Felixov skok iz kapsule. Foto: Youtube
Felixov skok iz kapsule. Foto: Youtube
Presrečni Baumgartner ob varnem pristanku. Foto: Youtube
Izpolnjene sanje »Neustrašnega Felixa«

Baumgartner je po okrog štirih minutah in 22 sekundah padanja proti Zemlji podrl rekord najvišjega in najhitrejšega prostega padca, ob tem pa je podrl tudi rekord najvišjega poleta človeka z balonom.

Dozdajšnji svetovni rekord v prostem padcu proti Zemlji je imel ameriški vojaški pilot Joseph Kittinger, ki je z višine 31.333 metrov leta 1960 zdrvel proti Zemlji s hitrostjo 988 kilometrov na uro. Kittinger je danes član Baumgartnerjeve ekipe Red Bull in je skok spremljal od začetka do konca v nadzorni sobi.
Upokojitvi naproti
Baumgartner je zanesljivo presegel hitrost 1.000 kilometrov na uro, na novinarski konferenci pa bodo pozneje objavili tudi uradne podatke, ali mu je uspelo preseči mejo hitrosti zvoka, ki je različna na različnih nadmorskih višinah in odvisna tudi od drugih atmosferskih dejavnikov.

Avstrijski pustolovec, ki je napovedal, da se bo po današnjem podvigu upokojil in začel voziti helikopterje za gorske reševalne in gasilske misije v ZDA ter Avstriji, je proti meji vesolja poletel s posebnim balonom Stratosom, napolnjenim s helijem, zjutraj ob 9.30 po krajevnem času (17.30 po srednjeevropskem) iz bližine Roswella. Na želeno višino se je povzpel po dveh urah.
43-letni Avstrijec je bil na podvig v posebni kapsuli, pripeti na žerjav, pripravljen že pred 14. uro, a se strokovnjaki zaradi neugodnega vetra niso odločili za polet z balonom.
Zadnja letošnja priložnost
To je drugi in zadnji balon, ki ga je imel "neustrašni Felix" na voljo za pot v ozračje. Tisti, ki so ga napihnili prejšnji torek, ko so skok zaradi neugodnega vremena odpovedali tik pred zdajci, namreč ni več uporaben.
Če mu danes ne bi uspelo poleteti, Baumgartner letos najbrž ne bi mogel v vesolje, saj novega balona ne bi mogli izdelati pred novembrom, ko se bo "vremensko okno" zaprlo do prihodnjega leta. Avstrijec je moral načrtovani podvig zaradi neugodnih vremenskih razmer preložiti že večkrat.
Izjemno tanek material namreč ne prenese vetra, ki presega hitrost 9,7 km/h.
Pet let dolge priprave
43-letni Salzburžan se je na skok pripravljal pet let. Prebitje zvočnega zidu pa prinaša tudi tveganje. Na voljo namreč ni bilo natančnih podatkov, kako se v takšnih okoliščinah obnaša človeško telo. Znanstveniki so se bali, da bi ga udarni val, ki je šel ob tem skozi njegovo telo, vrgel iz ravnotežja v nenadzorovano vrtinčenje, med katerim bi lahko izgubil zavest.
V živo si lahko v naslednjih minutah ogledate tiskovno konferenco Felixa Baumgartnerja po uspešno opravljenem skoku.

Izpolnjene sanje »Neustrašnega Felixa«