Slovenia Vodka se je začela prodajati na ameriškem trgu. Foto: Uradna spletna stran
Slovenia Vodka se je začela prodajati na ameriškem trgu. Foto: Uradna spletna stran
Slovenia vodka
V Oceani so za udeležence sprejema pripravili dva koktajla z novo vodko, ki sta poimenovana po dveh glavnih partnerjih Petra X. Kellyja - to sta slavni baletnik Mihajl Barišnikov in filmski igralec Bill Murray. Foto: Uradna spletna stran

Slovenia Vodka, ki jo v ZDA trži podjetje Good Voda, se bo sprva prodajala v restavracijah, barih in trgovinah v državah New York, New Jersey in Connecticut, toda ne bo ostalo samo pri tem. "Najprej želimo utrditi blagovno znamko. Do konca leta pa bomo vodko začeli prodajati tudi v Sloveniji in še v šestih ali sedmih ameriških zveznih državah. V prihodnjih letih mislim, da bomo vsepovsod po ZDA," je zagotovil idejni oče projekta, kuharski mojster in lastnik več prestižnih restavracij Peter X. Kelly.

Maloprodajna cena vodke še ni natančno določena, neuradno pa naj bi se v ZDA gibala nekje od 35 do 50 dolarjev za steklenico.

"Ni slabe vodke"
V Oceani so za udeležence sprejema pripravili dva koktajla z novo vodko, ki sta poimenovana po dveh glavnih partnerjih Petra X. Kellyja - to sta slavni baletnik Mihajl Barišnikov in filmski igralec Bill Murray. "Prvi je iz breskve in črne maline in nosi ime Bill. Je sladek, kot je on. Drugi je Miša z limono in ingverjem, ker imajo tile Latvijci radi malce začimbe," se je posmejal Kelly.

"Gre za izjemen proizvod. Vodka je zelo čista, mehka, a s prijetnim ugrizom. Ima značaj. Verjetno slovenskega, ki bi ga rad enkrat doživel," je povedal Barišnikov in izrazil prepričanje, da se bo Slovenia Vodka dobro prodajala. "Obstaja neumna šala o vodki. Ni slabe vodke, ampak so le dobre in zelo dobre. No, ta je odlična vodka," je dejal baletnik, ki ga Slovenci sicer poznamo tudi po vlogi v seriji Seks v mestu, kjer je upodobil lik Carriejinega "Rusa".

Slovenija na ustnicah Američanov
"Oba sta veliko pomagala pri širjenju novice o tem proizvodu, ki ga imata zelo rada. Sicer pa imata oba fanta rada dober koktajl
," se je na račun Barišnikova in Murrayja pošalil Kelly, ki je na zamisel o slovenski vodki za ameriški trg prišel pred desetletjem, ko je med obiskom Benetk skočil še do Slovenije. "Rekel sem si, da če mi ne bo všeč, lahko grem nazaj v Benetke, ki so oddaljene le dve uri vožnje. Ampak bilo je kot v pravljici ... gradovi ... iskal sem le še prince in princese. Nihče od nas še ni slišal za Slovenijo, ki se zamenjuje s Slovaško. Pomislil sem, kako bi lahko dali Slovenijo na ustnice Američanov, in rekel sem si, da bo to zagotovo storila dobra vodka," je povedal Kelly.

Okus ajde kot slovenska posebnost
Sommelier Billy Rattner je posodil svoj okus za iskanje prave formule skupaj s strokovnjaki iz Fructala in enologom Janezom Bogatajem, ki je svetoval okus ajde kot slovenske posebnosti.

"Pri čisti vodki je v nasprotju z vinom raven arome in okusov zelo ozka. Tale vodka pa ima čudovito aromo, okus in teksturo. Ajda je eden glavnih pridelkov Slovenije in se nam je zdelo imenitno, da jo vključimo v srce novega izdelka," je zatrdil Rattner. Izvirne steklenice za novo vodko izdeluje Steklarna Hrastnik, katere predstavniki so se prav tako udeležili sprejema.

Vodka, ki gre skupaj z dobrimi recepti
Med udeleženci sta bila tudi veleposlanik Slovenije v Washingtonu Roman Kirn in generalni konzul iz Clevelanda Jure Žmauc, ki ga veseli, da se ameriškemu trgu obeta še ena "tekoča" popestritev iz Slovenije. V sredo se bo sicer v Clevelandu začela gradnja mikropivovarne Hansa, ki bo izdelovala in prodajala Laško pivo - kot prvi gost se je napovedal lastnik košarkarskega moštva Lige NBA Cleveland Cavaliers Dan Gilbert.

Peter X. Kelly pa prireja v nedeljo v svoji restavraciji v Yonkersu pri New Yorku še slovesno večerjo, posvečeno novi pijači. "Poseben poudarek pri tej vodki je, da se predstavlja kot kulinarična. Torej, da gre skupaj z dobrimi recepti. To je prva takšna vodka na trgu," je razložil Emil Gaspari, eden izmed pobudnikov zamisli o slovenski vodki s priokusom ajde, ki že nestrpno pričakuje, kakšne specialitete, skladne z novo vodko, bo razkril Kelly.