, maslo, sveža pesa, ananasov žajbelj, sol, oljčno olje.

Piščančja stegna izkoščičimo, kožo pustimo na mesu. Krompir razrežemo na četrtinke in ga skuhamo v slanem kropu. Blitvo položimo na osoljeno meso in ga zavijemo ter zašpilimo z zobotrebcem. Pripravimo ga lahko na tri načine:

- zvakumiramo in damo v sous vide na 75 stopinj Celzija za 30 minut,
- v parno pečico na 75 stopinj Celzija za 1 uro,
- v navadno pečico na 150 stopinj Celzija za 30 minut.

Kodrolistni ohrovt in minibrokoli skuhamo osoljenem vrelem kropu (3 minute). Dodamo materino dušico in timijan.

Na oljčnem olju popečemo krompir in podušimo blitvo ter na tanko razrezano kitajsko zelje. Kodrolistni ohrovt in brokoli v ponvi premešamo z maslom.

Piščančja stegna popečemo na maslu, dodamo svež ananasov žajbelj.

Na krožniku postrežemo meso s krompirjem in zelenjavo ter svežo rdečo peso.

Dober tek!