Številne azijske države sumničavim turistom ponujajo svoje delikatese iz insektov. Foto: EPA
Številne azijske države sumničavim turistom ponujajo svoje delikatese iz insektov. Foto: EPA
Mravlje v jogurtu kot desert v najboljši restavraciji na svetu.
Ste za škorpijona? Foto: EPA

Kot se sprašuje Guardian v svojem kulinaričnem blogu, je čas, da se otresete predsodkov in se naučite uživati v okusu žužkov in hroščkov?
Ocvrte kobilice ali chapulines fundido v teh dneh v svoji izpostavi na londonskem South Banku streže Wahaca, veriga restavracij z mehiško poulično hrano, tisti, ki so jed poskusili, pa pravijo, da spominja na nekakšno musako iz insektov.
Spodnja plast je pire ocvrtih kobilic, začinjen s šalotkami, česnom, prekajenimi čiliji in limetinim sokom. Sledi plast stopljene mocarele in čedarja, po vrhu pa poslastico okrasijo s tremi zapečenimi kobilicami. Vse skupaj lahko potem jeste bolj uglajeno s priborom ali pa, tako kot to delajo na ulici, mešanico zajemate s tortiljami.

V Wahaci pravijo, da so se za ponudbo chapulines fundido odločili, ker da jed odseva njihovo politiko streženja zanimive, okusne hrane, istočasno pa spodbuja ljudi za naslednji korak v "zelenem" prehranjevanju z menjavo mesa za s proteini bogato in do okolja prijazno alternativo.

Užitnih več kot tisoč vrst insektov
V 80 odstotkih držav (večinoma v tropih) pojedo več kot tisoč vrst insektov. Po navedbah ZN-ove organizacije za prehrano in kmetijstvo so insekti nujno potrebni za prehrambne potrebe vse bolj rastočega svetovnega prebivalstva, a jih na krožnikih številnih bogatih narodov praktično ne najdemo.
Kobilice so zdrava alternativa mesu, saj skuhana kobilica vsebuje do 60 odstotkov proteina in le šest odstotkov masti. Nutricionisti pravijo, da uživanje insektov ni nič drugače od uživanja škampov ali kozic, ki so tako kot insekti členonožci.

V Veliki Britaniji novo ponudbo kobilic komentirajo tudi ob nedavnem škandalu s konjskim mesom, češ da ljudje zdaj iščejo alternative za meso. A v manj razvitih državah drugod po svetu je uživanje žuželk stvar vsakdana. Še celo ime obstaja za to: entomofagija. Črički, škržati, mravlje, črvi, hrošči, gosenice, škorpijoni, stonoge in celo tarantele (Kambodža), vse se znajde na pisanih krožnikih sveta.
Kar 1.417 znanih vrst užitnih členonožcev poznamo. Uživale so jih starodavne kulture od ZDA do Španije, od Mehike do Kitajske, še danes pa so po nekaterih državah tradicionalne specialitete.

Nakremženi obrazi
A Zahod z veliko težavo sprejema delikatese iz žužkov. Izjema je recimo sardinski sir casu marzu, ki je prepreden z ličinkami. A sir je danes prepovedan zaradi zdravstvenih razlogov, čeprav se ga še vedno da dobiti na črnem trgu. Ampak Sardinci so bolj ali manj redka izjema.
Tako v popotniških oddajah voditelji še vedno s skremženim obrazom okušajo debele mesnate črve ali ocvrte škorpijone, na mravlje pa niso bili pripravljeni niti v najboljši restavraciji sveta, köbenhavnski Nomi.

Njen vodja René Redzepi je lani preizkušal meje z uvedbo deserta iz jogurta in mravelj, odzivi so bili različni, a nazadnje je ugotovil, da so žive mravlje za petične goste vseeno preveč in je jed po nekaj tednih modificiral tako, da je mravlje iz jogurta odstranil po tem, ko so izločile potrebno kislino.