Ekipa Pivopisa po uspešno opravljeni nalogi. Foto: Pivopis
Ekipa Pivopisa po uspešno opravljeni nalogi. Foto: Pivopis
Pivino so hladili kar s kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu. Foto: Pivopis
Pohodniška oprema je pri nekaterih že precej zgodaj klonila. Foto: Pivopis

Petčlanska ekipa Pivopisa v postavi Andrej Colarič, Davor Mišmaš, Matej Pilat, Luka Pepelnik in Simon Koštomaj je svoj pohod začela na Pokljuki, kjer so si fantje razdelili vso opremo in surovine. Vsak član odprave je tako na hrbtu nosil okoli 12 do 15 kilogramov težko breme, kar je bil že prvi zalogaj. Pri načrtovanju poti je sicer pomagal tudi Jaša Zidar iz mikropivovarne HumanFish, sicer izkušen planinec, ki pa se samega vzpona zaradi obveznosti ni udeležil.

Po šestih urah so fantje najprej dosegli kočo na Doliču, naslednje jutro že ob 4. uri segreli vodo na 50 °Celzija, nato pa z njo vred nadaljevali vzpon proti Triglavu, kar je bilo z vso opremo na hrbtu še posebej težavno.

Na vrhu je bilo treba pohiteti, saj so vremenoslovci za tisti dan napovedovali popoldanski dež, tako da so morali kar pošteno zavihati rokave in delovati kot dobro naoljen ekipni stroj. "A vi boste pa golaž kuhali?" je bilo najpogostejše vprašanje mimoidočih ob pogledu na vso pivovarsko opremo.

Spet drugi so jih že pred odhodom, ko se je ideja nekaj tednov samo vrtela po njihovi strani na Facebooku, označili za "čudake" in "norce".

Ime? Triglavska šerpa.
A ti "norci" so v slovenski maniri vpisovanja v knjige rekordov ter podiranja takih in drugačnih mejnikov po dveh urah pivo zvarili, pri tem pa so imeli tudi malce sreče, da jim veter ni delal preglavic.

Glede na to, da je Triglav simbol Slovenije, so se brez veliko pomisleka odločili, da zvarijo "lahkoten slovenski ale", za kar so uporabili slovenski hmelj Bobek, da bi bilo pivo še nekoliko bolj gorsko, pa so med kuhanjem dodali še materino dušico.

Eden ključnih izzivov je bilo tudi hlajenje pivine, pri čemer so si iznajdljivo pomagali s hladnimi kamni, ki so jih našli ob Aljaževem stolpu. Kot so povedali za MMC, so bili hladni kamni praktično edina naravna "oprema" na vrhu Triglava, ki so tudi učinkovito rešili problematiko hlajenja.

Dilem glede imena ni bilo veliko - "triglavska šerpa" v spomin na nošenje na kilograme in kilograme opreme, kar je po besedah peterice močno zaznamovalo celoten projekt. Iz samo po sebi razumljivih razlogov so količine piva res omejene, ekskluzivno pa naj bi se ga dalo poskusiti na Pivopisovem pivovarskem izletu 10. septembra - če bodo kvasovke dovolj hitre. Za eno steklenico pa bodo izvedli tudi dražbo in izkupiček podarili v dobrodelne namene.

Najvišja evropska pivovarna na 1.560 metrih
Čeprav se fantje z rekordi ne obremenjujejo, saj pravijo, da je bila izjemna že sama izkušnja, je po podatkih Pivopisa triglavska šerpa, skuhana na 2.864 metrih, najvišje zvarjeno pivo v Evropi. Za najvišjo pivovarno v Evropi sicer velja Bier Vision Monstein v švicarskem Davosu, ki leži na 1.560 metrih nadmorske višine, še zdaleč pa njihovo pivo ni najvišje zvarjeno pivo na svetu.

Ta naziv naj bi tako pripadal osmim Američanom, ki so že leta 1998 v t. i. "operaciji hipoksija" (stanje pomanjkanja kisika v tkivih, velikokrat vezano na visoke vzpone, op. a.) zvarili pivo na najvišjem vrhu v Koloradu, 4.400 metrov visokem Mt. Elbertu.

Ameriška ekipa je sicer sama zase takrat trdila, da gre za najvišje zvarjeno pivo na zahodni hemisferi, saj so nekje slišali o varjenju piva ob vznožju Everesta, kar pa ni bilo nikdar potrjeno.

Za najvišjo komercialno pivovarno na svetu sicer velja Lhasa Brewery Company na 3.650 metrih, ki predstavlja 85 odstotkov proizvodnje piva v Tibetu.