Kuhani in zmrznjeni skutni štruklji iz tatarske ajde - zmagovalec v kategoriji predpripravljene hrane. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kuhani in zmrznjeni skutni štruklji iz tatarske ajde - zmagovalec v kategoriji predpripravljene hrane. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Označba Inovacija leta 2015
Dobitniki priznanj najbolj inovativnih živil bodo lahko za vedno uporabljali poseben logotip z napisom Inovacija leta 2015. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Dejan Židan
Priznanja je dobitnikom pomagal podeliti minister Dejan Židan. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Taki izdelki imajo višjo stopnjo prehranske varnosti in višjo stopnjo splošne varnosti, ki jo v Sloveniji zagotavljamo," je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nadaljeval v uvodnem nagovoru pred podelitvijo priznanj za najbolj inovativna slovenska živila leta 2015.

Med 52 izdelki, ki so jih bodisi potrošniki bodisi proizvajalci (ti so lahko prijavili le po en svoj izdelek) prijavili na razpis Inštituta za nutricionistiko, je strokovna komisija (sestavljali so jo strokovnjaki z različnih področij - od prehrane in živilske tehnologije do živilske kemije in agronomije) izbrala šest izdelkov, po enega v vsaki kategoriji, in sicer: Unionovo pijačo Nula malina, pirin polnozrnati kruh Pekarn Grosuplje za Mercator, Žitov koruzni toast, linijo jogurtov MuExtra Ljubljanskih mlekarn, skutne štruklje iz tatarske ajde proizvajalca Fine Culinar za Engrotuš in prehransko dopolnilo Valens Vitamin D+.

S čim so izdelki prepričali?
Pijača Nula malina, ki je zmagala v kategoriji pijač, je po obrazložitvi inštituta "brezalkoholna pijača, ki jo ob odsotnosti sladil odlikujeta predvsem zanemarljiva količina sladkorja in energijska vrednost. Osvežilen okus pa je bil dosežen le z dodatkom kančka sadnega soka." V kategoriji nepredpakiranih pekovskih izdelkov je zmagal pirin polnozrnati kruh, ki ga "odlikuje odličen okus in dolga svežina". "Pripravljen iz 100-odstotne pirine moke in zaradi izjemno visoke vsebnosti prehranske vlaknine predstavlja odličen sestavni del vsakodnevne uravnotežene prehrane."

Koruzni toast, ki je premagal konkurente v kategoriji predpakiranih pekovskih izdelkov, po mnenju strokovne komisije ponuja "zanimivo alternativo običajnim pšeničnim toastom", ne vsebuje konzervansov, poleg tega pa je prvi tovrstni toast v širšem prostoru. Med mlečnimi izdelki je komisijo najbolj prepričala linija jogurtov MuExtra, ki ob odličnem okusu in veliko sadja, "s svojo prehransko sestavo dokazujejo, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja".

V skupini predpripravljenih živil so zmagali skutni štruklji iz tatarske ajde, ki jih "odlikuje uporaba slovenskih sestavin, predvsem zelo okusne in hranljive tatarske ajde", poleg tega pa so že kuhani in zmrznjeni in tako uporabni takrat, ko nam zmanjkuje časa. Zadnja pa je bila kategorija prehranskih dodatkov, v kateri je komisijo najbolj prepričalo razpršilo Valens Vitamin D+, ki je "prijetnega okusa in zelo priročno za vsakodnevno uporabo vseh tistih, ki morajo prehrani dodajati vitamin D".

Cilja projekta: stimulirati podjetja in usmeriti protrošnike
Igor Pravst z Inštituta je pojasnil, da so želeli s projektom "stimulirati podjetja, da bi na trg dajali dobra oz. vse boljša živila", po drugi strani pa ugotavljajo, da je v preteklosti dosti dobrih izdelkov propadlo, ker jih kupec ni prepoznal, in so jim na ta način želeli predstaviti dobre izdelke.

Tudi zato je bilo glavno merilo pri ocenjevanju izdelkov kakovost živila oz. njegova prehranska sestava, saj so s tem želeli proizvajalce spodbuditi, da bi več energije vlagali v razvoj tovrstnih izdelkov. Poudaril je še, da je bil eden od glavnih ciljev projekta spodbuditi potrošnjo zdravju bolj koristnih živil in s tem posredno ljudi "usmeriti" stran od t. i. slabih živil. V drugi fazi ocenjevanja so seveda upoštevali tudi druge kriterije, kot so prijaznost potrošniku, način proizvodnje, embalaža itd.

V trgovini bodite pozorni na oznako Inovacijo leta 2015
Dobitniki priznanj najbolj inovativnih živil bodo lahko za vedno uporabljali poseben logotip z napisom Inovacija leta 2015 in tudi s tem potrošnike opozarjali, da je njihov izdelek nekaj posebnega. Pravst ob tem poudarja, da proizvajalcem "za razliko od drugih tovrstnih projektov" za pravico sodelovati "niso nič zaračunali". Proizvajalci kar treh od šestih nagrajenih izdelkov so bili tako o tem, da sodelujejo na razpisu, obveščeni šele, ko so bili na njem izbrani.

Zanimivo je, da so kar polovico predlogov dobili od potrošnikov, po številu dobljenih predlogov pa sta najbolj izstopali kategoriji žitnih in mlečnih izdelkov. Janja Kokolj Prošek z ministrstva za kmetijstvo sicer ob tem ugotavlja, da se navade potrošnikov zadnja leta spreminjajo: "Vedno več jih posega po zdravi, domači hrani."