To je prvič, da je znanstvenikom dejansko uspelo ustvariti lažno meso s teksturo pravega. Foto: Nova Meat
To je prvič, da je znanstvenikom dejansko uspelo ustvariti lažno meso s teksturo pravega. Foto: Nova Meat
Nova Meat je zadnje podjetje na trgu laboratorijsko proizvedenih mesnih nadomestkov. Foto: Nova Meat

jedcem ponuditi priložnost, da si zrezke in piščančje prsi natisnejo kar s 3D-tiskalnikom.

Podjetje Nova Meat je zadnje na tržišču v laboratoriju proizvedenih mesnih nadomestkov. Ustanovitelj Giuseppe Scionti, italijanski bioinženir in raziskovalec na Katalonski politehnični univerzi (UPC), je izumil tehnologijo, ki omogoča transformacijo rastlinskih sestavin v "mesni" izdelek s podobno vsebnostjo proteinov in vlaknato konsistenco mesa.

Proteinski prašek, narejen iz riža, graha in morske trave, preoblikujejo v mesu podobno pasto, ki jo lahko vstavijo v 3D-tiskalnik ter ustrezno oblikujejo in strukturirajo.

Uporabnik lahko tiskalnik nastavi na možnost zrezka in zraven dobi tudi teksturo pravega mesa, če pa tiskalnik nastavi na možnost piščančjega fileja, dobi meso piščančje konsistence.

Povezal se je z vrhunskimi kuharji
Kaj pa okus? Kot piše portal Fine Dining Lovers, bo morda na tem področju treba še malce delati, Scionti pa se je v ta namen povezal z vrhunskimi kuharji, kot so Ferran Adrià in bratje Roca.

Scionti pravi, da uporaba aminokislin iz riža in proteinov iz graha pomeni, da bodo prehranske vrednosti njegovega "rastlinskega mesa" blizu pravemu mesu.

Gre nedvomno za napredek na trgu mesnih alternativ, ki se trenutno osredotoča na ustvarjanje okusov, podobnih živalskemu mesu, a imajo izdelki običajno teksturo mletega mesa, niso pa sposobni ustvariti vlaknatega učinka pravega mesa.