Oljčno olje le iz originalno zaprte steklenice? Očitno le ne bo potrebno. Foto: EPA
Oljčno olje le iz originalno zaprte steklenice? Očitno le ne bo potrebno. Foto: EPA

"Odločil sem se za umik predloga, ker na glasovanju pretekli teden ni dobil zadostne podpore," je pojasnil evropski komisar za kmetijstvo Dacian Ciolos. Ob tem je dodal, da še vedno obstaja nevarnost zavajanja potrošnikov v restavracijah. Obenem je priznal, da se je pogovarjal predvsem s proizvajalci in očitno ne dovolj z drugo stranjo. Za prihodnje dni je napovedal temeljito razpravo s proizvajalci, trgovci in predstavniki restavracij ter potrošnikov.

Na vprašanje, zakaj ni Bruselj predlagal tudi prepovedi odprtega vina v restavracijah, je komisar odgovoril, da je to sicer dobro vprašanje, a da pač "redko najde odprto steklenico vina na svoji mizi".

Predlog uredbe, ki jo je Evropska komisija predstavila pred slabim tednom in obenem pojasnila, da se je zanjo odločila na pobudo nekaterih držav članic, je močno razburil celotno Evropo.

Hud udarec za male pridelovalce
Številni gostilničarji so ukrep označili za "obskurno kaprico evrouradnikov" in ogorčeni opozarjali, da to ne pomeni samo večjega onesnaževanja, ampak tudi krati pravico do izbire - vodje restavracij in kuharji namreč ne bi mogli več olja dobiti neposredno s kmetije ali kakšnega manjšega pridelovalca - na mizo bi namreč lahko postavili le tovarniško zaprto steklenico z nalepko, ki gosta obvešča o izvoru in vsebnosti olja. Takšnih dodatnih stroškov z embalažo pa si številni mali dobavitelji oz. proizvajalci preprosto ne morejo privoščiti.

Evropska komisija je uvedbo pravilnika upravičevala tudi s pojasnilom, da gostilničarji pogosto zavajajo svoje goste in na mize postavijo najcenejše (in morda sploh ne oljčno) olje. Eden izmed omenjenih ogorčenih kuharjev, vodja nagrajene restavracije Moro v Londonu Sam Clark, je tako za Telegraph dejal, da je takšen odnos podcenjujoč do ljudi: "Kupci niso neumni - oni bi prvi opazili, če bi nekdo pri takšni stvari, kot je hrana, ravnal nepošteno."

Premalo podpore, zato je predlog romal nazaj na komisijo
O tem predlogu so pretekli teden na zasedanju pristojnega odbora glasovale članice Unije, ki pa jim ni uspelo doseči potrebne kvalificirane večine, zato se je vrnil nazaj pred komisijo. Proti so glasovale Nemčija, Danska, Nizozemska, Bolgarija, Estonija, Luksemburg, Avstrija, Finska in Švedska. Velika Britanija, Madžarska in Belgija so se vzdržale. Za pa so glasovali Slovenija, Italija, Španija, Grčija, Portugalska, Francija, Irska, Ciper, Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Češka, Romunija in Malta. V Italiji in na Portugalskem ta prepoved sicer že velja.