Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

V skledo stresemo skuto, ji dodamo moko, zdrob, jajce, dve žlici sladkorja in ščep soli ter s kuhalnico zmes dobro zmešamo. Pustimo počivati 15 minut, da pšenični zdrob nabrekne.

V tem času razkoščičimo slive. Če nimate svežih, lahko uporabite zamrznjene, le da jih prej odtajate. Namesto sliv lahko uporabite tudi marelice in celo jagodičasto sadje. Slive nadevamo s sladkorjem, da bodo slajše, saj je skuta sama po sebi kar precej kisla. Sladkorni bolniki pa ta korak raje izpustite.

Na štedilnik pristavimo dovolj velik lonec z vodo. Če bo lonec premajhen, bodo cmoki v njem natlačeni in se ne bodo lepo skuhali. Vodo lahko solimo ali pa tudi ne, po želji.

Desko, kamor bomo cmoke odlagali, potresemo z moko. Ker je skutno testo bolj lepljivo od krompirjevega, si navlažimo roke, da bomo cmoke lažje oblikovali. Od kepe testa odtrgamo del testa, ki ga z dlanmi sploščimo. Pozor, nikakor ne sme biti preveč tanko, saj bodo v tem primeru cmoki med kuho razpadli. Na sredino položimo slivo in oblikujemo v kroglo.

Ko voda zavre, cmoke s penovko drugega za drugim položimo v lonec. Lonec vsake toliko potresemo, da se cmoki ne primejo na dno. Cmoke kuhamo tako dolgo, dokler ne priplavajo na površje. Ko priplavajo na vrh, jih pustimo kuhati še približno 2–3 minute, da se prekuha tudi sadež v sredini. Dlje jih raje ne kuhamo, saj bo potem sadje kuhano preveč.

Preliv za cmoke: 100 g masla, žlica sladkorja, ščep cimeta, krušne drobtine.

Ko se cmoki kuhajo, pa poskrbimo za posip ali preliv.

V segreti kozici raztopimo maslo, dodamo še žlico sladkorja, da se bodo drobtine lepo karamelizirale, in pol žličke cimeta za lepši vonj. Dodamo še drobtine (približno pol skodelice) in jim med stalnim mešanjem prepražimo. Paziti je treba, da se drobtine ne zažgejo, kar se lahko zgodi precej hitro. Če želite bolj maslene drobtine, lahko dodate še malo masla.

Kuhane cmoke s penovko poberemo iz lonca, jim malo odcedimo nad loncem in jih še vroče položimo na sveže popražene drobtine in jih v njih povaljamo, lahko pa cmoke položimo naravnost na krožnik in jih z drobtinami potresemo.

Šef doma, s Petro: Skutni slivovi cmoki