Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Ostri odzivi na odločitev porote Trump kriv ponarejanja listin. Kaj to pomeni za njegovo kandidaturo?

Donald Trump, prvi nekdanji predsednik ZDA, ki je bil obsojen kaznivega dejanja, bo najverjetneje obsojen na pogojno ali denarno kazen. Vendar bi lahko zgodovinska obsodba le utrdila njegovo podporo, kar že kažejo povečane donacije njegovi kampanji.

Prvi obsojen predsednik Porota odločila, da je Trump kriv v vseh 34 točkah obtožnice

Newyorški porotniki so v sodnem procesu proti nekdanjemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu zaradi ponarejanja poslovnih listin drugi dan zasedanja sprejeli odločitev. Odločili so, da je kriv v vseh 34 točkah obtožnice. Sodnik mu bo kazen izrekel 11. julija.

186

Vojna v Ukrajini Biden Ukrajini dovolil omejeno uporabo ameriškega orožja za napade znotraj Rusije

Ameriški predsednik Joe Biden je dovolil Kijevu omejeno uporabo ameriškega orožja za napade na vojaške cilje v Rusiji, in sicer v okviru bojev za Harkov, poročajo mediji, ki se sklicujejo na visoke ameriške uradnike.

53

Vojna v Gazi Izrael z zavzetjem mejnega koridorja nadzoruje celotno mejo Gaze. Napadi na Zahodnem bregu.

Izraelska vojska je sporočila, da je zavzela strateško pomembno tamponsko območje vzdolž meje med Gazo in Egiptom. Izraelski minister Smotrič pa je Palestincem na Zahodnem bregu zagrozil, da bodo njihova mesta "spremenili v ruševine".

68

Bližnji vzhod Ši podprl članstvo Palestine v ZN-u in pozval k široki mirovni konferenci za Bližnji vzhod

Kitajski predsednik Ši Džinping je na kitajsko-arabskem vrhu v Pekingu pozval k široko zasnovani mirovni konferenci za rešitev bližnjevzhodne krize in pri tem izrazil podporo polnopravnemu članstvu Palestine v Združenih narodih.

18

Vojna v Ukrajini Lavrov lovce F-16 vidi kot "jedrski" signal Nata. Berlin napovedal novo pošiljko orožja.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov vidi v napovedanih dobavah bojnih letal F-16 ukrajinskim silam "signal" zveze Nato na jedrskem področju, saj ameriški lovci lahko nosijo jedrsko orožje. Nemčija medtem napoveduje dodatno orožje za Ukrajino.

269

Več novic iz sveta

Evropa Španija: Potrdili zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov. Puigdemont: Zgodovinski dogodek.

Španski parlament je danes s tesno večino potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki jih preganjajo zaradi poskusa odcepitve Katalonije leta 2017. Spodnji dom je sicer zakon sprejel že marca, vendar je nato senat nanj izglasoval veto.

10

Evropa Italijanski sodniki in tožilci ogorčeni zaradi načrtovane reforme sodstva

Italijanski sodniki in tožilci so ogorčeni zaradi načrtovane reforme na področju sodstva, ki jo je v sredo potrdila skrajno desna vlada premierke Giorgie Meloni.

6

Evropa Prihodnji premier Nizozemske, nekdanji vodja obveščevalcev, brez političnih izkušenj

Glede na predlog štirih strank prihodnje vladne koalicije na Nizozemskem bo novi premier nekdanji vodja nizozemske obveščevalne službe Dick Schoof, ki pa nima političnih izkušenj. Trenutno je visoki uradnik na ministrstvu za pravosodje.

6

Hongkong na sojenju o nacionalni varnosti zadal velik udarec demokratičnim silam

Sodišče v Hongkongu je 14 prodemokratičnih aktivistov spoznalo za krive prevratnega delovanja v prelomnem sojenju na podlagi spornega zakona o nacionalni varnosti, ki ga je uvedla Kitajska.

167
Več

Evropska unija

Srbski ministri zaradi resolucije o genocidu blokirali izvedbo evropskih volitev za Slovence v BiH-u

Vlada BiH-a ni odobrila, da bi državljani Slovenije, Poljske in Romunije na evropskih volitvah lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav. Predlogu so nasprotovali srbski ministri zaradi podpore teh držav resoluciji ZN-a o genocidu v Srebrenici.

110

Evropejci močno zaskrbljeni zaradi okolja, onesnaževanja in pomanjkanja vode

Raziskava Eurobarometer razkriva, da so Evropejci zelo zaskrbljeni zaradi okolja. Več kot tri četrtine jih trdi, da okoljske težave vplivajo na njihovo vsakdanje življenje in zdravje. 78 odstotkov jih meni, da bi moral EU odločneje ukrepati glede vode.

8

Preiskave v Evropskem parlamentu zaradi sumov ruskega vmešavanja v volitve

Belgijsko tožilstvo je preiskalo pisarne sodelavca Evropskega parlamenta zaradi domnevnega ruskega vmešavanja in korupcije. Neuradno naj bi šlo za nekdanjega pomočnika skrajno desnega nemškega evroposlanca Maximiliana Kraha.

59

Zeleni v Evropskem parlamentu ne bodo podprli von der Leyen v primeru dogovora s skrajno desnico

Evropski poslanci in poslanke iz skupine Zelenih so sporočili, da ne bodo podprli Ursule von der Leyen v njenem potegovanju za novi mandat na položaju predsednice Evropske komisije, če bo sklenila dogovor s skrajno desnimi nacionalisti.

6
Več

Izbor

Intervju s Francesco Albanese "Ugotovila sem, da je to, kar počne Izrael, genocid v skladu z 2. členom Konvencije o genocidu”

"Če je priznanje Palestine še eno simbolično dejanje, potem državam članicam sporočam: Prosim, prosim, ne trudite se zdaj in vložite svojo očitno omejeno energijo v reševanje življenj," je dejala Francesca Albanese.

54

Evropske volitve Napovedan porast podpore skrajni desnici bo sledil "mainstreamizaciji" njenih idej

Pred junijskimi evropskimi volitvami ankete napovedujejo možnost precejšnjega povečanja zastopanosti skrajne desnice v Evropskem parlamentu, ki pa bi sledilo dolgotrajnemu procesu t. i. mainstreamizacije skrajno desnega diskurza in politik.

137

Nova hrvaška vlada "Čeprav je Plenković dobro ukrotil Domovinsko gibanje, to ni koalicija, na katero bi bil ponosen"

Andrej Plenković je s koalicijskim dogovorom z Domovinskim gibanjem dokazal politično spretnost, vendar je nadaljnja usoda koalicije nejasna, tako zaradi nezanesljive koalicijske partnerice kot njegovih osebnih ambicij, meni hrvaški komentator Mate Mijić.

32

Evropske volitve 2024 Vodilni kandidati kritizirali Ursulo von der Leyen, ker ne izključuje sodelovanja s skrajno desnico

V Evropskem parlamentu je potekalo soočenje petih vodilnih kandidatov evropskih političnih skupin. Predstavnica Evropske ljudske stranke Ursula von der Leyen se je znašla pod kritikami, ker ni jasno izključila povolilnega sodelovanja s skrajno desnico.

141

Vojna v Ukrajini Zelenski zaradi "kriznih razmer" kljub izteku mandata (in izgubljanju podpore) ostaja na oblasti

Ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je v ponedeljek iztekel petletni mandat, a zaradi vojne, ki jo je sprožila invazija Rusije na Ukrajino leta 2022, ostaja na položaju.

216

Evropa Zmagoslavje Geerta Wildersa ali iz politične osame v nizozemsko vlado

Novembra lani je prepričljiva zmaga skrajnega desničarja Geerta Wildersa osupnila Evropo. Njegova Stranka za svobodo je dobila 37 poslanskih mest, 12 več kot drugouvrščena levosredinska koalicija.

42

ZDA 2024 Prekletstvo kandidatov tretjih strank na ameriških volitvah – je lahko letos drugače?

Ko je govor o kandidatih tretjih strank v ameriški politiki, so naslovi dovolj zgovorni. "Prekletstvo tretjih strank", "Obsojeni na propad", "Nevarna iluzija".

134
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov